Ga naar inhoud

Tips voor het efficiënt gebruiken van de batterij van een elektrische auto

Zuinig rijden is niet alleen goed voor portemonnee en milieu bij brandstofauto’s, maar ook bij elektrische auto’s. Daarbij is goed zorgen voor je accu ook erg belangrijk. Je velengt zo de levensduur van je accu en kunt langer achter elkaar rijden. Dat scheelt dus geld en tijd. Wij geven je daarom een aantal tips voor zuinig rijden en goed omgaan met de accu van jouw elektrische auto. 

Accu levensduur 

De accu’s voor elektrische auto’s worden steeds beter en hebben een steeds langere levensduur. Tegenwoordig gaat de accu van een nieuwere elektrische auto zo’n 10 tot 20 jaar mee. In de tussentijd verlies je wel wat van je actieradius. De capaciteit van je accu neemt per jaar gemiddeld met 2% af. Rijd je eerst 350 km met een volle accu? Dan is dat na 10 jaar dus ongeveer 280 km. 

Een accu kan het niet voor altijd blijven doen, dat is logisch. Maar je hebt zelf wel invloed op hoe lang je accu het uiteindelijk doet. Door goed om te gaan met je accu en zuinig te rijden, vergroot je zelf de levensduur van de accu. 

Snelladen van de accu 

Snelladen van de accu is een geweldige uitkomst als je haast hebt. Vaak ben je binnen een kwartier weer onderweg. Maar is snelladen wel goed voor je elektrische auto? Snelladen is op de korte termijn niet slecht voor de accu van je auto. Maar gebruik je de snellader regelmatig, dan kan dit de levensduur van de accu flink verkorten. 

Bij snelladen wordt de accu met een hoog elektriciteitsvermogen opgeladen. Door dit hoge vermogen wordt de accu van je auto erg warm. Bij een te hete accu stopt de auto vanzelf met laden. Daarom heb je er op de korte termijn geen last van. Maar deze hoge temperaturen putten je accu wel uit. Gebruik je snellader dus regelmatig? Dan krijgt je accu keer op keer de hitte te verduren en wordt de levensduur ook korter. Gebruik de snellader dus alleen als het niet anders kan. 

Tips voor efficiënt gebruik van je accu 

De accu van een elektrische auto heeft weinig tot geen onderhoud nodig. Hij heeft wel goede zorg nodig om goed en lang te blijven presteren. Met goede zorg en juist gebruik hoeft de accu minder snel vervangen te worden. De actieradius gaat dan ook minder snel achteruit. We zetten een aantal tips voor je op een rij om efficiënt om te gaan met de accu van je elektrische auto: 

In de winter heb je vaak de verwarming aan en in de zomer de airco. Beide gebruiken energie van de accu om te werken. Veel auto’s hebben een voorverwarm en -koelfunctie. Zo wordt de auto verwarmd of gekoeld terwijl hij nog aan de lader zit. Je auto is dan al warm of koel wanneer je weg wilt rijden en je accu is volledig geladen. 

Het is niet goed om de accu van een elektrische auto leeg te rijden. De accu moet dan meer moeite doen om op te laden, wat weer de levensduur verkort. Laat de accu daarom niet onder 20% komen voordat je hem aan de lader legt. 

Het opladen van de accu maakt de accu warm, soms heet. Het zet de accu aan het werk. Dat heeft direct invloed op de levensduur van de accu. Het is daarom goed om de accu alleen op te laden wanneer het nodig is. Kom je na het werk thuis en heeft de accu nog 70%? Leg hem dan niet aan de lader, maar wacht tot de accu tot 20% daalt. 

Bij het remmen komt energie vrij. De accu kan deze energie gebruiken om weer op te laden. Nieuwere elektrische auto’s hebben daarom instellingen voor het remmen. Zo kun je de auto zelf laten remmen wanneer je het gas loslaat. De auto laadt dan iedere keer een klein stukje op. 

Wil je je actieradius verhogen? Dan is het goed om met een lagere snelheid te rijden. Bij een hoge snelheid moet de accu harder werken en meer energie gebruiken. Hierdoor kun je minder kilometers rijden. Rijd daarom niet harder dan 100-120 km/u als je het meeste uit je accu wilt halen. 

Bij een constante snelheid gebruikt de accu van je elektrische auto minder energie. Afremmen en weer optrekken verbruikt namelijk veel elektriciteit. Cruise Control is een handige functie om je auto met een stabiele snelheid te laten rijden. Zo ga je zuinig om met de energie in de accu. 

Zomer- en winterbanden zijn er niet voor niets. Ze zorgen voor grip op de weg in de verschillende weersomstandigheden. Daarnaast zorgt de juiste bandenspanning van deze banden ook voor grip. Wanneer je een goede ligging op de weg hebt, verbruikt je accu minder energie. Daarom is het verstandig om in de zomer en winter je banden te wisselen en regelmatig je bandenspanning te checken.

Lees ook over het juist omgaan met de accu van je elektrische auto in de winter

Private Lease met Univé 

Bij Private Lease met Univé staan vrijheid en duurzaamheid centraal. Je private leaset bij ons alleen hybride en elektrische auto’s, zowel nieuw als tweedehands. Daarnaast stel je je contract samen precies zoals jij het wilt. Je wijzigt bepaalde onderdelen ook eenvoudig zelf online. Bijvoorbeeld je kilometerbundel als meer of minder kilometers rijdt. Je hoeft je bovendien geen zorgen te maken over het achteruitgaan van de accu. Daarnaast is Private Lease met Univé altijd inclusief: 

  • Reparaties en onderhoud 

  • Verzekeringen en belastingen 

  • Pechhulp in heel Europa 

  • Opzegbaar bij onverwachte situaties 

  • Tussentijds van auto wisselen 

Kies voor Private Lease met Univé