Ga naar inhoud

Huis verduurzamen of energieneutraal maken

Samen bouwen we aan een groenere, gezondere toekomst. Duurzaam wonen speelt daar een belangrijke rol in. Hiermee kunt u namelijk besparen op uw verbruik én uw vaste lasten. Uw huis verduurzamen of zelfs energieneutraal maken kan op veel verschillende manieren. Maar wat kost elke maatregel u precies? En hoe kiest u de slimste investering voor uw koopwoning?

Hoe kan ik mijn huis verduurzamen?

Mogelijk bespaart u al veel energie met kleine aanpassingen in uw huis. Zoals het gebruik van tochtstrips, ledverlichting en energiezuinige apparaten. Wilt u een stapje verder gaan? Dan kunt u overwegen om uw huis te verduurzamen. Dat is niet alleen prettig voor het milieu en uw portemonnee, maar levert ook meer wooncomfort op.

We zetten vijf mogelijkheden voor u op een rij, inclusief de kosten. Wilt u meerdere maatregelen in één keer nemen? Dan is het slim om te beginnen met de isolatie van uw woning en pas daarna de verwarming aan te passen. Anders kan er alsnog kostbare warmte ontsnappen via de kieren en naden.

1. Dak isoleren

We beginnen met de meest energiebesparende maatregel: dakisolatie. Via het dak kan er namelijk heel wat warmte ontsnappen, zonder dat u het doorheeft.

Nieuwere huizen zijn meestal prima geïsoleerd. Maar heeft u een koopwoning die vóór 1991 gebouwd is? Dan loont het om te controleren hoe goed de isolatie van uw dak is. Dit kunt u doen door het bouwkundig rapport van uw koopwoning te bekijken. Of door uw dak te laten controleren door een expert.

Wat kost het?
De kosten zijn afhankelijk van het type dak en door wie u uw dak laat isoleren. Doet u het zelf? Dan liggen de kosten vaak tussen de € 1.100 en € 1.700. Schakelt u een isolatiebedrijf in? Dan kunt u rekenen op kosten van zo’n € 2.900 tot € 5.300.

2. Spouwmuur isoleren

Spouwmuurisolatie is de goedkoopste manier om uw gevels te isoleren. En dit is vaak hard nodig, vooral als u in een ouder huis woont.

Wat kost het?
De gemiddelde kosten liggen tussen de € 800 (voor een tussenwoning) en € 3.100 (voor een vrijstaande woning).

3. Isoleren met glas

Heeft uw huis nog enkel glas? Dan kunt u dit het beste vervangen met HR++ (dubbel glas). Zijn uw oude kozijnen ook aan vervanging toe, binnen nu en 10 jaar? Kies dan het liefst voor HR+++ (driedubbel glas ofwel triple glas) met isolerende kozijnen en dubbele kierdichting. Dit is de beste isolatie voor uw ramen.

Wat kost het?
De gemiddelde kosten voor HR++ in bestaande kozijnen zijn € 3.100 tot € 4.700. Voor triple glas met isolerende kozijnen betaalt u zo’n € 8.400 tot € 12.700.

4. Vloer isoleren

Heeft u thuis vaak koude voeten en een kruipruimte onder de vloer? Dan kunt u erover nadenken om de vloer te isoleren. Dat voelt niet alleen fijner, maar houdt ook alle koude lucht en vocht uit de kruipruimte tegen.

Het is handig om eerst te controleren hoe hoog de kruipruimte is. Daarna kunt u beslissen wat de meest passende manier van isoleren is:

 • Kruipruimte is 35 cm of hoger: bij een kruipruimte van minimaal 35 centimeter kunt u isolatiemateriaal tegen de onderkant van uw vloer bevestigen. De kruipruimte moet dan wel een ingang hebben.

 • Kruipruimte is 50 cm of hoger: bij een grotere kruipruimte van minimaal 50 centimeter kunt u de vloer met pur (polyurethaan) isoleren.

Wat kost het?
De precieze kosten hangen af van het type woning dat u heeft en variëren tussen de € 1.500 (voor een hoek- of tussenwoning) en € 2.900 (voor een vrijstaande woning). Zit er nog oude isolatie op de onderkant van uw vloer? Dan is het soms voordeliger om de bestaande isolatie te verbeteren in plaats van te vervangen.

5. Warmtepomp plaatsen

Is uw huis al goed geïsoleerd? Dan kunt u kijken naar een manier om uw woning duurzaam te verwarmen. Bijvoorbeeld door een warmtepomp te laten installeren. Zo'n pomp verdient zich al snel terug, óók als uw huis niet uitstekend geïsoleerd is: volgens Milieu Centraal bespaart u met een hybride warmtepomp in een matig geïsoleerde hoekwoning zo’n € 550 tot € 1.100 per jaar op uw energierekening.

Wat kost het?
Een hybride warmtepomp kost ongeveer € 5.000, inclusief plaatsing. De kosten voor een volledig elektrische warmtepomp zijn afhankelijk van het type pomp dat u kiest en variëren tussen de € 6.500 en € 19.500.

Krijg ik subsidie voor de verduurzaming of isolatie van mijn huis?

Kiest u voor één of meer van de bovenstaande maatregelen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor subsidie van de overheid en/of subsidie van uw gemeente of provincie.

Landelijke subsidie

Op de website van de Rijksoverheid ziet u de voorwaarden per maatregel en berekent u hoeveel vergoeding u kunt krijgen. U krijgt alleen subsidie voor het isoleren van uw woning als u de isolatie door een bedrijf laat doen. Als u zelf gaat klussen, komt u dus niet in aanmerking.

Subsidie van uw gemeente of provincie

Sommige gemeenten en provincies geven ook subsidie voor de isolatie van woningen. Of dit voor uw gemeente en provincie geldt, ontdekt u direct via de Energiesubsidiewijzer van Milieu Centraal.

Wat is een energieneutraal huis?

Uw huis verduurzamen is een investering die zich altijd terugverdient. Bovendien bespaart u ook direct op uw energierekening, als de tarieven gelijk blijven of omlaag gaan. Maar er is een nóg duurzamere oplossing: energieneutraal wonen.

Een energieneutraal huis heet ook wel een nul-op-de-meter-woning. Door uw energieverbruik zo laag mogelijk te houden, kan zo’n woning zelf alle energie opwekken die u nodig heeft. Met als resultaat: geen (of lage) energiekosten.

Kenmerken van energieneutrale huizen

We noemen een huis energieneutraal als het aan deze kenmerken voldoet: 

 • Goede isolatie: in een goed geïsoleerd huis kan er geen warmte of koelte naar buiten glippen. Daardoor blijft het binnen warm in de winter en lekker koel in de zomer.

 • Volop ventilatie: voor uw gezondheid is het belangrijk dat de lucht in huis de hele dag door schoon en vers is. Bovendien wordt verse lucht sneller warm, waardoor de verwarming minder hard hoeft te werken.

 • Ramen met driedubbel glas: triple glas heeft drie lagen isolatie, waardoor er via de ramen en kozijnen nauwelijks warmte ontsnapt.

 • Zonnepanelen: voor de verwarming, ventilatie en verlichting van de woning wordt opgewekte zonne-energie gebruikt. Dat geldt ook voor de energie die alle apparaten in huis verbruiken. Wekt u meer op dan u verbruikt? Dan levert u de overtollige energie weer terug aan het energienetwerk. De energieleverancier trekt dit bedrag dan van uw jaarrekening af.

 • Duurzame verwarming: een warmtepomp of zonneboiler is een duurzaam alternatief voor een cv-ketel en verwarmt uw huis op een slimme manier.

Energieneutrale huizen hebben vaak ook een energieverbruiksmanager. Dit is een slimme meter die bijhoudt hoeveel energie u verbruikt. Ook laat de meter zien of u nog ergens op kunt besparen.

Wat u moet weten over energieneutraal verwarmen

Als u energieneutraal gaat verbouwen, dan kunt u voor de verwarming van uw huis kiezen uit een warmtepomp of een zonneboiler. Hoe werken deze systemen precies? En wat zijn de verschillen?

Warmtepomp

Een warmtepomp doet hetzelfde als een cv-ketel, maar werkt op stroom in plaats van gas. Hierdoor is uw CO2-uitstoot zo’n 25% tot 50% lager. Het werkt zo: de warmtepomp haalt energie uit de bodem, lucht of water. De pomp zet deze energie vervolgens weer om in warmte voor uw verwarmingssysteem.

Er bestaan drie soorten warmtepompen:

 • volledig elektrische waterpomp

 • hybride warmtepomp

 • ventilatiewarmtepomp

Welke warmtepomp past bij mij?
Wat de beste warmtepomp voor uw huis is, is afhankelijk van het bouwjaar van uw huis, de isolatie en het jaartal van uw cv-ketel.

Heeft u een bestaand huis, dan kunt u meestal kiezen voor een elektrische warmtepomp met lucht als bron. Een hybride warmtepomp met HR-combiketel kan vaak ook, maar is minder duurzaam omdat deze op aardgas werkt.

Zonneboiler

Een zonneboiler verbruikt helemaal geen stroom, maar haalt energie uit de zon. Dit gebeurt via de zonnecollector op het dak. Deze collector zet zonlicht namelijk om in warmte. Op die manier kan de boiler u vervolgens voorzien van warm water.

Een zonneboiler levert twee grote voordelen op:

 • u stoot helemaal geen CO2 uit

 • de opgewekte energie is helemaal gratis

Combineren met warmtepomp
Er zijn moderne zonneboilers op de markt waarmee u zelfs in de winter een hoog rendement kunt behalen. Wel is het zo dat een zonneboiler vooral in de zomer voordelig is, omdat deze dan genoeg warm water kan leveren. U kunt er daarom voor kiezen om uw zonneboiler te combineren met een warmtepomp.

Zorg voor het juiste warmte-afgiftesysteem

Een warmtepomp of zonneboiler werkt met warm water van minder dan 55 graden. Dit betekent dat uw warmte-afgiftesysteem, zoals uw bestaande radiatoren, geschikt moet zijn voor lage temperaturen.

Is dit niet het geval? Dan moet u een warmte-afgiftesysteem laten plaatsen dat wél goed met lage temperaturen kan omgaan. Zoals vloerverwarming, wandverwarming of Low H2O-radiatoren. Of convectoren die op een lage temperatuur werken.

Nieuwbouwhuis energieneutraal maken

De meeste nieuwbouwhuizen hebben het energielabel A of A++. Met deze basis kunt u uw huis makkelijker transformeren tot een nul-op-de-meter-woning. Overleg met uw aannemer welke maatregelen er nog nodig zijn voor een energieneutraal huis.

Bestaand huis energieneutraal maken

Ook een bestaand huis kunt u energieneutraal verbouwen. Hierbij komt vaak wel iets meer werk kijken. Weet u niet goed waar te beginnen? Met deze vijf tips helpen we u op weg.

1. Eerst isoleren

Gaat u stap voor stap verbouwen? Maak dan eerst een renovatieplan. Begin altijd bij de isolatie en pak daarna pas de verwarming van uw woning aan. Zo zorgt u dat uw huis de warmte goed binnen houdt.

Ook verstandig: beslis nog voordat u aan de slag gaat met de isolatie over het verwarmingssysteem dat u daarna laat installeren. Op die manier kunt u direct tijdens de isolatie van uw vloer of muren de juiste leidingen laten leggen voor bijvoorbeeld uw wand- of vloerverwarming.

2. Let op de isolatiewaarden

Bij de isolatie is het belangrijk dat u kiest voor materialen met een hoge isolatiewaarde (Rd-waarde). Alleen daarmee komt u in aanmerking voor subsidie. Zulke materialen zijn niet veel duurder, maar zorgen wel voor extra wooncomfort én besparing op uw energiekosten.

3. Laag energielabel? Doe alles in één keer

Een energieneutraal huis heeft een energielabel met de letter A en vier plusjes: A++++. Heeft u een slecht geïsoleerde woning met een hoog energieverbruik en dus een laag energielabel? Zoals energielabel E, F of G? Dan is het vaak voordeliger om uw woning in één keer energieneutraal te maken.

Tip: hier bekijkt u het energielabel van uw huidige of toekomstige woning.

4. Bereken hoeveel energie u nodig heeft

Door vooraf te berekenen hoeveel energie u straks nodig heeft, krijgt u een beter beeld van hoeveel stroom u moet opwekken. U weet dan ook hoeveel zonnepanelen u moet laten plaatsen.

Is alle verlichting en apparatuur in huis energiezuinig? Dan hoeft u minder zonne-energie op te wekken. Maar heeft u bijvoorbeeld een laadpaal aan huis voor uw elektrische auto? Dan heeft u juist meer zonnepanelen nodig.

Goed om te weten: de subsidie voor zonnepanelen is gestopt. Wel zijn er andere financiële regelingen die het voordeliger maken om zonnepanelen te kopen en gebruiken.

5. Kijk of u recht heeft op subsidie

Weet u welke maatregel(en) u gaat nemen en wat uw budget is? Onderzoek dan of u in aanmerking komt voor subsidie van de overheid en/of uw gemeente of provincie. Voor huiseigenaren die hun woning willen verduurzamen bestaat er namelijk een subsidiepot.

Hoe werkt de subsidie?
U kunt subsidie krijgen voor één isolatiemaatregel. Maar als u binnen een jaar een tweede maatregel neemt, dan krijgt u extra subsidie. Dit kan een andere isolatiemaatregel, een warmtepomp of zonneboiler zijn. Op de website van de Rijksoverheid vindt u een handig stappenplan voor de aanvraag van de subsidie.

Let op de voorwaarden
U komt alleen in aanmerking als u aan de voorwaarden van de subsidieregeling voldoet. Zo krijgt u alleen subsidie als u de eigenaar van de woning bent én er zelf woont. Ook moet u de maatregelen laten uitvoeren door een bedrijf.

Neemt u een tweede maatregel? Wacht dan niet te lang tot u deze regelt. De wachttijden voor subsidie kunnen lang zijn en het is belangrijk dat u de tweede maatregel in hetzelfde jaar laat uitvoeren.

Hoe weet ik wat de slimste investering is?

U weet nu meer over hoe u energiezuiniger kunt wonen. Maar mogelijk zit u nog met allerlei vragen. Zoals met welke maatregel u het beste kunt beginnen en hoeveel subsidie u daar dan voor krijgt. Of misschien vraagt u zich af welke investering u in de toekomst het meest gaat opleveren.

Met de online tool Verbeter Je Huis van Milieu Centraal krijgt u hier direct antwoord op. Deze verbetercheck geeft advies op maat en laat zien wat het voordeligste stappenplan voor u is.

Ook belangrijk: uw woning onderhouden

Duurzaam wonen draait ook om goed onderhouden wat u al heeft. Dit begint bijvoorbeeld bij het schoonmaken van de dakgoot. Door deze regelmatig te legen voorkomt u lekkages en dus ook hoge kosten.

Gaat u liever niet zelf de ladder op? Dan kan de dakgootservice van Univé u helpen. Er komt dan elk jaar een specialist langs om de dakgoot voor u te reinigen en onderhouden.