Ga naar inhoud

Kom ik in aanmerking voor private lease?

Voordat u een auto kunt leasen, bekijken we of u hiervoor in aanmerking komt. U gaat namelijk een financiële verplichting aan. Daarom is het belangrijk om na te gaan of dit in uw situatie haalbaar en verantwoord is. Op deze pagina vertellen we u meer over:

Onze voorwaarden voor private lease

Doet u bij ons een aanvraag voor private lease? Dan is die altijd vrijblijvend en kosteloos. Bij de beoordeling van uw aanvraag controleren we of u in ieder geval aan deze voorwaarden voldoet:

  • U heeft een geldig Nederlands rijbewijs

  • Aan het begin van de contractperiode bent u minimaal 21 jaar

  • Aan het einde van de contractperiode bent u maximaal 80 jaar

  • U bent niet uitgesloten door een verzekeringsmaatschappij

  • We hebben uw inkomenscheck goedgekeurd

Alle voorwaarden van Private Lease met Univé voldoen aan het Keurmerk Private Lease. Hier vindt u de algemene voorwaarden van dit keurmerk en de aanvullende voorwaarden van Athlon, de leasemaatschappij waarmee Univé samenwerkt.

Wat is het minimum inkomen voor private lease?

Bij Private Lease met Univé hanteren we geen inkomenseis. Dit betekent dat u niet een bepaald salaris of maandelijks inkomen hoeft te hebben om in aanmerking te komen. Ook als u een laag inkomen heeft, is het dus mogelijk om een private-leasecontract af te sluiten.

Wél kijken we naar hoeveel geld u overhoudt om van te leven en of u het leasebedrag kunt betalen. Dit wordt ook wel uw kredietwaardigheid genoemd. Door dit te checken weten we zeker dat het financieel verstandig is om een leasecontract aan te gaan en dat u uw maandelijkse lasten kunt blijven dragen.

Wat houdt de inkomenscheck in?

We beoordelen uw kredietwaardigheid door een inkomenscheck te doen. Deze wordt ook wel een kredietcheck genoemd. Tijdens de inkomenscheck controleren we of uw situatie aan deze punten voldoet:

  • U heeft geen betalingsachterstand bij het BKR (negatieve BKR-registratie).

  • U voldoet aan de landelijke draagkrachtnorm volgens de regels van het Keurmerk Private Lease. Dit houdt in dat u genoeg geld overhoudt nadat u al uw vaste maandlasten betaald heeft.

  • De deurwaarder heeft geen loonbeslag gelegd op uw loon of uitkering.

Keuren we uw inkomenscheck goed en voldoet u ook aan onze andere voorwaarden voor private lease? Dan kunt u Private Lease met Univé afsluiten.

Kunnen we uw kredietcheck (nog) niet goedkeuren? Dan kijken we samen met u of er andere manieren zijn waarop u verantwoord kunt private leasen. Zo kan het zijn dat een familielid of uw partner misschien wel garant kan staan.

Ik heb een uitkering, kan ik privé leasen?

Krijgt u geen salaris maar financiële bijstand van de overheid? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in aanmerking te komen voor private lease. Dit hangt af van het soort uitkering dat u ontvangt.

Ik krijg de WW, de ZW of bijstand

Ontvangt u een bijstandsuitkering, een WW-uitkering of een ZW-uitkering? Dan is privé leasen via Univé vaak niet mogelijk. Uw inkomen is dan namelijk niet stabiel genoeg.

Ik krijg AOW

Ontvangt u een AOW-uitkering? Dan is het meestal wél mogelijk om een auto privé te leasen. Deze uitkering beschouwen we namelijk als een stabiele bron van inkomsten. Goed om te weten: ook in deze situatie kunt u alleen een contract tekenen als uw inkomenscheck is goedgekeurd.

Kan ik privé leasen zonder vast contract?

Voor het afsluiten van een private-leasecontract hoeft u geen vast arbeidscontract te hebben. Dus ook als zzp’er of met een tijdelijk contract kunt u in bepaalde gevallen private leasen.

Ik heb een tijdelijk contract of jaarcontract

Heeft u een tijdelijk contract, ofwel een contract voor bepaalde tijd? En loopt uw dienstverband nog minimaal 3 maanden door? Dan kunt u gewoon uw aanvraag voor private lease indienen. Als uw dienstverband binnen 3 maanden afloopt, vragen wij u om bij uw aanvraag een intentieverklaring mee te sturen. U kunt deze verklaring opvragen bij uw werkgever.

Ik ben zzp’er of freelancer

Werkt u als zelfstandig ondernemer? Dan vragen we u om bij uw aanvraag voor private lease 2 documenten mee te sturen: de winst- en verliesrekening van het meest recente jaar én uw bankafschriften van minimaal 3 recente maanden. Op deze bankafschriften moeten uw privé-inkomsten en opnamen staan.

Krijg ik een BKR-registratie als ik het leasecontract teken?

Univé werkt samen met de erkende leasemaatschappij Athlon. Omdat Athlon het Keurmerk Private Lease bezit, zijn zij verplicht om een BKR-toetsing en BKR-registratie te doen.

Bij leasemaatschappijen die niet aangesloten zijn bij dit keurmerk kunt u mogelijk wél een private-leasecontract zonder BKR-registratie afsluiten. Toch is dit niet verstandig. Dit betekent namelijk dat u de aanbieder een maandelijks bedrag moet betalen, maar in ruil daarvoor geen bescherming krijgt voor de mogelijke financiële gevolgen van deze extra vaste last. Dat kan ervoor zorgen dat u op den duur in de financiële problemen komt. 

Overweegt u tóch een leasecontract zonder BKR-registratie te tekenen? Dan raden we u in ieder geval aan om zelf te onderzoeken of de overeenkomst past bij uw financiële situatie. Ook is het altijd slim om de voorwaarden van het leasecontract goed te lezen. Zo weet u waar u precies voor tekent en wat er gebeurt als u het leasebedrag niet meer kunt betalen.

Hoe weet ik of ik wel of geen negatieve BKR-registratie heb?

Op de website van het Bureau Krediet Registratie (BKR) kunt u gratis uw BKR-registratie bekijken. Het BKR houdt bij welke leningen u heeft en of u uw schulden en de rente netjes betaalt. Bij leningen vanaf € 250 krijgt u een BKR-registratie. Als u uw betalingen op tijd doet, dan blijft uw BKR-registratie positief en kunt u Private Lease met Univé aanvragen.

Komt u uw maandelijkse financiële verplichtingen niet na? Bijvoorbeeld omdat u uw telefoonabonnement of huur niet op tijd heeft betaald? Dan heeft u een betalingsachterstand bij het BKR, ofwel een negatieve BKR-registratie. In dit geval kunt u geen private-leasecontract bij ons afsluiten. Zo willen we voorkomen dat u in de financiële problemen komt.

In dit artikel leest u meer over private lease en BKR.

Moet ik een bepaald aantal schadevrije jaren hebben?

Bij sommige leasemaatschappijen is een auto leasen alleen mogelijk als u kunt laten zien dat u een bepaald aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Bij ons is dat niet zo. Dit betekent dat u ook zonder schadevrije jaren een private-leasecontract kunt afsluiten.

Goed om te weten: met Private Lease met Univé blijft u tijdens de leaseperiode gewoon schadevrije jaren opbouwen. Lees meer over private lease en schadevrije jaren.

Moet mijn partner altijd meetekenen?

Bent u getrouwd of heeft u een geregistreerd partnerschap gesloten? Dan kunnen sommige leasemaatschappijen eisen dat uw partner het leasecontract ook tekent. Bij ons is dit alleen nodig als we het inkomen van uw partner hebben meegeteld bij de goedkeuring van uw inkomenscheck. Bijvoorbeeld omdat uw partner garant staat. In zo’n situatie vragen we uw partner om mee te tekenen.

Check altijd de voorwaarden

Voordat u een leasecontract tekent, is het altijd slim om eerst in de voorwaarden te controleren wat de gevolgen zijn als uw partner meetekent. Zo is het bij sommige leasemaatschappijen niet mogelijk om het contract kosteloos op te zeggen bij een echtscheiding. Of als een van u komt te overlijden. Kiest u voor Private Lease met Univé? Dan is boetevrij opzeggen in allebei deze situaties gewoon mogelijk.

Kies voor Private Lease met Univé

Bij Private Lease met Univé leaset u tegen flexibele en eerlijke voorwaarden. Wilt u een contract afsluiten, maar heeft u geen schadevrije jaren opgebouwd? Geen probleem. Wilt u uw leaseauto uitlenen aan een andere bestuurder? Dan vinden wij dat dat gewoon moet kunnen.

Heeft u een vraag over private leasen bij Univé? Of wilt u meer weten over de voorwaarden? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem direct contact op. U kunt ons bellen op 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie