Ga naar inhoud

Burenrecht: tips en advies

U en uw buren hebben bepaalde rechten en plichten. Zo gelden er regels voor bouwen op de erfgrens. Ook kan het zijn dat u in bepaalde situaties een deel van het erf van de buren mag gebruiken. Onze juristen geven u tips en advies over verschillende onderwerpen op het gebied van burenrecht.

Recht van overpad

Kunt u alleen via de grond van uw buren uw huis bereiken? Dan heeft u mogelijk recht van overpad. Lees wat dit precies inhoudt en in welke situaties dit voor u kan gelden.

Lees verder

Erfdienstbaarheid

Soms kunnen uw buren het recht hebben om uw grond te gebruiken. Dit heet ook wel erfdienstbaarheid. We leggen u welke vormen van erfdienstbaarheid er zijn en hoe u ermee te maken kunt krijgen.

Lees verder

Erfafscheiding en erfgrens

Hoe hoog mag een erfafscheiding zijn? En de erfgrens bepalen, hoe doet u dat? Dit zijn de belangrijkste regels om rekening mee te houden.

Lees verder

Bomen, struiken en heggen op de erfgrens

Heeft u een burenconflict over een haag, struik of boom op of nabij de erfgrens? Lees wat de wet zegt over bomen en planten in de buurt van deze grens.

Lees verder

Bouwen op de erfgrens

U mag wel tegen de erfgrens bouwen, maar nooit zomaar óp de grens zelf. Hoe bepaalt u waar de erfgrens precies ligt? En hoe hoog mag een schuur of overkapping zijn?

Lees verder

Bezwaar omgevingsvergunning

Gaan uw buren (ver)bouwen, maar bent u het niet eens met hun bouwplannen? Mogelijk kunt u dan bezwaar maken tegen de omgevingsvergunning.

Lees verder