Ga naar inhoud

Misverstanden over private lease

Over private lease bestaan nog een hoop hardnekkige misvattingen. Zoals het idee dat u altijd goedkoper uit bent als u een auto koopt. Of dat u voor elk krasje op uw leaseauto de portemonnee moet trekken. We helderen 10 misverstanden over private lease voor u op en leggen uit hoe het precies zit.

Misverstand 1: Private lease is duurder dan kopen

Leasen is niet automatisch duurder dan kopen. Sterker nog: in veel gevallen bent u per maand goedkoper uit met een private-leaseauto. Vooral als u geld moet lenen voor de aanschaf van een eigen auto.

We horen u denken: hoe kan leasen voordeliger zijn dan kopen? En hoe komt de leasemaatschappij dan aan zulke lage tarieven? Dit heeft te maken met deze drie zaken:

  • Inkoopvoordeel: leasemaatschappijen kopen op grote schaal leaseauto’s in. Daardoor krijgen ze veel korting op de aanschaf. Dit wordt ook wel inkoopvoordeel of schaalvoordeel genoemd.

  • Lagere kosten: de leasemaatschappij dekt zelf het All Risk-deel van de autoverzekering af en maakt daarnaast ook prijsafspraken met verzekeraars en autogarages. Hierdoor zijn de kosten voor onderhoud, reparaties, banden en de verzekering ook een stuk lager.

  • Snelle verkoop: de leasemaatschappij heeft een groot netwerk en contact met veel dealers, waardoor uw leaseauto heel makkelijk weer verkocht wordt nadat uw contract afloopt.

Kortom: leasemaatschappijen hebben allerlei financiële voordelen. En als leaserijder profiteert u daarvan. Hierdoor is het mogelijk dat de maandelijkse kosten van een leaseauto lager liggen dan de maandelijkse kosten van een eigen auto.

Misverstand 2: Niemand mag je private-leasecontract overnemen

Een private-leasecontract heeft meestal een looptijd van 1 tot 5 jaar. Maar dat betekent niet dat u er al die tijd aan vast zit: bij sommige leasemaatschappijen kunt u namelijk boetevrij uw contract door iemand anders laten overnemen. Dat geldt ook voor Private Lease met Univé. 

Wel zo prettig, want er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor leasen niet meer zo handig voor u is. Bijvoorbeeld omdat u ineens veel moet reizen voor werk. Of omdat uw gezinssituatie verandert.

Hoe werkt dit?
U draagt zelf iemand aan om het leasecontract over te nemen, zoals een familielid. Daarna checken we of deze persoon aan de voorwaarden voor private lease voldoet. Hiervoor brengen we een handling fee in rekening. Dat zijn de administratiekosten voor onder andere de BKR-toets.

Voldoet de ander aan de voorwaarden, dan zetten wij het contract voor u op de naam van diegene. De persoon die uw contract overneemt, rijdt dan voor de rest van de looptijd in uw auto. En omdat we het contract niet hoeven te beëindigen, hoeft u geen opzegvergoeding te betalen.

Misverstand 3: Met private lease bouw je geen schadevrije jaren op

Eerlijk is eerlijk: bij bepaalde leasemaatschappijen kan het zijn dat u geen schadevrije jaren opbouwt. Maar dat geldt niet voor Univé. Bij ons bouwt u tijdens de gehele looptijd schadevrije jaren op. Zoals het hoort. En als u naar ons overstapt, dan neemt u uw geldige opgebouwde jaren natuurlijk gewoon mee.

Tip: lees meer over private lease en schadevrije jaren.

Misverstand 4: Je kunt niet onderhandelen over de private lease-prijs

Het leasebedrag, de voorwaarden van het contract, de overnamebonus. Bij sommige aanbieders kunt u over deze zaken onderhandelen. Dat komt doordat de tarieven en winstmarges per aanbieder verschillen. Bij een leasemaatschappij met een hogere winstmarge is het soms dan ook mogelijk om af te dingen.

Hoe dit bij Private Lease met Univé zit? Wij houden het liever transparant: bij ons profiteert iedereen van dezelfde scherpe tarieven en flexibele voorwaarden. Zo weet u gelijk waar u aan toe bent.

Misverstand 5: Extra kilometers zijn duur

Als leaserijder kiest u de kilometerbundel die het beste bij u past. Maar dat betekent niet dat u de hoofdprijs betaalt voor elke kilometer die u bovenop uw bundel rijdt: bij de meeste aanbieders betaalt u een vaste meerprijs van slechts een paar cent. Bij Univé is het zelfs zo dat de eerste 500 kilometer bovenop uw bundel helemaal gratis zijn. Uw kilometerbundel en leasebedrag blijven in dat geval dus hetzelfde.

Rijdt u bij ons jaarlijks meer dan 500 kilometers extra? Dan kunt u twee dingen doen:

  • Tussentijds uw kilometerbundel verhogen: als u overstapt naar een hogere bundel, valt uw maandbedrag voor de rest van de looptijd iets hoger uit. Het verschil wordt met terugwerkende kracht verrekend, vanaf het begin van uw leasecontract. U ontvangt hiervoor een factuur.

  • De extra kilometers aan het eind van uw leasecontract laten verrekenen: zodra uw leasecontract afloopt en u de auto heeft ingeleverd, kijken we naar hoeveel kilometers u jaarlijks gemiddeld gereden heeft. Valt u in een hogere bundel en had u dus een hoger maandbedrag moeten betalen? Dan wordt het verschil met terugwerkende kracht verrekend, vanaf het begin van uw leasecontract. U ontvangt hiervoor een factuur.

Heeft u al de hoogste kilometerbundel en rijdt u meer dan uw bundel? Dan is het niet mogelijk om uw bundel te verhogen. U betaalt dan een meerprijs per extra gereden kilometer. Dit bedrag staat in uw leasecontract.

Misverstand 6: Je mag je private-leaseauto niet uitlenen

Als u een leaseauto heeft, dan wilt u die natuurlijk gewoon kunnen uitlenen aan familie, vrienden of de buren. Wel zo handig. Veel aanbieders, waaronder Univé, doen hier gelukkig dan ook niet moeilijk over: u mag zelf bepalen wie er in uw auto rijdt.

Misverstand 7: Je betaalt voor elke schade aan de auto

Leaseauto’s zijn meestal All Risk-verzekerd. Dat betekent dat u optimaal verzekerd bent tegen schade aan uw auto. Voor veel soorten schade hoeft u dan ook niet te betalen. Dat geldt ook voor acceptabele schades. Zoals kleine krasjes of deukjes die ontstaan zijn door normaal gebruik van de auto.

Goed om te weten: gaat het om onacceptabele schade en is deze niet te verhalen op een ander? Dan betaalt u een vast eigen risico. Lees meer over private lease en schade.

Misverstand 8: Als leaserijder krijg je geen hypotheek

Ook als leaserijder kunt u nog gewoon een hypotheek aanvragen en afsluiten. Wel kan het zijn dat u minder hypotheek krijgt. Hypotheekverstrekkers zien het leasen van een auto namelijk als een financiële verplichting. Uw hypotheekverstrekker of hypotheekadviseur van Univé kan voor u berekenen hoeveel invloed uw private-leasecontract op uw nieuwe hypotheek heeft en wat er allemaal mogelijk is.

Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop u uw maandelijkse leasebedrag kunt verlagen en zo tóch een hogere hypotheek kunt krijgen. Zo kunt u bijvoorbeeld:

  • uw looptijd aanpassen

  • uw kilometerbundel aanpassen

  • tussentijds van auto wisselen en kiezen voor een goedkoper model, zoals een occasion

Helpt dit niet? Dan kunt u altijd nog overwegen om uw private-leasecontract eerder op te zeggen óf boetevrij over te laten nemen door iemand anders.

Goed om te weten: heeft u al een hypotheek en wilt u privé leasen? Dan heeft uw leasecontract geen invloed op uw bestaande hypotheek.

Misverstand 9: Leasen kan alleen met een vast contract

Nog meer goed nieuws: voor het afsluiten van een private-leasecontract hoeft u geen vast arbeidscontract te hebben. Ook als zzp’er of werknemer met een tijdelijk contract komt u dus mogelijk in aanmerking voor private lease.

Heeft u een tijdelijk contract of jaarcontract en loopt uw contract nog minimaal 3 maanden door? Dan kunt u gewoon uw aanvraag voor private lease indienen. Loopt uw dienstverband binnen 3 maanden af, dan vragen wij u om bij uw aanvraag een intentieverklaring mee te sturen. Deze vraagt u op bij uw werkgever.

Bent u zzp’er of freelancer? Dan vragen we u om bij uw aanvraag twee documenten mee te sturen: de winst- en verliesrekening van het meest recente jaar én uw bankafschriften van minimaal 3 recente maanden. Het is belangrijk dat uw privé-inkomsten en opnamen op deze bankafschriften staan.

Tip: lees meer over wanneer u in aanmerking komt voor private lease.

Misverstand 10: Leasen kan alleen op één inkomen

Als u private lease aanvraagt, vindt er een inkomenscheck plaats. De aanbieder kijkt dan naar hoeveel geld u overhoudt om van te leven en of u het leasebedrag echt kunt missen. 

Het kan zijn dat u niet door deze check heen komt. Bijvoorbeeld omdat u een laag inkomen heeft, of hoge vaste lasten. Het is dan goed om te weten dat u bij Univé kunt leasen op twee inkomens: het inkomen van u én uw partner samen. Misschien geeft dit u nét even het duwtje in de rug dat u nodig heeft.

Ook uw elektrische auto leasen via Univé?

Heeft u vragen over Private Lease met Univé? Of wilt u persoonlijk advies over welke auto het beste bij u past? Dan helpen onze adviseurs u graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie