Ga naar inhoud

Stormschade: dit vergoedt je woonverzekering

Harde wind, veel regen: storm kan voor flink wat schade aan je huis zorgen. Bijvoorbeeld omdat er dakpannen van het dak afwaaien, of omdat er (tuin)spullen van de buren tegen jouw huis waaien. Is deze schade verzekerd door je woonverzekering, en welke verzekering dekt welke schade: je inboedel- of je opstalverzekering? 

In 3 stappen jouw stormschade opgelost

Als je huis stormschade heeft opgelopen, wil je natuurlijk dat de schade zo snel mogelijk vergoed en hersteld wordt. Maar hoe regel je dit? Univé zet de belangrijkste stappen voor je op een rij.

Wanneer de storm is gaan liggen en je veilig naar buiten kunt, kun je vaststellen waar er schade is aan je huis. Op welke plekken zit schade, en hoe groot is de schade? Maak foto’s, zo kun je achteraf altijd laten zien welke schade er was. 

Heb je duidelijk welke schade er is? Kijk dan hoe je ervoor kunt zorgen dat de schade groter wordt. Liggen er nog losse dakpannen op het dak, of hangen delen van je schutting los? Dan is het belangrijk om deze onderdelen te verwijderen.

Als je stormschade aan je huis hebt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te melden. Zo kunnen wij samen met jou de schadeafhandeling in gang zetten. Denk daarbij aan herstel van je schade of een vergoeding van de kosten hiervoor. Houd de volgende dingen bij de hand:

  • Het aankoopbedrag
  • De aankoopdatum
  • Foto's van de schade
  • De reparatiekosten en/of herstelofferte

Na je melding krijg je binnen 5 werkdagen bericht van ons.

Meld je stormschade nu in Mijn Univé

Welke verzekering vergoedt stormschade? 

Storm kan grote schade aan je huis veroorzaken, wat voor hoge kosten zorgt. Als je een woonverzekering hebt, krijg je deze schade in de meeste gevallen vergoed. Maar welk type woonverzekering heb je nodig voor welke schade?  

Opstalverzekering  

Met een opstalverzekering verzeker je alle vaste onderdelen van je huis. Al deze onderdelen bij elkaar worden ook wel opstal genoemd. Hieronder vallen delen van je huis zoals je muren, dak en vloeren, maar ook ingebouwde delen zoals je keuken of badkamer.  

Onder opstal vallen niet alleen vaste onderdelen van het huis zelf, maar ook van je tuin en bijgebouwen. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een schuur, hekwerk om de tuin, of een overkapping. Met de opstalverzekering is stormschade aan je schutting dus verzekerd.

Schade aan mijn opstal nu melden

Inboedelverzekering 

Stormschade aan de losse spullen in je woning, oftewel je inboedel, is niet verzekerd door je opstalverzekering. Hiervoor heb je een ander type woonverzekering nodig: een inboedelverzekering. Met een inboedelverzekering zijn spullen zoals meubels, elektronische apparaten, kleding en decoraties verzekerd tegen onder andere stormschade. 

Met de aanvullende Buitenshuis dekking bij je inboedelverzekering verzeker je je tegen stormschade aan je losse spullen rondom je huis. Bijvoorbeeld klapstoelen in de achtertuin, een wasrek met kleding, of de plantenbak naast de deur.

Schade aan mijn inboedel nu melden

Autoverzekering

Misschien heb je door de storm (ook) schade aan je auto. Met een WA+ (Beperkt Casco) of All Risk autoverzekering is dat in de meeste gevallen verzekerd. Lees meer over stormschade aan je auto.

Wanneer valt schade onder stormschade? 

Je huis kan op verschillende manieren schade oplopen door storm. Door hevige storm kan er bijvoorbeeld schade ontstaan aan leidingen, waardoor lekkage ontstaat. Ook kan het gebeuren dat er door de harde windstoten een boom omwaait en tegen je huis valt. Al deze schades, ook schade na storm, vallen onder stormschade. 

Vanaf windkracht 7

Maar wanneer spreken we van storm, waardoor schade door harde wind officieel onder stormschade valt? In weertermen is wind vanaf kracht 9 een echte storm, maar in verzekeringstermen tellen windstoten vanaf kracht 7 al als een storm. Wind met deze sterkte kan namelijk al stevige schade aanrichten aan je huis. 

Sneeuwdrukschade

Naast schade door de storm zelf valt ook sneeuwdrukschade die tijdens een storm is ontstaan onder stormschade. Deze schade ontstaat door overbelasting van daken of wanden als gevolg van opgewaaide sneeuw. Neerslagschade die is ontstaan door binnendringen van regen, sneeuw, hagel en smeltwater als direct gevolg van stormschade aan de woning valt ook onder stormschade.

Stormschade door je buren: hoe is dat verzekerd?

Een storm kan direct schade aanrichten aan je huis, maar ook indirect via de buren. Bijvoorbeeld als een boom uit de tuin van de buren op jouw huis of in jouw tuin valt. Of als dakpannen van je buren tegen jouw ruit aanwaaien en ruitbreuk veroorzaken. Ook die schade kun je melden op jouw eigen woonverzekering.

Eigen risico 

Voor stormschade aan je opstal heb je een eigen risico van € 250,-. Heb je schade aan je inboedel? Daarbij heb je geen eigen risico.

Wat wordt niet vergoed? 

Stormschade die door je eigen nalatigheid is ontstaan, wordt niet vergoed door uw woonverzekering. Bijvoorbeeld als je je ramen tijdens een storm open hebt laten staan en daardoor schade aan je huis hebt. Of als je wist dat je losliggende dakpannen had, maar deze niet tijdig hebt laten herstellen. Bekijk ook onze tips om stormschade te voorkomen.

Nu mijn stormschade melden