Ga naar inhoud

Elektrische auto en private lease

Mogelijk overweeg je elektrisch te leasen, maar zit je nog met allerlei vragen. Zoals wat er allemaal komt kijken bij elektrisch rijden. Of wat het beste bij je past: een elektrische of hybride auto. Op deze pagina lees je alles over het privé leasen van een elektrische auto.

Waarom kiezen voor elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is de toekomst: het is stiller, soepeler én zuiniger. Bovendien zijn volledig elektrische auto’s een duurzaam alternatief voor auto’s die op brandstof rijden: tijdens het rijden stoot een elektrische auto namelijk geen CO2 uit. En dat is prettig, want zo draag je bij aan een groene toekomst en een beter klimaat.

Waar moet ik op letten als ik overstap op elektrisch rijden?

Bij de overstap van rijden op brandstof naar rijden op stroom, krijg je te maken met een aantal dingen die mogelijk nieuw voor je zijn. We zetten de vier belangrijkste punten op een rij.

1. Actieradius

Elektrische en hybride auto’s hebben een actieradius. Dit is de range van de auto: de afstand die je kunt afleggen nadat je de accu volledig hebt opgeladen.

Als de accu van een elektrische auto leeg is, kun je niet verder rijden. Dat geldt ook voor bepaalde hybride auto’s. Gemiddeld hebben elektrische auto’s een actieradius van ongeveer 300 kilometer. Korte ritten kun je dus makkelijk maken, zonder dat je je auto tussendoor hoeft op te laden.

2. Laadpalen en laadstations

Als je elektrisch rijdt, dan is het handig als je beschikt over een laadpaal thuis of op je werk. Heb je die niet of maak je een lange rit waarbij je tussendoor moet laden? Dan kun je onderweg terecht bij een van de ruim 60.000 openbare laadpunten of 1.800 snellaadpunten in Nederland.

3. Laadtijd

Het is ook goed om te weten dat laden langer duurt dan tanken. Hoe lang het opladen van je auto precies duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de soort laadpaal die je gebruikt en het type elektrische of hybride auto waarin je rijdt.

Laden via een laadpaal thuis of op je werk duurt meestal tussen de 5 tot 10 uur. Laden via een openbare laadpaal duurt gemiddeld 4 uur. En als je een snellaadpunt gebruikt, dan is de laadtijd ongeveer 30 minuten.

4. Laadkosten

Tot slot krijg je als elektrische rijder ook te maken met kosten voor het laden van je auto. De laadkosten zijn meestal veel lager in vergelijking met de brandstofkosten die je zou maken voor een vergelijkbare brandstofauto. Hoeveel laadkosten je precies gaat maken, hangt af van welk type hybride of elektrische auto je hebt en op welke manier je de auto oplaadt.

Laadpaal thuis
Als je je auto alleen via je eigen laadpaal laadt, dan betaal je (behalve de kosten voor de plaatsing) alleen voor de stroomkosten. Dit is de voordeligste manier van laden.

Openbare laadpaal
Laad je via een openbare laadpaal? Dan doe je dat tegen een bepaald laadtarief. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen en laadpalen en hun tarieven kunnen erg ver uit elkaar liggen. Zo variëren de bedragen van € 0,20 tot € 0,60 per kWh. Bij de meeste aanbieders betaal je € 0,41 per kWh.

Snellader
Snellaadpunten zijn de duurste optie: aan snelladen ben je meestal zo’n € 0,60 per kWh kwijt. Maar ook deze prijzen kunnen variëren, van € 0,25 tot € 0,79 per kWh.

Waarom een elektrische auto leasen als particulier?

Een elektrische auto is een forse aankoop en daarom helaas niet voor iedereen weggelegd. Het kan ook zijn dat je wel een elektrische wagen kunt kopen, maar dit niet wilt. Bijvoorbeeld omdat je als eigenaar in de toekomst misschien niet meer kunt profiteren van bepaalde fiscale voordelen voor elektrische auto’s. Een elektrische auto privé leasen biedt dan uitkomst.

Via Private Lease met Univé heb je als elektrische leaserijder allerlei (financiële) gemakken. Hierdoor kan het voordeliger zijn om een elektrische auto te leasen in plaats van te kopen. We zetten zeven voordelen voor je op een rij.

1. Geen dure aankoop nodig

Elektrische auto’s zijn prijzig en mogelijk past het ideale model niet binnen jouw budget. In zo'n geval kun je met private lease alsnog rijden in de nieuwe elektrische auto waar je van droomt. Zonder dat je in één keer een hoop geld kwijt bent.

2. Geen financiële verrassingen

Je hoeft je geen zorgen te maken over wat er in de toekomst gebeurt met de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) en afschrijving voor elektrische auto’s. In jouw vaste leasebedrag zijn namelijk alle autokosten inbegrepen: belastingen, verzekeringen, reparaties, keuringen én onderhoud. Het enige waar je zelf voor betaalt is het laden van de auto (en het tanken, als je een hybride leaseauto hebt).

3. Goedkopere kilometers

Omdat de laadkosten vaak lager liggen dan de kosten voor brandstof, rij je met een elektrische auto meestal voordeliger dan met een brandstofauto. Vooral als je thuis of op werk over een laadpaal beschikt.

4. Private lease met subsidie

Als private-leaserijder kun je duizenden euro’s besparen door subsidie voor je elektrische auto aan te vragen. Deze regeling heet de SEPP (Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren) en geldt tot en met 2024.

5. Gratis pechhulp in heel Europa

Sta je met pech langs de weg, dan bieden we je dag en nacht gratis hulp zodat je weer zo snel en veilig mogelijk onderweg bent.

6. Gratis en lokaal auto-onderhoud

Elektrische auto’s hebben vaak minder onderhoud nodig, maar daar staat tegenover dat de onderhoudsbeurten meestal wel meer kosten. Dat komt onder andere door de banden: deze zijn vaak uniek en daarom ook duurder om te vervangen. Lease je een elektrische auto via Univé, dan is het onderhoud altijd gratis. Dat geldt ook voor de vervanging van de banden.

7. Altijd optimaal verzekerd

Omdat je elektrische auto kostbaar is, wil je natuurlijk dat deze zo goed mogelijk verzekerd is. Ook bij schade door een aanrijding, diefstal of inbraak. Bij ons is jouw private-leaseauto standaard verzekerd met een All Risk-dekking. Dat betekent dat de schade aan je elektrische leaseauto ook gedekt is. Wel zo geruststellend.

Private lease: hybride of elektrische auto kiezen?

Heb je al besloten dat je wilt gaan leasen, maar twijfel je nog tussen een volledig elektrische auto en een hybride? Dan helpen we je graag met het maken van een weloverwogen beslissing.

Een hybride leaseauto past mogelijk goed bij je als:

  • Je nog niet helemaal klaar bent voor de overstap naar elektrisch.

  • Je veel korte ritten maakt, bijvoorbeeld door de stad of voor woon-werkverkeer. En als je af en toe een lange rit maakt. Voor wintersport of een autovakantie, bijvoorbeeld.

  • Je het niet erg vindt dat je naast het laden ook moet tanken. En dat je dan bij de pomp meestal meer betaalt per kilometer dan je bij een laadpaal thuis of bij een openbaar laadstation doet.

Lees meer over de verschillende soorten hybride auto’s en de voor- en nadelen van hybrides.

Flexibel privé leasen: jouw elektrische auto via Univé

Bij ons lease je een elektrische of hybride auto zoals het hoort: tegen heldere en flexibele voorwaarden. Zo kun je onder bepaalde omstandigheden geheel kosteloos jouw contract opzeggen. Bijvoorbeeld als je te maken krijgt met gedwongen ontslag of een scheiding. Wel zo geruststellend.

Meer weten over Private Lease met Univé? Onze adviseurs beantwoorden graag al je vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie