Ga naar inhoud

Voor- en nadelen van private lease

Overweeg je om privé een auto te leasen, via Univé of een andere aanbieder? Dan is het goed om de voordelen en nadelen van private lease tegen elkaar af te wegen. Zo weet je zeker dat je een beslissing maakt die bij je past. We zetten de belangrijkste pluspunten en mogelijke minpunten op een rij.

Voordelen private lease 

Met private lease kies je voor zekerheid en gemak. Zo heb je geen omkijken naar zaken als reparaties en periodiek onderhoud.

1. Vast maandbedrag

Met een eigen auto kun je tegen allerlei onverwachte kosten aanlopen. Maar met private lease weet je altijd waar je aan toe bent: in ruil voor een vast maandbedrag rij je in een gloednieuwe leaseauto of een jonge occasion. Je maandbedrag blijft de hele looptijd hetzelfde. Daardoor weet je precies hoeveel je maandelijks kwijt bent aan jouw auto.

Goed om te weten: met een tweedekans (jonge occasion) lease je extra voordelig. Al onze occasions zijn zorgvuldig gecontroleerd op mankementen en professioneel gereinigd en gekeurd. Je bent dus altijd onbezorgd onderweg.

2. Geen onverwachte kosten

In je maandbedrag zit alles inbegrepen: onderhoud, reparatie, autoverzekering en wegenbelasting. Je komt dus nooit voor financiële verrassingen te staan. Het enige waar je zelf voor betaalt is het tanken of laden (als je een elektrische of hybride leaseauto hebt), mogelijke verkeersboetes en schade die we niet op een ander kunnen verhalen.

3. Je spaargeld blijft van jou

Omdat de leaseauto in het bezit van de aanbieder blijft, kun je in een mooie auto rijden zonder een fors geldbedrag uit te geven. Loopt je leasecontract op z’n einde? Dan lever je de auto gewoon weer in. Over het verkopen of inruilen van je auto hoef je je dus geen zorgen te maken. En je spaargeld? Dat kun je uitgeven aan leukere dingen.

4. Pech of schade? Alles wordt geregeld

Het kan zomaar gebeuren dat je schade hebt of met pech langs de weg staat. Zo’n situatie is al stressvol genoeg. Daarom bieden we 24/7 gratis pechhulp in heel Europa. Ook regelen we reparaties en vervangend vervoer (in sommige gevallen betaal je hiervoor een eigen risico).

5. Goed verzekerd

Met onze private-leaseauto’s ga je altijd goed verzekerd de weg op. Zo zijn alle auto’s binnen ons aanbod verzekerd met een All Risk-dekking. Dit betekent dat niet alleen de schade die jij aan anderen veroorzaakt gedekt is, maar ook de schade aan jouw leaseauto.

6. Lokaal auto-onderhoud

Als leaserijder bij Univé kies je zelf bij welke merkdealer in de buurt je je auto wil laten onderhouden. Daardoor hoef je nooit een onnodig lange rit naar de dealer of garage te maken.

Nadelen private lease

Naast voordelen, kan private lease natuurlijk ook mogelijke nadelen hebben. Wel zo eerlijk om die ook even voor je op een rijtje te zetten. We gidsen je door de algemene obstakels van particulier leasen en vertellen hoe wij hiermee omgaan.

1. Je hebt een contract voor langere tijd

Als je een private-leasecontract tekent, dan doe je dat voor een minimale looptijd. Bij Private Lease met Univé hanteren we een minimale looptijd van 12 maanden. Verandert jouw situatie doordat je te maken krijgt met bijvoorbeeld gedwongen ontslag, een scheiding of het overlijden van je partner? Dan kun je bij ons kosteloos je contract aanpassen of opzeggen.

2. Minder voordelig bij weinig gebruik

Voor je private-leaseauto betaal je elke maand een vast bedrag, ook als je de auto een tijdje minder of helemaal niet gebruikt. Rij je een maand meer of minder kilometers dan je bundel? Dan zit je bij sommige leasemaatschappijen alsnog vast aan de bundel die je aan het begin van je contract gekozen hebt.

Bij Univé gaan we flexibel om met je kilometerbundel. Rij je minder kilometers dan je bundel? Dan zetten we je bundel lager en betaal je dus een lager maandbedrag. Heb je al de laagste bundel en rij je minder kilometers? Dan is het niet mogelijk om je bundel nog verder te verlagen. In dit geval kan het dus zijn dat je betaalt voor kilometers die je niet hebt gereden.

3. Minder voordelig bij veel gebruik

Rij je juist meer kilometers dan je bundel? Dan verhoogt de leasemaatschappij je leasebedrag óf krijg je een factuur voor de extra kilometers. Bij Private Lease met Univé krijg je jaarlijks de eerste 500 kilometer bovenop je bundel cadeau. Rij je meer dan 500 kilometer bovenop je bundel? Dan verhogen we je bundel met terugwerkende kracht en gaat je leasebedrag dus omhoog.

4. Gevolgen voor nieuwe hypotheek

Verwacht je binnenkort een hypotheek af te sluiten? Dan is het goed om te weten dat private lease invloed heeft op jouw nieuwe hypotheek. Als je een auto leaset, dan neemt de bank het leasebedrag namelijk mee in de berekening van je maandelijkse woonlasten. Dit betekent dat je door private lease minder hypotheek kunt krijgen.

Tip: gebruik je al Private Lease met Univé en wil je een hogere hypotheek kunnen aanvragen? Dan kun je je maandbedrag verlagen door jouw looptijd of kilometerbundel tussentijds aan te passen. Ook is het mogelijk om je private-leasecontract eerder op te zeggen of boetevrij door iemand anders te laten overnemen.

5. Kosten bij boetes en schade

De leasemaatschappij dekt bijna alle kosten voor je auto, maar verkeersboetes vallen hier niet onder. Deze zijn dan ook altijd voor jouw rekening. Daarnaast betaa je in bepaalde gevallen een eigen risico als je schade rijdt. Bij Private Lease met Univé geldt dit alleen voor situaties waarin we de schade niet op een ander kunnen verhalen. Lees meer over private lease en schade.

6. Je kunt je schadevrije jaren verliezen

Bij sommige aanbieders bouw je tijdens de leaseperiode geen schadevrije jaren op. Hierdoor kun je na 3 tot 5 jaar jouw no-claimkorting kwijtraken. Daarom is het altijd een goed idee om vooraf te onderzoeken hoe een aanbieder hiermee omgaat.

Kies je voor Private Lease met Univé? Of een andere aanbieder die aangesloten is bij het Keurmerk Private Lease? Dan bouw je wel gewoon schadevrije jaren op tijdens je leaseperiode. Lees meer over private lease en schadevrije jaren.

Waarom private leasen via Univé?

Bij ons lease je zoals het hoort: eerlijk, makkelijk én flexibel. Ook krijg je altijd een helder leasecontract op maat, zonder verborgen kosten of addertjes onder het gras.

Heb je een vraag over Private Lease met Univé? Dan staan onze adviseurs voor je klaar. Neem direct contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie