Ga naar inhoud

Uitkering na ontslag

Bij een ontslag komt veel kijken. Het zoeken naar een nieuwe baan natuurlijk, maar ook het zorgen voor inkomen totdat u weer aan het werk gaat. Misschien ontvangt u een ontslagvergoeding, of heeft u recht op een uitkering. Hoe het zit met die uitkering na ontslag leest u op deze pagina.

WW-uitkering

De uitkering bij ontslag is de WW-uitkering: WW staat voor Werkloosheidswet. Bij ontslag heeft u in veel gevallen recht op een WW-uitkering. Dit is echter niet altijd vanzelfsprekend. Bovendien moet u aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het is dus verstandig om hierover informatie te zoeken wanneer u weet dat u ontslagen wordt.

Recht op uitkering na ontslag

In welke gevallen heeft u nu recht op een uitkering na ontslag? U heeft recht op een uitkering als u aan de volgende voorwaarden voldoet:

  • u bent niet door uw eigen schuld ontslagen
  • u heeft minstens 26 weken gewerkt in de 36 weken voor uw ontslag
  • u bent direct beschikbaar voor betaald werk
  • u verliest 5 uur van uw werk of meer per week (of de helft bij een baan van minder dan 10 uur per week)
  • u heeft nog geen recht op AOW

Voldoet u aan deze voorwaarden? Dan kunt u een WW-uitkering aanvragen. Hoe u dat precies doet en waar u rekening mee moet houden leest u op de website van het UWV.

De hoogte van uw WW-uitkering

De hoogte van uw uitkering na ontslag wordt bepaald door het salaris dat u in de laatste 12 maanden verdiende. Op basis hiervan berekent het UWV uw dagloon. Uw dagloon is het loon dat u gemiddeld per dag verdiende.

Hiervoor wordt uw sv-loon (dat op uw loonstrookje staat) gedeeld door het totale aantal werkdagen van de maanden waarin u loon kreeg. Tijdens de eerste 2 maanden na uw ontslag ontvangt u 75% van het dagloon. Daarna gaat dit bedrag omlaag naar 70%.

Wilt u berekenen hoe hoog uw WW-uitkering wordt? Gebruik dan de rekenhulp van het UWV.

Hoe lang recht op WW-uitkering?

U hoopt natuurlijk zo snel mogelijk weer te kunnen werken. Maar het is wel fijn om te weten hoe lang u recht heeft op een WW-uitkering. Dit hangt af van hoe lang u gewerkt heeft. U heeft sowieso recht op 3 maanden WW-uitkering als u aan de eerder genoemde voorwaarden voldoet.

Hoe lang u vervolgens precies recht heeft op een uitkering na ontslag, hangt van uw arbeidsverleden af. Voor ieder jaar dat u gewerkt heeft, heeft u recht op 1 maand WW. Heeft u meer dan 10 jaar gewerkt? Dan geldt voor het 11e en de volgende arbeidsjaren dat u er halve maand WW bij krijgt. De maximale duur van een WW-uitkering is 24 maanden.

Belangrijk voor het aanvragen van WW

U moet uiterlijk binnen 1 week na uw eerste werkloosheidsdag een WW-uitkering aanvragen. Ook als u denkt u dat u snel weer werk vindt. Vraagt u de WW-uitkering later aan? Dan heeft dat gevolgen voor uw uitkering. U krijgt dan bijvoorbeeld tijdelijk minder uitkering.

Ook heeft u voor het aanvragen van een WW-uitkering een DigiD nodig. Heeft u nog geen DigiD? Hou er dan rekening mee dat de aanvraag van een DigiD 5 dagen kan duren.