Ga naar inhoud

Salarisonderhandeling

Een nieuwe baan? Een functioneringsgesprek? Uitstekende momenten om het met uw werkgever over uw salaris te hebben. Toch vinden veel mensen zo’n salarisonderhandeling lastig. Een goede voorbereiding helpt, zodat u weet waar u rekening mee moet houden.

Wanneer is het tijd voor een salarisonderhandeling?

In principe kunt u altijd onderhandelen over uw salaris. Het ene moment is daar geschikter voor dan het andere. Wanneer u net 3 maanden in dienst bent is de kans op salarisverhoging erg klein. Maar bij een positief beoordelingsgesprek of in een sollicitatieprocedure is dat natuurlijk anders. Hoe u het beste onderhandelt over uw salaris, hangt af van uw situatie.

Salarisonderhandeling bij een nieuwe baan

Een nieuwe baan betekent nieuwe kansen. Op leuker werk, maar ook op een beter salaris. Het is dus logisch dat u het met uw nieuwe werkgever over het salaris hebt. Daarbij zijn er verschillende tips om rekening mee te houden:

Wacht tot u de baan krijgt aangeboden: dit versterkt uw onderhandelingspositie. De werkgever geeft namelijk aan dat hij of zij u graag wilt aannemen. Wanneer u uw salariseis al bij het eerste gesprek op tafel legt, kan dit een reden zijn om u niet aan te nemen.

Praat niet over uw oude salaris: een werkgever zal soms vragen naar uw salaris bij uw oude baan. Als u hierop antwoordt, beperkt dit de mogelijkheden voor uw salarisonderhandeling. Uw oude salaris wordt dan namelijk het uitgangspunt. Geef hier dus geen antwoord op, maar geef aan dat u het liever over de nieuwe baan en het nieuwe salaris hebt.

Laat de werkgever het eerste voorstel doen: zo voorkomt u dat u zelf een te laag of hoog voorstel doet. Vanuit dit startpunt kunt u vervolgens verder onderhandelen.

Altijd onderhandelen: misschien vindt u dit eerste aanbod van de werkgever al heel redelijk. Toch is het altijd de moeite waard om te onderhandelen. De werkgever zal namelijk nooit direct het hoogste bod op tafel leggen, omdat die verwacht dat u wilt onderhandelen.

Salarisonderhandeling bij uw huidige baan

Onderhandelen over het salaris van uw huidige baan is best spannend. Want wat doet u als uw werkgever niet op uw verzoek ingaat? En wat betekent dat voor toekomstige salarisonderhandelingen?

Toch is het zeker mogelijk om ook bij uw huidige baan te vragen om meer salaris. Enkele handige tips:

Neem zelf het initiatief: uw werkgever zal nooit zelf beginnen over een hoger salaris. Een beoordelingsgesprek is een voor de hand liggend moment. Maar dit is zeker niet uw enige kans. In principe kunt u altijd aangeven dat u het over uw salaris wilt hebben.

Bereid de onderhandeling goed voor: een salariseis zonder goede argumenten heeft weinig kans van slagen. Bedenk dus goed hoe u de onderhandeling onderbouwt. Zijn uw verantwoordelijkheden groter geworden? Heeft u boven verwachting gepresteert? Kunt u bij een andere werkgever voor hetzelfde werk meer verdienen? Dit zijn allemaal prima argumenten om een salarisonderhandeling mee te starten.

Hou rekening met een nee: soms zit een salarisverhoging er gewoon niet in. Bijvoorbeeld omdat het lastige tijden zijn voor het bedrijf. Hou hier rekening mee en zorg voor een plan B. U kunt bijvoorbeeld een moment afspreken wanneer jullie dit samen nog eens bespreken. Of u kunt in plaats van een hoger salaris inzetten op gunstigere arbeidsvoorwaarden.

Onderhandelen over arbeidsvoorwaarden

Een goed salaris is fijn, maar zeg niet alles. De secundaire arbeidsvoorwaarden zijn minstens zo belangrijk en soms zelfs interessanter om over te onderhandelen. Denk aan meer vrije dagen, een winstdeling, dertiende maand of opleidingsbudget. Een onderhandeling over arbeidsvoorwaarden kan ook vaak een interessante optie zijn wanneer een salarisverhoging financieel niet mogelijk is.

Bovendien kunt u met secundaire arbeidsvoorwaarden enorm veel kanten op. Onder deze voorwaarden en dus mogelijkheden bij onderhandelen vallen bijvoorbeeld:

  • flexibele werktijden

  • reiskostenvergoeding

  • inrichting thuiswerkplek

  • auto of fiets van de zaak

  • smartphone of laptop

  • cursussen en opleidingen

  • pensioenvoorzieningen

  • kinderopvang en ouderschapsverlof

Hulp bij een conflict op het werk

Loopt de salarisonderhandeling niet zoals u hoopt en ontstaat er zelfs een conflict? Dan staan de juristen van Univé Rechtshulp klaar met advies en ondersteuning. Via uw rechtsbijstandverzekering of Rechtshulp on demand.