Ga naar inhoud

Elektrische auto en private lease

Mogelijk overweegt u elektrisch te leasen, maar zit u nog met allerlei vragen. Zoals wat er allemaal komt kijken bij elektrisch rijden. Of wat het beste bij u past: een elektrische of hybride auto. Op deze pagina leest u alles over het privé leasen van een elektrische auto.

Waarom kiezen voor elektrisch rijden?

Elektrisch rijden is de toekomst: het is stiller, soepeler én zuiniger. Bovendien zijn volledig elektrische auto’s een duurzaam alternatief voor auto’s die op brandstof rijden: tijdens het rijden stoot een elektrische auto namelijk geen CO2 uit. En dat is prettig, want zo draagt u bij aan een groene toekomst en een beter klimaat.

Waar moet ik op letten als ik overstap op elektrisch rijden?

Bij de overstap van rijden op brandstof naar rijden op stroom, krijgt u te maken met een aantal dingen die mogelijk nieuw voor u zijn. We zetten de vier belangrijkste punten voor u op een rij.

1. Actieradius

Elektrische en hybride auto’s hebben een actieradius. Dit is de range van de auto: de afstand die u kunt afleggen nadat u de accu volledig heeft opgeladen.

Als de accu van een elektrische auto leeg is, dan kunt u niet verder rijden. Dat geldt ook voor bepaalde hybride auto’s. Gemiddeld hebben elektrische auto’s een actieradius van ongeveer 300 kilometer. Korte ritten kunt u dus makkelijk maken, zonder dat u uw auto tussendoor hoeft op te laden.

2. Laadpalen en laadstations

Als u elektrisch rijdt, dan is het handig als u beschikt over een laadpaal thuis of op uw werk. Heeft u die niet of maakt u een lange rit waarbij u tussendoor moet laden? Dan kunt u onderweg terecht bij een van de ruim 60.000 openbare laadpunten of 1.800 snellaadpunten in Nederland.

3. Laadtijd

Het is ook goed om te weten dat laden langer duurt dan tanken. Hoe lang het opladen van uw auto precies duurt, is afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de soort laadpaal die u gebruikt en het type elektrische of hybride auto waarin u rijdt.

Laden via een laadpaal thuis of op uw werk duurt meestal tussen de 5 tot 10 uur. Laden via een openbare laadpaal duurt gemiddeld 4 uur. En als u een snellaadpunt gebruikt, dan is de laadtijd ongeveer 30 minuten.

4. Laadkosten

Tot slot krijgt u als elektrische rijder ook te maken met kosten voor het laden van uw auto. De laadkosten zijn meestal veel lager in vergelijking met de brandstofkosten die u zou maken voor een vergelijkbare brandstofauto. Hoeveel laadkosten u precies gaat maken, hangt af van welk type hybride of elektrische auto u heeft en op welke manier u de auto oplaadt.

Laadpaal thuis
Als u uw auto alleen via uw eigen laadpaal laadt, dan betaalt u (naast de kosten voor de plaatsing) alleen voor de stroomkosten. Dit is de voordeligste manier van laden.

Openbare laadpaal
Laadt u via een openbare laadpaal? Dan doet u dat tegen een bepaald laadtarief. Er zijn verschillende aanbieders van laadpassen en laadpalen en hun tarieven kunnen erg ver uit elkaar liggen. Zo variëren de bedragen van € 0,20 tot € 0,60 per kWh. Bij de meeste aanbieders betaalt u € 0,41 per kWh.

Snellader
Snellaadpunten zijn de duurste optie: aan snelladen bent u meestal zo’n € 0,60 per kWh kwijt. Maar ook deze prijzen kunnen variëren, van € 0,25 tot € 0,79 per kWh.

Waarom een elektrische auto leasen als particulier?

Een elektrische auto is een forse aankoop en daarom helaas niet voor iedereen weggelegd. Het kan ook zijn dat u wel een elektrische wagen kunt kopen, maar dit niet wilt. Bijvoorbeeld omdat u als eigenaar in de toekomst misschien niet meer kunt profiteren van bepaalde fiscale voordelen voor elektrische auto’s. Een elektrische auto privé leasen biedt dan uitkomst.

Via Private Lease met Univé heeft u als elektrische leaserijder allerlei (financiële) gemakken. Hierdoor kan het voordeliger zijn om een elektrische auto te leasen in plaats van te kopen. We zetten zeven voordelen voor u op een rij.

1. Geen dure aankoop nodig

Elektrische auto’s zijn prijzig en mogelijk past het ideale model niet binnen uw budget. In zo'n geval kunt u met private lease alsnog rijden in de nieuwe elektrische auto waar u van droomt. Zonder dat u in één keer een hoop geld kwijt bent.

2. Geen financiële verrassingen

U hoeft zich geen zorgen te maken over wat er in de toekomst gebeurt met de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting) en afschrijving voor elektrische auto’s. In uw vaste leasebedrag zijn namelijk alle autokosten inbegrepen: belastingen, verzekeringen, reparaties, keuringen én onderhoud. Het enige waar u zelf voor betaalt is het laden van de auto (en het tanken, als u een hybride leaseauto heeft).

3. Goedkopere kilometers

Omdat de laadkosten vaak lager liggen dan de kosten voor brandstof, rijdt u met een elektrische auto meestal voordeliger dan met een brandstofauto. Vooral als u thuis of op werk over een laadpaal beschikt.

4. Private lease met subsidie

Als private-leaserijder kunt u duizenden euro’s besparen door subsidie voor uw elektrische auto aan te vragen. Deze regeling heet de SEPP (Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren) en geldt tot en met 2024.

5. Gratis pechhulp in heel Europa

Staat u met pech langs de weg, dan bieden we u dag en nacht gratis hulp zodat u weer zo snel en veilig mogelijk onderweg bent.

6. Gratis en lokaal auto-onderhoud

Elektrische auto’s hebben vaak minder onderhoud nodig, maar daar staat tegenover dat de onderhoudsbeurten meestal wel meer kosten. Dat komt onder andere door de banden: deze zijn vaak uniek en daarom ook duurder om te vervangen. Leaset u een elektrische auto via Univé, dan is het onderhoud altijd gratis. Dat geldt ook voor de vervanging van de banden.

7. Altijd optimaal verzekerd

Omdat uw elektrische auto kostbaar is, wilt u natuurlijk dat deze zo goed mogelijk verzekerd is. Ook bij schade door een aanrijding, diefstal of inbraak. Bij ons is uw private-leaseauto standaard verzekerd met een All Risk-dekking. Dat betekent dat de schade aan uw elektrische leaseauto ook gedekt is. Wel zo geruststellend.

Private lease: hybride of elektrische auto kiezen?

Heeft u al besloten dat u wilt gaan leasen, maar twijfelt u nog tussen een volledig elektrische auto en een hybride? Dan helpen we u graag met het maken van een weloverwogen beslissing.

Een hybride leaseauto past mogelijk goed bij u als:

  • U nog niet helemaal klaar bent voor de overstap naar elektrisch.

  • U veel korte ritten maakt, bijvoorbeeld door de stad of voor woon-werkverkeer. En als u af en toe een lange rit maakt. Voor wintersport of een autovakantie, bijvoorbeeld.

  • U het niet erg vindt dat u naast het laden ook moet tanken. En dat u dan bij de pomp meestal meer betaalt per kilometer dan u bij een laadpaal thuis of bij een openbaar laadstation doet.

Lees meer over de verschillende soorten hybride auto’s en de voor- en nadelen van hybrides.

Flexibel privé leasen: uw elektrische auto via Univé

Bij ons leaset u een elektrische of hybride auto zoals het hoort: tegen heldere en flexibele voorwaarden. Zo kunt u onder bepaalde omstandigheden geheel kosteloos uw contract opzeggen. Bijvoorbeeld als u te maken krijgt met gedwongen ontslag of een scheiding. Wel zo geruststellend.

Meer weten over Private Lease met Univé? Onze adviseurs beantwoorden graag al uw vragen. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie