Ga naar inhoud

Groene kaart

De groene kaart is een internationaal verzekeringsbewijs waarmee u aantoont dat uw auto, motor, bromfiets, oldtimer of camper minimaal WA verzekerd is. In veel Europese landen is de originele groene kaart inmiddels niet langer verplicht. De digitale groene kaart wordt geaccepteerd in alle 28 EU-landen plus Andorra, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland en Zwitserland.

Groene kaart per e-mail

Ontvangt u uw verzekeringsgegevens van Univé per e-mail? Dan ontvangt u uw groene kaart ook digitaal. U krijgt de groene kaart bij de start van uw verzekering én als uw verzekering verlengd wordt.

Tip: Leg een print van uw groene kaart in uw voertuig, bewaar het bij uw rijbewijs of sla hem op in uw telefoon. Zo heeft u uw verzekeringsgegevens altijd bij de hand.

Groene kaart downloaden via Mijn Univé

  • Klik na het inloggen op tabblad ‘correspondentie’ (via ‘Mijn Postvak’),
  • zoek daar het meest recente bestand waarin u 'Groene kaart' ziet staan
    (dat staat niet altijd per se bovenaan de lijst),
  • klik op de bijbehorende onderstreepte datum en
  • selecteer uw digitale groene kaart. 

Download de groene kaart

Groene kaart vinden in de Univé App

Ga na het openen van de app naar ‘Verzekeringen’,

  • ga naar uw verzekering.
  • Onderaan bij Polisdocumenten vindt u uw groene kaart.

Na het openen van de groene kaart heeft u ook een optie ‘delen’ om deze snel door te sturen via bijvoorbeeld uw e-mail. 

Originele groene kaart verplicht

In de volgende landen is het wel verplicht om de originele groene kaart bij u te hebben: Albanië, Bosnië en Herzegovina, Iran, Marokko, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Tunesië, Turkije en de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië. In Bulgarije is een originele groene kaart niet verplicht, maar wel aan te raden.
Rijdt u met uw auto door één van deze landen, dan heeft u wel een originele groene kaart nodig. Over de groene kaart voor uw auto kunt u meer informatie lezen, maar kunt deze ook online aanvragen. U krijgt uw groene kaart dan via de post toegestuurd.

Groene kaart voor uw caravan

Gaat u met uw caravan naar het buitenland? In alle landen die staan vermeld op de groene kaart zijn caravan en aanhangers meeverzekerd op de WA-dekking van de auto waaraan ze zijn gekoppeld.

Er geldt wel een uitzondering.

  • Gaat u naar Duitsland, Polen, Portugal, Kroatië of Spanje en
  • is uw caravan of aanhanger zwaarder dan 750 kg?

Dan heeft u een tweede groene kaart nodig op het kenteken van uw caravan of aanhanger. Dit geldt ook als u alleen door deze landen heen rijdt. Als u geen groene kaart bij u heeft, dan loopt u risico op het krijgen van een boete. U kunt de groene kaart voor uw caravan aanvragen bij de maatschappij waar uw auto verzekerd is. Is uw auto bij Univé verzekerd? Dan kunt u meer informatie lezen over de groene kaart voor uw caravan, maar u kunt deze ook direct online aanvragen​.

Groene kaart voor uw aanhangwagen

Voor uw aanhangwagen heeft u in principe geen aparte groene kaart nodig, deze is meeverzekerd met de trekkende auto. In Duitsland, Polen en Spanje kan men u wel vragen naar een aparte groene kaart voor de aanhangwagen. Gaat u naar een van deze landen?  Vraag dan op tijd een groene kaart aan .