Ga naar inhoud

Private lease en BKR: hoe zit het?

Kiest u voor private lease, dan krijgt u vaak ook te maken met BKR. Maar wat is een BKR-registratie precies? Is privé leasen met een negatieve BKR-registratie mogelijk? En heeft een private-leasecontract invloed op uw toekomstige hypotheek? We zetten de belangrijkste zaken voor u op een rij en leggen u alles uit over:

Wat is een BKR-registratie?

Als u een private-leasecontract bij ons afsluit, dan krijgt u een registratie bij Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit wordt een BKR-registratie genoemd. Het BKR houdt bij welke leningen en schulden u heeft en of u netjes aan uw financiële verplichtingen voldoet.

Door uw leningen in kaart te brengen wilt het BKR voorkomen dat u leningen afsluit die u niet kunt betalen en daardoor in de geldproblemen komt. U krijgt alleen een BKR-registratie voor leningen boven de € 250 en met een looptijd van minimaal 1 maand.

Positieve BKR-registratie

BKR-registraties kunnen positief of negatief zijn. Elke BKR-registratie begint als een positieve registratie. De registratie laat dan alleen maar zien dat u een financiële verplichting heeft. Blijft u uw betalingen op tijd doen, dan blijft uw BKR-registratie positief. De registratie is dan dus het bewijs van uw goede betaalgedrag.

Negatieve BKR-registratie

Komt u uw maandelijkse financiële verplichtingen lange tijd niet na? Bijvoorbeeld omdat u de huur of uw hypotheekrente telkens niet of te laat betaalt? Dan krijgt u een waarschuwing van het BKR. Blijft u na deze waarschuwing niet of te laat betalen, dan krijgt u een negatieve BKR-registratie. Dit betekent dat u een betalingsachterstand heeft.

Goed om te weten: een negatieve BKR-registratie heet ook wel een BKR-codering.

Auto leasen met negatieve BKR-registratie, kan dat?

Bij Private Lease met Univé werken we samen met de erkende leasemaatschappij Athlon. Vraagt u private lease bij ons aan, dan is Athlon wettelijk verplicht om een BKR-toetsing te doen. Dit komt doordat deze aanbieder aangesloten is bij het Keurmerk Private Lease.

Bij de BKR-toetsing checkt Athlon uw huidige BKR-registratie en toetst ook of het haalbaar en verantwoord is om een contract aan te gaan. Blijkt uit deze BKR-toetsing dat u een negatieve BKR-registratie heeft? Dan is het helaas niet mogelijk om uw aanvraag goed te keuren. Dit doen wij om u financieel te beschermen tegen té hoge kosten.

Heeft u een positieve BKR-registratie of geen BKR-registratie? En voldoet u ook aan onze andere voorwaarden voor private lease? Dan kunnen we uw aanvraag natuurlijk gewoon goedkeuren en gelijk uw private-leaseauto bestellen.

Hoe weet ik of ik een negatieve BKR-registratie heb?

Twijfelt u of u een negatieve BKR-registratie heeft? Of wilt u uw BKR-registratie controleren? Dan kunt u hier gratis uw BKR-registratie bekijken.

Private lease zonder BKR-registratie

Is uw aanvraag voor private lease goedgekeurd en tekent u een contract bij ons? Dan is Athlon wettelijk verplicht om een BKR-registratie te doen. Onze partner doet dit om te voorkomen dat u door het leasecontract in de geldproblemen komt. Private lease zonder BKR-registratie is bij Univé en Athlon dus niet mogelijk.

Pas op voor onbetrouwbare aanbieders

Misschien wilt u private lease zonder BKR omdat u een negatieve BKR-registratie heeft. Of omdat u denkt dat een registratie bij het BKR automatisch iets slechts is. Toch is private lease zonder BKR-registratie meestal niet verstandig. Dit is namelijk alleen mogelijk bij aanbieders zonder het Keurmerk Private Lease.

Leasemaatschappijen zonder dit keurmerk worden niet gecontroleerd en geven daarnaast ook geen financiële bescherming. Zo bieden zij u een contract aan tegen een vergelijkbaar leasetarief, maar zonder te controleren of u deze extra vaste last wel kunt dragen.

Tip: kiest u tóch voor een partij die private lease zonder BKR-registratie aanbiedt? Dan adviseren we u om de voorwaarden in het private-leasecontract goed te lezen. Zo weet u of het contract bij uw geldsituatie past en wat de gevolgen zijn als u niet aan de financiële verplichtingen kunt doen.

Welk bedrag wordt bij het BKR geregistreerd?

Het BKR ziet elke vorm van autofinanciering als een lening of schuld. Dat geldt dus ook voor particulier leasen. Als u een private-leasecontract afsluit, dan wordt dit als schuld geregistreerd bij het BKR. Hoe hoog dit schuldbedrag is, hangt af van het leasetarief, de looptijd én wanneer u het contract heeft getekend. Vanaf 1 april 2022 zijn de wettelijke regels namelijk veranderd.

Ik heb na 1 april 2022 een leasecontract getekend

Als u na 1 april 2022 een contract heeft getekend, dan gelden de nieuwe regels voor u. Dit betekent dat Athlon 100% van uw totale leasebedrag bij het BKR registreert. U kunt uw schuldbedrag berekenen met deze som: uw maandelijkse leasetarief x de looptijd in maanden.

Rekenvoorbeeld
Bij een leasetarief van € 319 per maand en een looptijd van 5 jaar (60 maanden) komt het bedrag van uw BKR-registratie neer op € 319 x 60 = € 19.140.

Ik heb vóór 1 april 2022 een leasecontract getekend

Tekende u vóór 1 april 2022 een private-leasecontract? Dan blijven de oude regels voor u gelden. Dit betekent dat slechts 65% van uw totale leasebedrag bij het BKR is geregistreerd.

Rekenvoorbeeld
Bij een leasetarief van € 319 per maand en een looptijd van 5 jaar (60 maanden) komt het bedrag van uw BKR-registratie neer op € 207,35 (65% van € 319) x 60 = € 12.441.

Private lease: BKR-registratie en hypotheek    

Verwacht u binnenkort een nieuwe hypotheek af te sluiten? Dan is het goed om te weten dat private lease invloed heeft op het bedrag dat u voor uw toekomstige huis kunt lenen. Hypotheekverstrekkers zien het leasen van een auto namelijk als een financiële verplichting.

Dit betekent dat u minder hypotheek kunt krijgen als u op dat moment ook een private-leasecontract heeft. Uw hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker kan precies voor u berekenen hoeveel invloed uw private-leasecontract op uw nieuwe hypotheek heeft.

Tip: bij Private Lease met Univé is het altijd mogelijk om uw looptijd of kilometerbundel tussentijds aan te passen. Op die manier kunt u makkelijk uw maandelijkse leasebedrag verlagen. Natuurlijk kunt u ook uw private-leasecontract eerder opzeggen óf boetevrij door iemand anders laten overnemen.

Invloed op bestaande hypotheek

Heeft u al een hypotheek en wilt u gaan private leasen? Dan hoeft u zich geen zorgen te maken: uw leasecontract heeft namelijk geen enkele invloed op uw bestaande hypotheek.

Betrouwbaar privé leasen via Univé

Bij ons leaset u zoals het hoort: eerlijk, betrouwbaar en flexibel. Overweegt u Private Lease met Univé en zit u met een vraag over BKR? Dan beantwoorden we die graag. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie