Ga naar inhoud

Ontslag nemen

Er kunnen verschillende redenen zijn waardoor u overweegt om ontslag te nemen. Het werk dat niet meer bevalt, te weinig doorgroeimogelijkheden of een verhuizing bijvoorbeeld. Het is dan wel goed om te weten waar u op moet letten, vooral wanneer u nog geen nieuwe baan heeft. Op deze pagina leggen we uit waar u rekening mee moet houden en hoe u op een nette manier zelf ontslag neemt.

Voordat u ontslag neemt

Het kan een weloverwogen beslissing zijn om zelf ontslag te nemen. Maar soms kunt u door een situatie plotseling voor deze keuze komen te staan. Bijvoorbeeld door een vervelende situatie op het werk, waarvoor u even geen andere oplossing ziet.

Toch is het dan niet verstandig om zomaar ontslag te nemen. Wanneer u zelf ontslag neemt, heeft u namelijk geen recht op een transitievergoeding. In de meeste gevallen komt u ook niet in aanmerking voor een uitkering na uw ontslag. Ook kan zelf ontslag nemen nadelige gevolgen hebben voor een eventuele bijstandsuitkering. Bovendien staat er in uw contract meestal een opzegtermijn voor het beëindigen van de arbeidsovereenkomst.

Een andere optie is om samen met uw werkgever af te spreken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen. In een vaststellingsovereenkomst kunt u gezamenlijk afspreken dat uw contract arbeidsovereenkomst eindigt. Zo heeft u vaak nog wel recht op een uitkering.

Op staande voet ontslag nemen

Een werkgever mag u niet zomaar op staande voet ontslaan. Daarentegen kunt u als werknemer ook niet zomaar op staande voet ontslag nemen. Dat kan wel als er sprake is van een ernstige situatie. Als uw werkgever uw loon niet meer betaalt bijvoorbeeld, of u bedreigt of intimideert.

Als u ontslag op staande voet neemt en dit is terecht, heeft u recht op een ontslagvergoeding. Uw werkgever zal het hier niet zomaar mee eens zijn, dus er is kans op een juridisch conflict. Het is daarom verstandig om eerst juridisch advies in te winnen voor u ontslag neemt. Doet u dit niet, dan zijn er behoorlijke risico's. De gevolgen hiervan zijn achteraf vaak erg moeilijk te herstellen.

Hoe moet u uw ontslag indienen?

In principe volstaat een simpel briefje met de mededeling dat u ontslag wilt nemen en de datum waarop u uit dienst wil treden. Maar voor een goede afronding van uw arbeidsrelatie is een iets persoonlijkere aanpak vaak aan te raden. Bijvoorbeeld omdat u nog referenties nodig heeft voor een volgende baan.

Laat daarom als eerste in een persoonlijk gesprek aan uw werkgever weten dat u ontslag wilt nemen. Dat is doorgaans beter dan wanneer uw werkgever het via een andere collega hoort. Ook kunt u dan afspraken maken over het afronden en overdragen van werkzaamheden.

Daarna moet u uw ontslag nog wel schriftelijk indienen. Dat mag in een brief, maar ook per e-mail . Vraag hierbij ook om een ontvangstbevestiging van uw ontslag. Let er wel op dat u zich aan de juiste opzegtermijn houdt.

Juridisch advies

Denkt u na over ontslag nemen, maar wilt u eerst juridisch advies inwinnen? Neem dan contact op met een jurist via uw rechstbijstandverzekering. Heeft u geen verzekering, dan kunt u ook gebruikmaken van Rechtshulp on demand.