Ga naar inhoud

1 februari 2023Vervoer

Carnaval- Is alles rond de praalwagen geregeld?

Carnaval staat weer voor de deur. De praalwagens voor de optocht zijn in de maak en iedereen is volop bezig met de voorbereidingen.

Daarbij is het goed dat je vooraf weet wat de eventuele risico’s zijn en dat je maatregelen neemt om ongelukken te voorkomen. En als er dan toch iets mis gaat - is er dan een verzekering die de schade dekt?

Wanneer is dat van belang?

Bijvoorbeeld als je je bedrijfsgebouw of schuur beschikbaar stelt voor de bouw van een praalwagen. Je leent je vrachtwagen of tractor uit om te dienen als praalwagen of trekker van een praalwagen. Of je rijdt zelf mee met je tractor als trekker van een wagen. Je bouwt een praalwagen samen met vrienden of buren. Of je pakt het groots aan en organiseert als carnavalsvereniging een optocht van praalwagens.

Aan welke risico’s moet je denken?

Gebouwen

Veel boeren en “buitenlui” stellen hun (bedrijfs)gebouwen beschikbaar aan de carnavals- of buurtvereniging voor de bouw van een carnavalswagen. Voordat je dit doet, is het belangrijk dat je je verzekeringsadviseur informeert. Een wijziging in gebruik kan namelijk gevolgen hebben voor de dekking van je verzekering.


Tractoren die de praalwagens trekken

Niet alle tractorverzekeringen geven dekking voor gebruik anders dan voor het eigen agrarisch bedrijf. Check daarom bij de eigenaar of zijn tractorverzekering hiervoor dekking biedt. Let op dat je tijdens de aan- en afvoer van de wagen (een dag vóór en een dag na de optocht) ook verzekerd moet zijn.

Praalwagens

Zorg dat de praalwagen en/of tractor technisch in orde is. Bijvoorbeeld door een APK-keuring. Zorg ervoor dat de praalwagen voldoet aan alle voorwaarden van de keuring. Daarmee voorkom je dat je áls je schade veroorzaakt, deze alsnog zelf moet betalen.

Passagiers op de praalwagens en het publiek

Voorkom dat passagiers van de wagen vallen. Zorg daarom voor goede zitplaatsen en voldoende houvast. Deelnemers die tijdens de optocht naast de praalwagen wandelen, lopen het risico dat er iets van de wagen valt of dat de wagen zelf kantelt. En deelnemers op de praalwagen kunnen vallen. Voor deze deelnemers kan een ongevallenverzekering worden afgesloten. Die geldt dan voor iedereen op de wagen en voor iedereen die in- en uitstapt. Ook deelnemers die tijdens de optocht langs de wagen lopen, zijn verzekerd als de wagen of iets van de wagen op hen valt. Zij zijn dan verzekerd via de WA-dekking van de tractor of vrachtauto.

Vergunning regelen

Check of er een vergunning is geregeld. Als er geen vergunning aanwezig is, kan dat naast een flinke boete soms ook gevolgen hebben voor je verzekeringsdekking.

Zorg dat je optocht feestelijk blijft

Dat doe je in de eerste plaats door diverse preventieve maatregelen te nemen. Maar zorg ook dat je goed verzekerd bent. Check daarom altijd bij je verzekeringsadviseur of je gebouwen- en/of tractorverzekering voldoende dekking bieden en of je verzekeraar geïnformeerd moet worden over ander gebruik dan op de polis staat.

Ook kun je als organisator een praalwagenverzekering afsluiten die tevens andere aansprakelijkheidsrisico’s verzekert plus een ongevallendekking biedt voor passagiers en deelnemers aan de optocht. Je verzekeringsadviseur kan je hiermee helpen.

 Henk de Zwaan, propositiemanager Zakelijk

Deel dit bericht