Ga naar inhoud

Onderhoud van je elektrische auto

Een elektrische auto heeft, net zoals een brandstofauto, onderhoud nodig. Het onderhoud van een elektrische auto ziet er wel iets anders uit. De auto is namelijk heel anders gebouwd dan een brandstofauto. Hoe onderhoud je je elektrische auto en waar moet je op letten? Wij leggen het je uit. 

Hoe vaak onderhoud nodig bij een elektrische auto? 

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig dan een brandstofauto. Dit komt doordat een elektrische auto minder bewegende onderdelen heeft. Dus minder kans op kapotte onderdelen en slijtage. Daarnaast heeft een elektrische auto ook minder vloeistoffen die vervangen moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan de motorolie die een brandstofauto gebruikt. 

Omdat een elektrische auto minder onderdelen en vloeistoffen heeft, zijn de normale grote en kleine beurt niet meer nodig. De auto krijgt alleen zogenaamde inspectiebeurten. Hoe vaak dit nodig is hangt af van de auto en hoe oud deze is. Check daarom altijd bij je garage hoe vaak je auto nagekeken moet worden. De APK-keuring van een elektrische auto gebeurt wel net zo vaak als bij een brandstof auto. 

Wat kost onderhoud van een elektrische auto? 

Een elektrische auto kost vaak meer in aanschaf, maar minder in onderhoud. Omdat de auto minder onderdelen en vloeistoffen heeft, hoeft deze minder vaak naar de garage. De kosten van onderhoud van een elektrische auto kunnen daarom tot wel 40% lager zijn dan bij een brandstofauto van hetzelfde formaat.  

Hoewel de elektrische auto minder vaak onderhoud nodig heeft, zijn de onderhoudsbeurten soms wel duurder. Bijvoorbeeld wanneer een deel van de accu, of de volledige accu, vervangen moet worden. Deze technologie kost een stuk meer dan de motor van een brandstofauto. Uiteindelijk zijn de kosten voor onderhoud dus gemiddeld lager, maar houd rekening met hogere bedragen wanneer er wel een keer onderhoud nodig is. 

Elektrische auto's zijn zwaarder en hebben vaak meer vermogen dan een fossiele brandstofauto. Dat zorgt voor hogere bandenslijtage. Banden voor elektrische auto's zijn vaak ook duurder omdat ze groter en breder zijn. 

Tips voor onderhoud van een elektrische auto 

Een elektrische auto heeft minder onderhoud nodig. Maar kun je zelf ook iets doen om het nodige onderhoud te beperken? Je hebt zelf zeker invloed op hoe vaak er onderhoud nodig is, en dus ook op de kosten. We geven je een aantal tips voor het onderhoud van je elektrische auto: 

De accu van een elektrische auto is het belangrijkste, en duurste, onderdeel. Door zuinig om te gaan met de accu verleng je de levensduur ervan. Zo voorkom je vroegtijdige vervanging en hoge kosten voor onderhoud. Door zuinig om te gaan met de accu gaat je actieradius ook minder snel achteruit. 

Een elektrische auto heeft remschijven, maar kan ook remmen op de motor. Hierdoor slijten de remschijven niet en laadt de accu ook extra op. Bij de meeste elektrische auto’s kun je zelf het remsysteem aan- en uitzetten en naar wens instellen. Je stelt bijvoorbeeld in wanneer de auto zelf mag remmen en hoe hard. Zo verleng je de levensduur van je remschijven en is vervanging minder snel nodig. 

Bespreek altijd met je garage hoe vaak een inspectiebeurt nodig is voor jouw elektrische auto. Houd je dan ook aan de termijn die de garage aangeeft. Zo is de garage er op tijd bij als er iets toe is aan onderhoud. Hiermee voorkom je dat een onderdeel vervangen moet worden door slecht onderhoud. 

Een elektrische auto heeft andere banden dan een brandstofauto. Met deze banden heb je een betere wegligging, waardoor de auto minder energie hoeft te gebruiken. De banden van elektrische auto’s zijn wel duurder. Het is daarom goed om je banden regelmatig te checken op beschadigingen, voordat de band helemaal kapot is. Een beschadiging kan soms door de garage worden opgelost. Zo is het vervangen van de band niet nodig. 

Zuinig omgaan met je elektrische auto kun je zelf doen. Het daadwerkelijke onderhoud van de auto moet wel door een specialist gedaan worden. De onderdelen zijn te duur en gevoelig om zelf te onderhouden. Daarnaast is het onveilig om zelf aan je elektrische auto te sleutelen. De elektriciteit in de auto kan voor gevaarlijke situaties zorgen als je er verkeerd mee omgaat.

Private Lease met Univé  

Bij Private Lease van Univé staan duurzaamheid en vrijheid centraal. Je private leaset bij ons hybride en elektrische auto’s, zowel nieuw als tweedehands. Daarnaast stel je je contract precies zoals jij het wil samen. Wil je tussentijds toch iets aanpassen, zoals je kilometerbundel bij het rijden van meer- of minderkilometers? Dat heb je zo online geregeld. 

Met Private Lease met Univé heb je geen zorgen over (onverwacht) onderhoud en weet je elke maand precies waar je aan toe bent. Private Lease van Univé is ook altijd inclusief: 

  • Reparaties en onderhoud 

  • Verzekeringen en belastingen 

  • Pechhulp in heel Europa 

  • Opzegbaar bij onverwachte situaties 

  • Tussentijds van auto wisselen 

Kies voor Private Lease met Univé