Ga naar inhoud

Vergoeding bij ontslag

Wanneer je ontslagen wordt heb je soms recht op een vergoeding. Maar waar heb je precies recht op en hoe kun je daar aanspraak op maken? Dat verschilt per situatie. Daarom leggen we je op deze pagina meer uit over jouw recht op vergoeding bij ontslag.

Wanneer heb je recht op vergoeding bij ontslag?

In de meeste situaties waarin de werkgever jouw contract beëindigt, heb je recht op een ontslagvergoeding. Dat is vaak zo wanneer:

  • jouw werkgever je ontslaat
  • het ontslag niet jouw eigen schuld is
  • je werkgever je tijdelijke contract niet verlengt
  • je zelf ontslag neemt in ernstige situaties (zoals seksuele intimidatie of discriminatie)

In de praktijk zijn veel situaties ingewikkeld, ook zijn er uitzonderingen. Zomaar zelf ontslag nemen is vaak niet verstandig, vraag altijd eerst om advies van een jurist.

Transitievergoeding

De vergoeding bij jouw ontslag heet ook wel een transitievergoeding of een ontslagvergoeding. Deze is bedoeld om de overstap naar een nieuwe baan makkelijker te maken. Bijvoorbeeld door met deze vergoeding een omscholingscursus te betalen. Of om je vaste lasten in de periode tussen twee banen te kunnen betalen. Je mag zelf weten hoe je het geld van de transitievergoeding uitgeeft.

Hoogte ontslagvergoeding

De hoogte van jouw ontslagvergoeding hangt af van twee dingen:

  1. Hoe lang je gewerkt hebt
  2. Hoe hoog je salaris was

Je krijgt een derde van het maandsalaris per gewerkt dienstjaar vanaf jouw eerste werkdag.  Heb je een arbeidsovereenkomst korter dan een jaar? Dan wordt de vergoeding naar rato berekend.

Let erop dat je bij het bruto maandsalaris ook jouw vakantiegeld en eventuele toeslagen meerekent. Je kunt ook de tool van de Belastingdienst gebruiken voor het berekenen van jouw ontslagvergoeding.

Verder zit er een maximum bedrag aan de ontslagvergoeding. Op de website van de Rijksoverheid lees je wat de maximale ontslagvergoeding voor dit jaar is.

Ontslagvergoeding vastleggen

Ben je het met je werkgever eens over jouw ontslagvergoeding? Dan is het belangrijk om dit goed vast te leggen. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden doe je dat in een vaststellingsovereenkomst. Hierin staan alle afspraken over jouw ontslag. Zoals de datum waarop je uit dienst treedt, of wat er met je vakantiedagen gebeurt.

Hoe goed de afspraken met je werkgever ook zijn, het is altijd verstandig om deze te laten controleren door een ervaren jurist. Dat kan bijvoorbeeld via jouw rechtsbijstandverzekering. Ben je bij ons verzekerd voor rechtsbijstand, dan kun je via de website van Univé Rechtshulp juridisch advies aanvragen. Onze juristen kunnen je deskundig advies geven per telefoon of e-mail.

Heb je geen rechtsbijstandverzekering? Dan kun je Rechtshulp on demand aanvragen. Je krijgt dan juridisch advies voor een vaste, eenmalige prijs, zonder verzekering.

Ik ben klant en wil juridisch advies

Ik wil Rechtshulp on demand