Ga naar inhoud

Wat is rechtshulp on demand?

Heb je een juridisch probleem, maar geen rechtsbijstandverzekering? Dan kun je rechtshulp on demand aanvragen. In dit artikel leggen we je alles uit over rechtshulp on demand bij Univé.

Waarom schakel je rechtshulp on demand in?

Rechtshulp on demand is geen verzekering, maar een losse dienst die je afsluit. Voor een vast bedrag krijg je dan persoonlijke hulp van een jurist. Dit is fijn als je bijvoorbeeld een juridisch probleem hebt dat niet onder de dekking van je rechtsbijstandverzekering valt. Of als je helemaal geen rechtsbijstandverzekering hebt.

Wat is het verschil tussen rechtshulp on demand en een rechtsbijstandverzekering?

Met een rechtsbijstandverzekering ben je alleen verzekerd tegen onverwachte conflicten. Je kunt dus geen rechtsbijstand aanvragen voor lopende of dreigende juridisch problemen. Of als er iets gebeurd is waaruit je een probleem kunt verwachten. Hier kun je vaak wel rechtshulp on demand voor inschakelen.

Wat is voordeliger: een rechtsbijstandverzekering of rechtshulp on demand?

Misschien vraag je je af waarmee je goedkoper uit bent: rechtshulp on demand of een rechtsbijstandverzekering. Het antwoord is voor iedereen anders. Het hangt namelijk af van verschillende zaken, zoals hoeveel risico je in je dagelijks leven loopt. Voor een alleenstaande kost een uitgebreide rechtsbijstandverzekering ongeveer € 250 per jaar. Voor het hele gezin is dat zo’n € 300 per jaar. Kies je voor een verzekering met een minder uitgebreide dekking, dan betaal je minder premie. 

Wil je alleen betalen voor juridische hulp wanneer je die nodig hebt? Dan biedt rechtshulp on demand uitkomst. Voor deze dienst betaal je altijd een vaste prijs. De prijs hangt af van hoeveel juridische hulp je nodig hebt. Dertig minuten bellen met een deskundige jurist van Univé Rechtshulp doe je bijvoorbeeld al voor € 65.

Benieuwd hoeveel een rechtsbijstandverzekering van Univé voor jou kost?

Bereken hier je premie

Hoe werkt rechtsbijstand zonder verzekering?

Bij Univé werkt rechtshulp zonder verzekering zo:

Wanneer kan ik rechtshulp zonder verzekering inschakelen

Heb je een probleem met bijvoorbeeld met je werkgever, de verhuurder van je woning of de aannemer? Probeer het probleem altijd eerst samen op te lossen. Dat scheelt vaak al tijd en moeite dan wanneer je rechtshulp inschakelt.

Als jullie er samen toch niet uitkomen en je geen rechtsbijstandverzekering hebt, kun je rechtshulp on demand aanvragen. Dit kan in verschillende situaties:

Voordelen van rechtshulp zonder verzekering

Stel, je hebt een juridisch probleem waar je niet voor verzekerd bent. In dat geval kun je rechtshulp on demand inschakelen óf een advocaat. Kies je voor rechtshulp on demand, dan profiteer je van de volgende voordelen:

 • Je weet vooraf precies hoeveel je voor de juridische hulp betaalt. Je krijgt dus geen vervelende verrassing achteraf door hoge advocaatkosten.

 • Je krijgt hulp van een gespecialiseerde rechtshulpverlener van Univé Rechtshulp.

 • De meeste verzekeraars bieden verschillende pakketten aan, waarmee je zelf bepaalt hoeveel hulp, advies en contactmomenten je nodig hebt.

In vergelijking met een rechtsbijstandverzekering, kun je ook bepaalde voordelen vinden in rechtshulp on demand:

 • Je zit niet vast aan een premie die je moet betalen. 

 • Je kunt juridisch advies inwinnen over een bestaand probleem of een probleem dat je zag aankomen.

 • Je betaalt geen eigen risico.

Nadelen van rechtshulp zonder verzekering

 • Rechtshulp on demand helpt je niet bij het voorkomen van juridische problemen. Je kunt deze dienst pas inschakelen nadat er een probleem ontstaan is.

 • Het kan zijn dat je deze dienst (nog) niet kunt inschakelen voor jouw situatie. Bij veel verzekeraars is rechtshulp op aanvraag alleen mogelijk voor conflicten over wonen, werken of kopen.

 • Mogelijke bijkomende kosten moet je zelf betalen. Denk aan deurwaarderskosten, griffierecht en kosten voor het inschakelen van een expert. Als je voor Rechtshulp on demand van Univé kiest, probeert jouw jurist deze kosten te verhalen. Als dat lukt, betalen wij jou de kosten terug.

Wat kost rechtshulp on demand?

Bij Rechtshulp on demand van Univé kies je uit de verschillende pakketten de rechtshulp die jij nodig hebt. Al vanaf € 65 (inclusief btw) kun je eenmalige juridische hulp inschakelen van Univé Rechtshulp. De prijzen per rechtshulppakket hangen af van jouw situatie en onder welk rechtsgebied het probleem valt. Ook zijn de kosten van rechtshulp on demand voor ondernemers anders dan voor particulieren. Doe de pakkethulp om te zien welke rechtshulp het beste is voor jouw situatie. Je ziet dan ook hoeveel het kost. 

Gaat je probleem over het verhalen van letselschade die je hebt opgelopen? In dat geval bieden wij rechtshulp on demand gratis aan.

Welke rechtshulppakketten kan ik kiezen?

De ene situatie heeft meer rechtshulp nodig om het probleem op te lossen dan de ander. Daarom bieden wij verschillende soorten pakkethulp aan voor rechtshulp zonder verzekering voor particulieren:

 1. Bellen met jurist
  Voor als je alleen even kort overleggen met een jurist. In een gesprek van 30 minuten praat je over jouw situatie en kun je vragen stellen.
 2. Situatie beoordelen
  Wanneer je een overeenkomst of ander belangrijk document wilt laten checken. Een gespecialiseerde rechtshulpverlener controleert alle punten in het document en adviseert je of de inhoud correct is. Ook krijg je advies over jouw rechten en plichten.
 3. Brief opstellen
  Krijg persoonlijke hulp en begeleiding bij het zelf oplossen van jouw probleem. De jurist helpt je bij het schrijven van een juridische brief. Deze kun jij vervolgens naar de andere partij sturen om jouw recht te halen.
 4. Onderhandelen
  Als je een complexe situatie hebt, is het fijn als de rechtshulpverlener alle communicatie met de andere partij van je overneemt. Ook kan die overgaan tot onderhandelen om tot de beste oplossing te komen.

Kan ik met rechtshulp on demand naar de rechter?

Soms komt de jurist er niet uit met de andere partij. In bepaalde gevallen kun je dan een procedure starten en naar de (kanton)rechter stappen. Met Rechtshulp on demand van Univé kan dit ook.

Jouw jurist van Univé Rechtshulp schat altijd vooraf in of een procedure haalbaar is. Ook bespreekt de jurist jouw kansen en de mogelijke kosten met je. Daarna kun je, in overleg met de jurist, kiezen voor het Procedure-pakket.

Voor sommige zaken ben je verplicht om zelf een advocaat in te schakelen. Denk aan echtscheidingen, consumentenkoopzaken boven de € 25.000 en consumentenkredietzaken boven de € 40.000.

Rechtshulp on demand nodig?

De juristen van Univé Rechtshulp helpen je graag verder. Zo sta jij er niet alleen voor. Via onze gratis online pakkethulp kom je te weten of en hoe Univé Rechtshulp je rechtsbijstand kan geven.

Doe de pakkethulp