Ga naar inhoud

Huur opzeggen

Wilt u uw huur opzeggen? Dan zijn er een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden, zoals de opzegtermijn van uw huurcontract. We vertellen u hoe u de overeenkomst kunt opzeggen en wat u kunt doen als de verhuurder uw huurcontract wil ontbinden.

Op deze pagina leest u meer over:

Opzegtermijn van huurcontract

Bekijk eerst welke opzegtermijn er in uw huurcontract staat. Meestal ligt de opzegtermijn tussen de 1 en 3 maanden. Als u een opzegtermijn van 3 maanden heeft, dan betekent dit dat u na opzegging nog 3 maanden huur moet betalen. Natuurlijk mag u er in deze periode gewoon nog blijven wonen. Na de opzegtermijn stopt uw huurcontract.

De opzegtermijn is bijna altijd gelijk aan de betalingstermijn. Als u maandelijks huur betaalt, dan is uw betalingstermijn (en meestal ook uw opzegtermijn) 1 maand. Is de opzegtermijn die in het contract staat langer dan de betalingstermijn? Dan bent u niet verplicht om u aan de genoemde opzegtermijn te houden: u kunt de betalingstermijn als opzegtermijn beschouwen.

Huurcontract zonder opzegtermijn

Er zijn 2 situaties waarin u wél tussentijds de huur mag opzeggen en dus geen rekening hoeft te houden met een opzegtermijn:

 • U heeft een tijdelijk huurcontract: dit is een contract dat een begin- en einddatum heeft en maximaal 2 jaar duurt.

 • U heeft een huurcontract voor onbepaalde tijd: dit is een contract zonder einddatum en zonder minimale huurperiode.

Huurcontract met minimale huurperiode

Heeft u een huurcontract met een minimale huurperiode en zegt u het contract tussentijds op? Dan stopt de huur gelijk nadat de minimale huurperiode voorbij is.

Wilt u liever niet wachten en de huur opzeggen voordat de minimale huurperiode voorbij is? Dan kunt u aan uw verhuurder vragen of u de huur tussentijds mag opzeggen. Als uw verhuurder dit goed vindt, dan is het verstandig om samen schriftelijke afspraken te maken. Spreek in ieder geval af wanneer u vertrekt en dat u na uw definitieve vertrek geen huur meer hoeft te betalen.

Als u dit niet doet, bestaat de kans dat u bijvoorbeeld een boete moet betalen aan de verhuurder. Of dat u de huur alsnog moet doorbetalen tot het einde van de minimale huurperiode.

Huurcontract opzeggen

Naast rekening houden met de opzegtermijn, moet u de huur ook op de juiste manier stopzetten. Volgens de wet moet dit met een aangetekende brief. Dit is een brief die de postbode persoonlijk bezorgt bij uw verhuurder. Zo kunt u bewijzen dat de verhuurder uw brief heeft ontvangen. U hoeft in de brief niet uit te leggen waarom u de huur opzegt.

Verstuur de brief op tijd

Door uw brief op tijd te versturen kunt u voorkomen dat u 1 of meer maanden extra huur moet betalen.

Er staat een opzegdatum in uw huurcontract
Zorg dat uw verhuurder de brief vóór de opzegdatum krijgt. Na de opzegdatum gaat de opzegtermijn in.

Er staat géén opzegdatum in uw huurcontract
Zorg dat uw brief aankomt vóór de dag waarop u altijd uw huurt betaalt. Moet u bijvoorbeeld op 1 juli weer huur betalen? En krijgt uw verhuurder uw brief uiterlijk 30 juni binnen? Dan gaat uw opzegtermijn op 1 juli in. Krijgt uw verhuurder uw brief pas op 2 juli of later die maand? Dan gaat de opzegtermijn op 1 augustus in.

Goed om te weten: een aangetekende brief wordt doordeweeks vaak de volgende dag bezorgd. Doet u de brief zaterdag op de bus, dan wordt deze meestal op dinsdag bezorgd. Houd er dus rekening mee dat het een paar dagen kan duren voordat uw verhuurder de brief ontvangt.

Oplevering van uw woning of kamer

Nadat u heeft opgezegd, kunt u met de verhuurder afspraken maken over hoe u de huurwoning oplevert. Meestal is het zo dat u de woning moet opleveren zoals u deze op de eerste dag van uw huurcontract vond. Veranderingen die u gemaakt heeft, zoals het verven of behangen van muren, moet u dus mogelijk terugdraaien. Ook is het belangrijk dat u de woning schoonmaakt voordat u deze oplevert.

Schades herstellen

Als dagelijks onderhoud of kleine reparaties nodig zijn, dan moet u die zelf regelen en betalen. Denk aan het vervangen van een kapotte wc-bril of het ontstoppen van de gootsteen. Heeft u de woning normaal gebruikt en is er daardoor een beetje slijtage ontstaan, bijvoorbeeld aan de keuken of badkamer? Dan kan er sprake zijn van normale slijtage die u niet hoeft te herstellen.

Opnamestaat

Bij de overdracht van de sleutel stellen de huurder en verhuurder vaak samen een opnamestaat op. Hierin staat beschreven hoe de huurwoning er op die dag uitzag. Wanneer u de woning oplevert, moet u zorgen dat de woning eruit ziet zoals in de opnamestaat is beschreven. Het kan zijn dat er geen opnamestaat is. U kunt dan het beste overleggen met de verhuurder. Mogelijk mag u de woning opleveren zoals deze er nu uitziet.

Huur opzeggen door verhuurder

Verhuurders mogen een huurcontract niet zomaar beëindigen. Zo moeten zij zich houden aan een opzegtermijn. Ook moet de verhuurder een goede reden hebben voor de opzegging.

Minimale opzegtermijn

De minimale opzegtermijn van de verhuurder is wettelijk bepaald. De verhuurder mag het huurcontract dus niet opzeggen voordat deze termijn voorbij is. Hoe lang de opzegtermijn is, hangt meestal af van hoe lang de huurder er al woont.

 • Huurder woont er korter dan 1 jaar: de minimale opzegtermijn is 3 maanden 

 • Huurder woont er langer dan 1 jaar: de minimale opzegtermijn is 4 maanden

 • Huurder woont er langer dan 2 jaar: de minimale opzegtermijn is 5 maanden 

 • Huurder woont er langer dan 3 jaar: de minimale opzegtermijn is 6 maanden 

Huurcontract ontbinden

Voor verhuurders is het vaak erg lastig om een huurcontract te ontbinden. Huurders hebben namelijk recht op huurbescherming.

Toch kan een beëindiging van het contract in sommige situaties mogelijk zijn. Bijvoorbeeld als de huurder:

 • al 1 of meer maanden geen huur betaalt

 • ernstige overlast veroorzaakt aan andere bewoners, zoals geluids- of stankoverlast

 • het oneens is met wijzigingen in het huurcontract, zoals het betalen van een hogere huurprijs na een grote renovatie

Opzegging kan ook mogelijk zijn als de verhuurder:

 • na de opzegtermijn zelf in de huurwoning wil gaan wonen (dit mag alleen als er een diplomatenclausule in het huurcontract staat en hier dus afspraken over zijn gemaakt)

 • de woning zelf nodig heeft, bijvoorbeeld omdat die zijn eigen woonruimte is kwijtgeraakt door een scheiding

 • iets anders wil gaan bouwen op de plek van de huurwoning en dit is goedgekeurd door de gemeente

Huurder uitzetten

Bent u verhuurder en heeft u een goede reden om het huurcontract op te zeggen? Dan kunt u uw zaak voorleggen aan de rechter. De huur mag u niet zelf opzeggen. Alleen de rechter kan namelijk beslissen of het huurcontract mag worden stopgezet. Houd er rekening mee dat een rechtszaak vaak een lang proces is dat veel geld kost.

Conflict met verhuurder of huurder

Heeft u onenigheid met uw huurder of verhuurder? Dan is het altijd een goed idee om eerst met elkaar te gaan praten. Leg uit waar u mee zit en geef de ander de kans om hier wat aan te doen. Dit kan ook via een brief, e-mail of WhatsApp als u dat makkelijker vindt. Soms is een goed gesprek al genoeg om het conflict op te lossen.

Juridische hulp nodig?

Heeft u juridisch advies nodig bij een conflict met uw (ver)huurder? Of heeft u een vraag over de kleine lettertjes in het huurcontract? Dan helpen onze juristen u graag verder. Schakel juridische hulp in via uw rechtsbijstandverzekering of, als u die niet heeft, via Rechtshulp on demand.