Ga naar inhoud

25 oktober 2022Wonen

De effecten van kleur in je woning

Kleuren spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven. Ook in je huis! Ze prikkelen je zintuigen, bepalen voor een groot deel of je iets mooi vinden of niet en ze hebben invloed op de stemming van jou (en je familie). Het kiezen van de juiste kleuren bepaalt dus voor een groot deel hoe prettig je huis aanvoelt. 

‘Deze ruimte is echt af!’ 

Ken je dat gevoel? Dat je ergens binnenkomt en direct weet: ‘deze ruimte is echt af’. Kleur speelt hierin een belangrijke rol. Door een juist kleurgebruik kunnen afzonderlijke elementen één geheel vormen en wordt een ruimte in balans gebracht. Zo kunnen kleuren een ruimte ook groter of kleiner laten lijken dan hij in werkelijkheid is. Wanneer je een kleine ruimte groter wilt laten lijken, kies dan voor een lichte (pastel)kleur. Wil je juist het tegenovergestelde effect, geef bepaalde meubelen dan een soortgelijke lichte tint als de muur. Zo lijken de meubelen op te gaan in de achtergrond en krijg je een ruimtelijke effect. 

Stimulerend of juist kalmerend: kleur en emotie 

Kleuren roepen emoties op, die erg persoonlijk en verbonden zijn met jouw ervaring. Daarom is het belangrijk om na te gaan welk gevoel jij krijgt bij bepaalde kleuren, in plaats van blindelings trends te volgen. Om toch een algemene richting te geven, vind je hieronder een overzicht van emotionele reacties die bepaalde kleuren doorgaans als effect hebben.  

  • Rood: stimuleert, geeft energie en bevordert de dynamiek. Rood is dan ook een goede keuze voor sociale ruimtes, zoals de woon- of eetkamer. 

  • Groen: wordt geassocieerd met balans en natuur. Groen is een fris ogende kleur die comfort en rust oproept. Deze kleur is dan ook de perfecte keuze voor momenten (en plekjes) waar je even helemaal tot jezelf wilt komen. 

  • Blauw: zachte variaties van deze kleur kunnen een kalmerend en ‘koel’ effect hebben. De kleur kan rust geven en je helpen beter te concentreren of slapen. Prettig tijdens de zomermaanden, maar ook tijdens de wintermaanden geeft blauw een fris effect.  

  • Geel: verwarmt en verwelkomt. Gebruik deze kleur wel subtiel, want te veel geel kan een schreeuwend effect hebben. De juiste kleurstelling bevordert het gevoel van geluk, vertrouwen, optimisme, zelfvertrouwen, creativiteit en vriendelijkheid. 

  • Bruin: deze kleur wordt geassocieerd met chocolade, koffie of aarde. Een bruine kamer kan een gezellig, knus en veilig gevoel geven. Gebruik de kleur wel met mate, want een overdaad aan bruin kan een kamer plots heel donker doen lijken. 

  • Paars: symbool van spiritualiteit, rijkdom en luxe, maar wees ook hiermee voorzichtig: de verkeerde tint kan de ruimte ‘goedkoop’ laten ogen. Paars stimuleert verder gedachten en verhoogt het bewustzijn. Daarmee is het net als blauw een prima kleur voor bijvoorbeeld je thuiskantoor. Bekijk ook: https://www.unive.nl/voordeel-van-samen/lifestyle/3-tips-inspiratie-voor-het-verbeteren-van-je-thuiskantoor). 

  • Oranje: in combinatie met geel en rood is oranje gastvrij én stimuleert de eetlust. Dit omdat we deze sinaasappelkleur vaak met fruit associëren, waardoor het dus een goede keuze is voor de eetkamer of keuken. Tijdens de koude, donkere wintermaanden is oranje ook geweldig om de energie te verhogen! 

  • Roze: wordt vaak een ‘vrouwelijke’ kleur genoemd. De kleur geeft het gevoel van warmte, rust en liefde. Roze is krachtig, dus let op: te overdadig gebruik van deze kleur kan juist het tegenovergestelde bewerkstelligen. 

  • Zwart: staat voor helderheid en elegantie en geeft een ruimte een chique en serieuze uitstraling.  

  • Wit: wordt geassocieerd met lucht, zuiverheid, ruimte, netheid en gezondheid. Het is daarom een erg gunstige kleur voor kleinere kamers. Ook in dit geval geldt, gebruik niet te veel wit, want dat kan verblindend overkomen. 

Keuzestress? 

Heb je veel moeite met het kiezen van de juiste kleuren? Dan kan het een idee zijn om je wanden neutraal van kleur te houden en te gaan experimenteren met kleur in accessoires. Met leuk gekleurde vazen, kussens en tapijten kan je al een enorm verschil maken zonder dat het te veel kost. Zo kan je heerlijk experimenteren en uitzoeken waar je voorkeur naar uitgaat. 

Deel dit bericht