Ga naar inhoud

18-09-2018Gezondheid

Dit verandert in 2019 in de basisverzekering

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet haar wijzigingen in de basisverzekering gepresenteerd. Hieronder vind je de belangrijkste veranderingen.

1. De premie van de basisverzekering stijgt

De exacte premies worden pas in november bekend, maar dat deze gaan stijgen staat al wel vast. Gemiddeld zal de premie van de basisverzekering met ongeveer €10 per maand stijgen. Dit berekent het kabinet aan de hand van de zorgkosten.

De precieze premies worden echter bepaald door de zorgverzekeraars. Dat betekent dat de stijging dus nog iets lager of hoger uit kan vallen. 

2. De zorgtoeslag stijgt mee

Om Nederlanders met lagere inkomens tegemoet te komen stijgt de zorgtoeslag ook. Hoeveel deze precies stijgt, is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Het is dan ook altijd goed om te controleren of de Belastingdienst jouw toeslag nog op de juiste gegevens baseert.

3. Programma tegen overgewicht in het basispakket

GLI (Gezonde Leefstijl Interventie) is een programma dat mensen leert om minder te eten en meer te bewegen. Het is bedoeld voor verzekerden met overgewicht en zal in 2019 in het basispakket van de zorgverzekering zijn opgenomen. Deelname aan dit programma gebeurt altijd in overleg met je arts.

4. Vergoeding zittend ziekenvervoer verruimd

Zittend ziekenvervoer is vervoer per auto, taxi of het openbaar vervoer naar en van een behandeling. De vergoeding hiervoor wordt uitgebreid. Vervoer voor consulten, onderzoeken en controles voor een oncologische behandeling en nierdialyse worden in 2019 ook vergoed.

5. Paracetamol, vitaminen en mineralen uit het basispakket

De reden hiervoor is dat deze vrij verkrijgbaar zijn en de kosten ervan gemiddeld laag. Door deze besparing wordt er ruimte gemaakt om andere geneesmiddelen wel vanuit het basispakket te kunnen vergoeden.

6. Wijzigingen mag je nu t/m 31-1 doorgeven

Wil je nog iets wijzigen in je zorgverzekering? Dan kun je dat voor zowel je basisverzekering als je aanvullende verzekering t/m 31-01-2019 doorgeven.

Wil je overstappen of een aanvullende verzekering beëindigen? Dan moet je dit voor 31-12-2018 regelen.

Dit zijn de belangrijkste wijzigingen voor de zorgverzekering in 2019. Wil je helemaal op de hoogte zijn, lees dan ook dit lijstje met belangrijke data voor je zorgverzekering nog even door.

Deel dit bericht