Ga naar inhoud

12 november 2019Gezondheid

Dit verandert in 2020 in de basisverzekering

Op Prinsjesdag heeft het kabinet de wijzigingen in de basisverzekering bekend gemaakt. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen.

1. De premie stijgt met een paar euro per maand

Gemiddeld stijgt de premie van de basisverzekering volgens het kabinet met ongeveer € 3 per maand. Bij sommige zorgverzekeraars is de stijging iets hoger, bij anderen iets lager. Bij Univé heb je in 2020 al een zorgverzekering vanaf € 107,95 per maand. In 2019 was dat € 105,85. Met een stijging van € 2,10 blijft Univé dus onder de door het kabinet verwachte stijging.

Bereken jouw zorgpremie

2. De zorgtoeslag stijgt

Om Nederlanders met lagere inkomens tegemoet te komen stijgt de zorgtoeslag ook. Deze stijgt meer dan de verwachte toename van de premie. Hoeveel deze precies stijgt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het is dan ook altijd goed om te controleren of de Belastingdienst jouw toeslag nog op de juiste gegevens baseert.

3. Minder korting op je collectieve zorgverzekering

Ruim twee derde van de Nederlanders heeft een collectieve zorgverzekering, vaak afgesloten via een werkgever of vereniging. De overheid heeft bepaald dat de maximale korting op de collectieve basisverzekering in 2020  nog maar 5% mag zijn, terwijl die nu 10% is. Minister Bruins wil zorgverzekeringen daarmee transparanter maken. Benieuwd welke korting voor jou in 2020 geldt? Uiterlijk 12 november ontvangt iedereen de zorgpremie 2020 van de zorgverzekeraar inclusief de nieuwe collectieve korting.

Bereken je premie

4. Geen eigen risico meer voor stoppen met roken

In 2020 kun je meedoen aan een stoppen met roken programma zonder dat dit je geld kost. Afgelopen jaar gingen  de kosten voor een stoppen met roken programma al niet meer van je eigen risico af. In 2020 geldt dat ook voor de medicijnen die je bij het programma mogelijk nodig hebt. Wil je komend jaar stoppen met roken? Neem dan contact op met je huisarts om een passend programma te zoeken.

5. Logeervergoeding

Wie ver moet reizen voor een medische behandeling, heeft in 2020 recht op een logeervergoeding. Je kunt daarvoor kiezen als je minimaal 3 aaneengesloten dagen een dagbehandeling krijgt. Kies je voor de logeervergoeding, dan vervangt deze de vergoeding voor het vervoer. In plaats van iedere dag ver te reizen voor de behandeling, kun je er dus voor kiezen om voor maximaal € 75 per nacht in de buurt van het ziekenhuis of behandelcentrum te logeren.

Deel dit bericht