Misverstanden over private lease
Over private lease bestaan een hoop misvattingen. Zoals het idee dat je altijd goedkoper uit bent als je een auto koopt. Of dat je voor elk krasje op je leaseauto de portemonnee moet trekken. In dit artikel helderen we 10 veelvoorkomende misverstanden over private lease op.
Misverstand 1: Private lease is duurder dan kopen
Leasen is niet automatisch duurder dan kopen. Sterker nog: in veel gevallen ben je per maand goedkoper uit met een private-leaseauto. Vooral als je geld moet lenen voor de aanschaf van een eigen auto.
We horen je denken: hoe kan leasen voordeliger zijn dan kopen? En hoe komt de leasemaatschappij dan aan zulke lage tarieven? Dit heeft te maken met deze drie zaken:
Inkoopvoordeel: leasemaatschappijen kopen op grote schaal leaseauto’s in. Daardoor krijgen ze veel korting op de aanschaf. Dit wordt ook wel inkoopvoordeel of schaalvoordeel genoemd.
Lagere kosten: de leasemaatschappij dekt zelf het All Risk-deel van de autoverzekering af en maakt daarnaast ook prijsafspraken met verzekeraars en autogarages. Hierdoor zijn de kosten voor onderhoud, reparaties, banden en de verzekering ook een stuk lager.
Snelle verkoop: de leasemaatschappij heeft een groot netwerk en contact met veel dealers, waardoor jouw leaseauto heel makkelijk weer verkocht wordt nadat je contract afloopt.
Kortom: leasemaatschappijen hebben allerlei financiële voordelen. En als leaserijder profiteer jedaarvan. Hierdoor is het mogelijk dat de maandelijkse kosten van een leaseauto lager liggen dan de maandelijkse kosten van een eigen auto.
Misverstand 2: Niemand mag je private-leasecontract overnemen
Een private-leasecontract heeft meestal een looptijd van 1 tot 5 jaar. Maar dat betekent niet dat jij er al die tijd aan vast zit: bij sommige leasemaatschappijen kun je namelijk boetevrij je contract door iemand anders laten overnemen. Dat geldt ook voor Private Lease met Univé.
Wel zo prettig, want er kan natuurlijk altijd iets gebeuren waardoor leasen niet meer zo handig voor je is. Bijvoorbeeld omdat je ineens veel moet reizen voor werk. Of omdat je gezinssituatie verandert.
Hoe werkt dit?
Je draagt zelf iemand aan om het leasecontract over te nemen, zoals een familielid. Daarna checken we of deze persoon aan de voorwaarden voor private lease voldoet. Hiervoor brengen we een handling fee in rekening. Dat zijn de administratiekosten voor onder andere de BKR-toets.
Voldoet de ander aan de voorwaarden, dan zetten wij het contract op de naam van diegene. De persoon die je contract overneemt, rijdt dan voor de rest van de looptijd in jouw auto. En omdat we het contract niet hoeven te beëindigen, hoef je geen opzegvergoeding te betalen.
Misverstand 3: Met private lease bouw je geen schadevrije jaren op
Bij bepaalde leasemaatschappijen kan het zijn dat je geen schadevrije jaren opbouwt. Maar dat geldt niet voor Univé: bij ons bouw je tijdens de gehele looptijd schadevrije jaren op. En als je naar ons overstapt, dan neem je jouw geldige opgebouwde jaren natuurlijk gewoon mee.
Tip: lees meer over private lease en schadevrije jaren.
Misverstand 4: Je kunt niet onderhandelen over de private lease-prijs
Het leasebedrag, de voorwaarden van het contract, de overnamebonus. Bij sommige aanbieders kun je over deze zaken onderhandelen. Dat komt doordat de tarieven en winstmarges per aanbieder verschillen. Bij een leasemaatschappij met een hogere winstmarge is het soms dan ook mogelijk om af te dingen.
Hoe dit bij Private Lease met Univé zit? Wij houden het liever transparant: bij ons profiteert iedereen van dezelfde scherpe tarieven en flexibele voorwaarden. Zo weet jij gelijk waar je aan toe bent.
Misverstand 5: Extra kilometers zijn duur
Als leaserijder kies je de kilometerbundel die het beste bij jou past. Maar dat betekent niet dat je de hoofdprijs betaalt voor elke kilometer die je bovenop je bundel rijdt: bij de meeste aanbieders betaalt je een vaste meerprijs van slechts een paar cent. Bij Univé is het zelfs zo dat de eerste 500 kilometer bovenop je bundel helemaal gratis zijn. Je kilometerbundel en leasebedrag blijven in dat geval dus hetzelfde.
Rij je bij ons jaarlijks meer dan 500 kilometers extra? Dan kun je twee dingen doen:
Tussentijds je kilometerbundel verhogen: als je overstapt naar een hogere bundel, valt je maandbedrag voor de rest van de looptijd iets hoger uit. Het verschil wordt met terugwerkende kracht verrekend, vanaf het begin van je leasecontract. Je ontvangt hiervoor een factuur.
De extra kilometers aan het eind van je leasecontract laten verrekenen: zodra je leasecontract afloopt en je de auto hebt ingeleverd, kijken we naar hoeveel kilometers je jaarlijks gemiddeld gereden hebt. Val je in een hogere bundel en had je dus een hoger maandbedrag moeten betalen? Dan wordt het verschil met terugwerkende kracht verrekend, vanaf het begin van je leasecontract. Je ontvangt hiervoor een factuur.
Heb je al de hoogste kilometerbundel en rij je meer dan je bundel? Dan is het niet mogelijk om je bundel te verhogen. Je betaalt dan een meerprijs per extra gereden kilometer. Dit bedrag staat in jouw leasecontract.
Misverstand 6: Je mag je private-leaseauto niet uitlenen
Als je een leaseauto hebt, dan wil je die natuurlijk gewoon kunnen uitlenen aan familie, vrienden of de buren. Wel zo handig. Veel aanbieders, waaronder Univé, doen hier gelukkig dan ook niet moeilijk over: je mag zelf bepalen wie er in je auto rijdt.
Misverstand 7: Je betaalt voor elke schade aan de auto
Leaseauto’s zijn meestal All Risk-verzekerd. Dat betekent dat je optimaal verzekerd bent tegen schade aan je auto. Voor veel soorten schade hoef je dan ook niet te betalen. Dat geldt ook voor acceptabele schades. Zoals kleine krasjes of deukjes die ontstaan zijn door normaal gebruik van de auto.
Goed om te weten: gaat het om onacceptabele schade en is deze niet te verhalen op een ander? Dan betaal je een vast eigen risico. Lees meer over private lease en schade.
Misverstand 8: Als leaserijder krijg je geen hypotheek
Ook als leaserijder kun je nog gewoon een hypotheek aanvragen en afsluiten. Wel kan het zijn dat je minder hypotheek krijgt. Hypotheekverstrekkers zien het leasen van een auto namelijk als een financiële verplichting. Je hypotheekverstrekker of je hypotheekadviseur van Univé kan voor je berekenen hoeveel invloed je private-leasecontract op jouw nieuwe hypotheek heeft en wat er allemaal mogelijk is.
Daarnaast zijn er verschillende manieren waarop je je maandelijkse leasebedrag kunt verlagen en zo tóch een hogere hypotheek kunt krijgen. Zo kun je bijvoorbeeld:
je looptijd aanpassen
je kilometerbundel aanpassen
tussentijds van auto wisselen en kiezen voor een goedkoper model, zoals een occasion
Helpt dit niet? Dan kunt je altijd nog overwegen om je private-leasecontract eerder op te zeggen óf boetevrij over te laten nemen door iemand anders.
Goed om te weten: heb je al een hypotheek en wil jeprivé leasen? Dan heeft je leasecontract geen invloed op je bestaande hypotheek.
Misverstand 9: Leasen kan alleen met een vast contract
Nog meer goed nieuws: voor het afsluiten van een private-leasecontract hoef je geen vast arbeidscontract te hebben. Ook als zzp’er of werknemer met een tijdelijk contract kom je dus mogelijk in aanmerking voor private lease.
Heb je een tijdelijk contract of jaarcontract en loopt je contract nog minimaal 3 maanden door? Dan kun je gewoon jouw aanvraag voor private lease indienen. Loopt je dienstverband binnen 3 maanden af, dan vragen wij je om bij je aanvraag een intentieverklaring mee te sturen. Deze vraag je op bij je werkgever.
Ben je zzp’er of freelancer? Dan vragen we je om bij je aanvraag twee documenten mee te sturen: de winst- en verliesrekening van het meest recente jaar én je bankafschriften van minimaal 3 recente maanden. Het is belangrijk dat je privé-inkomsten en opnamen op deze bankafschriften staan.
Tip: lees meer over wanneer je in aanmerking komt voor private lease.
Misverstand 10: Leasen kan alleen op één inkomen
Als je private lease aanvraagt, vindt er een inkomenscheck plaats. De aanbieder kijkt dan naar hoeveel geld je overhoudt om van te leven en of je het leasebedrag echt kunt missen.
Het kan zijn dat je niet door deze check heen komt. Bijvoorbeeld omdat je een laag inkomen hebt, of hoge vaste lasten. Het is dan goed om te weten dat je bij Univé kunt leasen op twee inkomens: het inkomen van jou én je partner samen. Misschien geeft dit je nét even het duwtje in de rug dat je nodig hebt.
Ook een elektrische auto leasen via Univé?
Heb je vragen over Private Lease met Univé? Of wil je persoonlijk advies over welke auto het beste bij je past? Dan helpen onze adviseurs je graag verder. Neem vrijblijvend contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.