Ga naar inhoud

Private lease en BKR: hoe zit het?

Kies je voor private lease, dan krijg je vaak ook te maken met BKR. Maar wat is een BKR-registratie precies? Is privé leasen met een negatieve BKR-registratie mogelijk? En heeft een private-leasecontract invloed op je toekomstige hypotheek? We zetten de belangrijkste zaken op een rij en leggen je alles uit over:

Wat is een BKR-registratie?

Als je een private-leasecontract bij ons afsluit, dan krijg je een registratie bij Stichting BKR (Bureau Krediet Registratie). Dit wordt een BKR-registratie genoemd. Het BKR houdt bij welke leningen en schulden je hebt en of je netjes aan je financiële verplichtingen voldoet.

Door jouw leningen in kaart te brengen wil het BKR voorkomen dat je leningen afsluit die je niet kunt betalen en in de geldproblemen komt. Je krijgt alleen een BKR-registratie voor leningen boven de € 250 en met een looptijd van minimaal 1 maand.

Positieve BKR-registratie

BKR-registraties kunnen positief of negatief zijn. Elke BKR-registratie begint als een positieve registratie. De registratie laat dan alleen maar zien dat je een financiële verplichting hebt. Blijf je je betalingen op tijd doen, dan blijft je BKR-registratie positief. De registratie is dan dus het bewijs van je goede betaalgedrag.

Negatieve BKR-registratie

Kom je je maandelijkse financiële verplichtingen lange tijd niet na? Bijvoorbeeld omdat je de huur of je hypotheekrente telkens niet of te laat betaalt? Dan krijg je een waarschuwing van het BKR. Blijf je na deze waarschuwing niet of te laat betalen, dan krijg je een negatieve BKR-registratie. Dit betekent dat je een betalingsachterstand hebt.

Goed om te weten: een negatieve BKR-registratie heet ook wel een BKR-codering.

Auto leasen met negatieve BKR-registratie, kan dat?

Bij Private Lease met Univé werken we samen met de erkende leasemaatschappij Athlon. Vraag je private lease bij ons aan, dan is Athlon wettelijk verplicht om een BKR-toetsing te doen. Dit komt doordat deze aanbieder aangesloten is bij het Keurmerk Private Lease.

Bij de BKR-toetsing checkt Athlon je huidige BKR-registratie en toetst ook of het haalbaar en verantwoord is om een contract aan te gaan. Blijkt uit deze BKR-toetsing dat je een negatieve BKR-registratie hebt? Dan is het helaas niet mogelijk om je aanvraag goed te keuren. Dit doen wij om je financieel te beschermen tegen té hoge kosten.

Heb je een positieve BKR-registratie of geen BKR-registratie? En voldoe je ook aan onze andere voorwaarden voor private lease? Dan kunnen we je aanvraag natuurlijk gewoon goedkeuren en gelijk jouw private-leaseauto bestellen.

Hoe weet ik of ik een negatieve BKR-registratie heb?

Twijfel je of je een negatieve BKR-registratie hebt? Of wil je je BKR-registratie controleren? Dan kun je hier gratis jouw BKR-registratie bekijken.

Private lease zonder BKR-registratie

Is je aanvraag voor private lease goedgekeurd en teken je een contract bij ons? Dan is Athlon wettelijk verplicht om een BKR-registratie te doen. Onze partner doet dit om te voorkomen dat je door het leasecontract in de geldproblemen komt. Private lease zonder BKR-registratie is bij Univé en Athlon dus niet mogelijk.

Pas op voor onbetrouwbare aanbieders

Misschien wil je private lease zonder BKR omdat je een negatieve BKR-registratie hebt. Of omdat je denkt dat een registratie bij het BKR automatisch iets slechts is. Toch is private lease zonder BKR-registratie meestal niet verstandig. Dit is namelijk alleen mogelijk bij aanbieders zonder het Keurmerk Private Lease.

Leasemaatschappijen zonder dit keurmerk worden niet gecontroleerd en geven daarnaast ook geen financiële bescherming. Zo bieden zij je een contract aan tegen een vergelijkbaar leasetarief, maar zonder te controleren of je deze extra vaste last wel kunt dragen.

Tip: kies je tóch voor een partij die private lease zonder BKR-registratie aanbiedt? Dan adviseren we je om de voorwaarden in het private-leasecontract goed te lezen. Zo weet je of het contract bij je geldsituatie past en wat de gevolgen zijn als je niet aan de financiële verplichtingen kunt doen.

Welk bedrag wordt bij het BKR geregistreerd?

Het BKR ziet elke vorm van autofinanciering als een lening of schuld. Dat geldt dus ook voor particulier leasen. Als je een private-leasecontract afsluit, dan wordt dit als schuld geregistreerd bij het BKR. Hoe hoog dit schuldbedrag is, hangt af van het leasetarief, de looptijd én wanneer je het contract hebt getekend. Vanaf 1 april 2022 zijn de wettelijke regels namelijk veranderd.

Ik heb na 1 april 2022 een leasecontract getekend

Als je na 1 april 2022 een contract hebt getekend, dan gelden de nieuwe regels voor jou. Dit betekent dat Athlon 100% van je totale leasebedrag bij het BKR registreert. Je kunt je schuldbedrag berekenen met deze som: je maandelijkse leasetarief x de looptijd in maanden.

Rekenvoorbeeld
Bij een leasetarief van € 319 per maand en een looptijd van 5 jaar (60 maanden) komt het bedrag van je BKR-registratie neer op € 319 x 60 = € 19.140.

Ik heb vóór 1 april 2022 een leasecontract getekend

Tekende je vóór 1 april 2022 een private-leasecontract? Dan blijven de oude regels voor je gelden. Dit betekent dat slechts 65% van je totale leasebedrag bij het BKR is geregistreerd.

Rekenvoorbeeld
Bij een leasetarief van € 319 per maand en een looptijd van 5 jaar (60 maanden) komt het bedrag van jouw BKR-registratie neer op € 207,35 (65% van € 319) x 60 = € 12.441.

Private lease: BKR-registratie en hypotheek    

Verwacht je binnenkort een nieuwe hypotheek af te sluiten? Dan is het goed om te weten dat private lease invloed heeft op het bedrag dat je voor jouw toekomstige huis kunt lenen. Hypotheekverstrekkers zien het leasen van een auto namelijk als een financiële verplichting.

Dit betekent dat je minder hypotheek kunt krijgen als je op dat moment ook een private-leasecontract hebt. Je hypotheekadviseur of hypotheekverstrekker kan precies voor je berekenen hoeveel invloed je private-leasecontract heeft op jouw nieuwe hypotheek.

Tip: bij Private Lease met Univé is het altijd mogelijk om je looptijd of kilometerbundel tussentijds aan te passen. Op die manier kun je makkelijk je maandelijkse leasebedrag verlagen. Natuurlijk kun je ook je private-leasecontract eerder opzeggen óf boetevrij door iemand anders laten overnemen.

Invloed op bestaande hypotheek

Heb je al een hypotheek en wil je gaan private leasen? Dan hoef je je geen zorgen te maken: jouw leasecontract heeft namelijk geen enkele invloed op je bestaande hypotheek.

Betrouwbaar privé leasen via Univé

Bij ons lease je zoals het hoort: eerlijk, betrouwbaar en flexibel. Overweeg je Private Lease met Univé en heb je een vraag over BKR? Dan beantwoorden we die graag. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie