Ga naar inhoud

21 september 2021Gezondheid

Dit verandert er in 2022 in de basisverzekering

Op Prinsjesdag heeft het demissionaire kabinet de wijzigingen in de basisverzekering bekend gemaakt. Hieronder vind je de belangrijkste wijzigingen voor 2022.

Wat blijft er hetzelfde?

Er blijven ook een heleboel dingen hetzelfde als dit jaar en dat is goed nieuws. Het verplicht eigen risico blijft opnieuw gelijk, namelijk € 385. Verder blijft ook de maximale collectieve korting gelijk. Op de basisverzekering is deze korting maximaal vijf procent.

1. De premie stijgt met een paar euro per maand

Gemiddeld stijgt de premie van de basisverzekering volgens het kabinet met ongeveer € 2,75 per maand. In november maken wij onze nieuwe premie voor 2022 bekend. Als eerste op de hoogte zijn? Meld je dan aan voor onze Zorgpremie Alert.

Houd mij op de hoogte

2. Zorgtoeslag

De afgelopen jaren steeg de zorgtoeslag meestal mee met de zorgpremies. Of dat ook dit jaar het geval zal zijn, zal duidelijk worden in november, als de premies bekend zijn.

3. Zorg na COVID-19 wordt vergoed vanuit de basisverzekering

Als je besmet bent geweest met COVID-19 en behandelingen nodig hebt om te herstellen, worden die nu vergoed vanuit de basisverzekering. Tijdens een periode van zes maanden heb je recht op maximaal vijftig behandelingen fysio- en oefentherapie, tien uur ergotherapie, zeven uur diëtiek en een onbeperkt aantal uren logopedie. Na zes maanden kan op advies van een medisch specialist nog eens een periode van zes maanden worden toegevoegd. Deze vergoeding gold tot 1 augustus 2021 en is nu verlengd tot 1 augustus 2022.

4. Vergoeding voor verblijfskosten bij CAR-T celtherapie

Wie CAR-T celtherapie moet ondergaan in een ziekenhuis dat op meer dan een uur rijden ligt, heeft recht op een vergoeding voor een deel van de kosten om in de buurt van het ziekenhuis te verblijven. CAR-T celtherapie is een nieuwe behandeling bij bepaalde vormen van kanker, die op dit moment in vier Nederlandse ziekenhuizen wordt toegepast. 

Deel dit bericht