Ga naar inhoud

Ontslag op staande voet

Een bekende term, maar wat betekent een ontslag op staande voet nu precies? Wanneer staat de werkgever in zijn recht en wat kunt u doen om een ontslag op staande voet aan te vechten? We leggen de belangrijkste zaken rondom dit ontslag voor u uit.

Wat is ontslag op staande voet?

Bij ontslag op staande voet wordt u per direct ontslagen. Vanaf het moment dat de werkgever dit meedeelt aan u is de arbeidsovereenkomst beëindigd en heeft u geen recht meer op loon. De werkgever hoeft dit ontslag niet aan te vragen via de rechter. Wel moet er een dringende reden zijn voor het ontslag. De werkgever moet u bij het melden van ontslag ook direct de reden vertellen.

Redenen voor ontslag op staande voet

Omdat een ontslag op staande voet vergaande gevolgen heeft, mag dit niet zomaar. Voor zo'n ontslag moet de werkgever dus een dringende reden hebben. Voorbeelden van dringende redenen zijn:

  • diefstal  
  • fraude
  • mishandeling
  • werkweigering
  • grove belediging

Komt u af en toe te laat op het werk? Of volgt u niet altijd even goed de werkinstructies op? Dan zijn dit vaak geen dringende redenen voor ontslag op staande voet. Verder moet de werkgever niet te lang wachten met het ontslag na de gebeurtenis die een dringende reden zou opleveren.

Ontslag op staande voet aanvechten

Wanneer u het niet met de reden eens bent, kunt u het ontslag op staande voet aanvechten. Dat is ook belangrijk wanneer u na het ontslag niet bij de werkgever wilt blijven werken. Een ontslag op staande voet heeft namelijk grote volgen:

  1. De werkgever hoeft per direct uw loon niet meer uit te betalen
  2. De werkgever hoeft geen transitievergoeding te betalen
  3. U heeft geen recht op een WW-uitkering

Na het ontslag op staande voet heeft 2 maanden de tijd om bij de rechter een verzoek in te dienen. U kunt verzoeken om het ontslag ongedaan te maken. Wilt u dit niet, dan kunt u een verzoek indienen voor een financiële vergoeding. De hoogte van de vergoeding hangt af van uw contract en de looptijd ervan. Stelt de kantonrechter u niet in het gelijk? Dan kunt u het ontslag op staande voet aanvechten in een hoger beroep.

Juridische hulp bij ontslag op staande voet

Een ontslag op staande voet kan mogelijk grote gevolgen hebben. Het is daarom verstandig om u bij te laten staan door een juridisch adviseur. Via uw rechtsbijstandverzekering bijvoorbeeld. Of via Rechtshulp on demand, wanneer u geen verzekering heeft.