Ga naar inhoud

Kom ik in aanmerking voor private lease?

Voordat je een auto kunt leasen, bekijken we of je hiervoor in aanmerking komt. Je gaat namelijk een financiële verplichting aan. Daarom is het belangrijk om na te gaan of dit in jouw situatie haalbaar en verantwoord is. Op deze pagina vertellen we je meer over:

Onze voorwaarden voor private lease

Doe je bij ons een aanvraag voor private lease? Dan is die altijd vrijblijvend en kosteloos. Bij de beoordeling van uw aanvraag controleren we of je in ieder geval aan deze voorwaarden voldoet:

  • Je hebt een geldig Nederlands rijbewijs.

  • Aan het begin van de contractperiode ben je minimaal 21 jaar.

  • Aan het einde van de contractperiode ben je maximaal 80 jaar.

  • Je bent niet uitgesloten door een verzekeringsmaatschappij.

  • We hebben je inkomenscheck goedgekeurd.

Alle voorwaarden van Private Lease met Univé voldoen aan het Keurmerk Private Lease. Hier vind je de algemene voorwaarden van dit keurmerk en de aanvullende voorwaarden van Athlon, de leasemaatschappij waarmee Univé samenwerkt.

Wat is het minimum inkomen voor private lease?

Bij Private Lease met Univé hanteren we geen inkomenseis. Dit betekent dat je niet een bepaald salaris of maandelijks inkomen hoeft te hebben om in aanmerking te komen. Ook als je een laag inkomen hebt, is het dus mogelijk om een private-leasecontract af te sluiten.

Wél kijken we naar hoeveel geld je overhoudt om van te leven en of je het leasebedrag kunt betalen. Dit wordt ook wel kredietwaardigheid genoemd. Door deze te checken weten we zeker dat het financieel verstandig is om een leasecontract aan te gaan. En dat je je maandelijkse lasten kunt blijven dragen.

Wat houdt de inkomenscheck in?

We beoordelen jouw kredietwaardigheid door een inkomenscheck te doen. Deze wordt ook wel een kredietcheck genoemd. Tijdens de inkomenscheck controleren we of je situatie aan deze punten voldoet:

  • Je hebt geen betalingsachterstand bij het BKR (negatieve BKR-registratie).

  • Je voldoet aan de landelijke draagkrachtnorm volgens de regels van het Keurmerk Private Lease. Dit houdt in dat je genoeg geld overhoudt nadat je al je vaste maandlasten hebt betaald.

  • De deurwaarder heeft geen loonbeslag gelegd op jouw loon of uitkering.

Keuren we jouw inkomenscheck goed en voldoe je ook aan onze andere voorwaarden voor private lease? Dan kunt je Private Lease met Univé afsluiten.

Kunnen we je kredietcheck (nog) niet goedkeuren? Dan kijken we samen met jou of er andere manieren zijn waarop je verantwoord kunt private leasen. Misschien kan een familielid of je partner bijvoorbeeld wel garant staan.

Ik heb een uitkering, kan ik privé leasen?

Krijg je geen salaris maar financiële bijstand van de overheid? Dan is het in bepaalde gevallen mogelijk om in aanmerking te komen voor private lease. Dit hangt af van het soort uitkering dat je ontvangt.

Ik krijg de WW, de ZW of bijstand

Ontvang je een bijstandsuitkering, een WW-uitkering of een ZW-uitkering? Dan is privé leasen via Univé vaak niet mogelijk. Je inkomen is dan namelijk niet stabiel genoeg.

Ik krijg AOW

Ontvang je een AOW-uitkering? Dan is het meestal mogelijk om een auto privé te leasen. Deze uitkering beschouwen we namelijk als een stabiele bron van inkomsten. Goed om te weten: ook in deze situatie kun je alleen een contract tekenen als jouw inkomenscheck is goedgekeurd.

Kan ik privé leasen zonder vast contract?

Voor het afsluiten van een private-leasecontract hoef je geen vast arbeidscontract te hebben. Dus ook als zzp’er of met een tijdelijk contract kun je in bepaalde gevallen private leasen.

Ik heb een tijdelijk contract of jaarcontract

Heb je een tijdelijk contract, ofwel een contract voor bepaalde tijd? En loopt je dienstverband nog minimaal 3 maanden door? Dan kun je gewoon jouw aanvraag voor private lease indienen. Als je dienstverband binnen 3 maanden afloopt, vragen wij je om bij je aanvraag een intentieverklaring mee te sturen. Je kunt deze verklaring opvragen bij jouw werkgever.

Ik ben zzp’er of freelancer

Werk je als zelfstandig ondernemer? Dan vragen we je om bij je aanvraag voor private lease twee documenten mee te sturen: de winst- en verliesrekening van het meest recente jaar én je bankafschriften van minimaal drie recente maanden. Op deze bankafschriften moeten je privé-inkomsten en opnamen staan.

Krijg ik een BKR-registratie als ik het leasecontract teken?

Univé werkt samen met de erkende leasemaatschappij Athlon. Omdat Athlon het Keurmerk Private Lease bezit, zijn zij verplicht om een BKR-toetsing en BKR-registratie te doen.

Bij leasemaatschappijen die niet aangesloten zijn bij dit keurmerk kun je mogelijk wél een private-leasecontract zonder BKR-registratie afsluiten. Toch is dit niet verstandig. Dit betekent namelijk dat je de aanbieder een maandelijks bedrag moet betalen, maar in ruil daarvoor geen bescherming krijgt voor de mogelijke financiële gevolgen van deze extra vaste last. Dat kan ervoor zorgen dat je op den duur in de financiële problemen komt. 

Overweeg je tóch een leasecontract zonder BKR-registratie te tekenen? Dan raden we je in ieder geval aan om zelf te onderzoeken of de overeenkomst past bij jouw financiële situatie. Ook is het altijd slim om de voorwaarden van het leasecontract goed te lezen. Zo weet je waar je precies voor tekent en wat er gebeurt als je het leasebedrag niet meer kunt betalen.

Hoe weet ik of ik wel of geen negatieve BKR-registratie heb?

Op de website van het Bureau Krediet Registratie (BKR) kun je gratis jouw BKR-registratie bekijken. Het BKR houdt bij welke leningen je hebt en of je je schulden en de rente netjes betaalt. Bij leningen vanaf € 250 krijg je een BKR-registratie. Als je je betalingen op tijd doet, dan blijft je BKR-registratie positief en kun je Private Lease met Univé aanvragen.

Kom je je maandelijkse financiële verplichtingen niet na? Bijvoorbeeld omdat je je telefoonabonnement of de huur niet op tijd betaald hebt? Dan heb je een betalingsachterstand bij het BKR, ofwel een negatieve BKR-registratie. Je kunt dan geen private-leasecontract bij ons afsluiten. Zo willen we voorkomen dat je in de financiële problemen komt.

In dit artikel lees je meer over private lease en BKR.

Moet ik een bepaald aantal schadevrije jaren hebben?

Bij sommige leasemaatschappijen is een auto leasen alleen mogelijk als je kunt laten zien dat je een bepaald aantal schadevrije jaren hebt opgebouwd. Bij ons is dat niet zo. Dat betekent dat je ook zonder schadevrije jaren een private-leasecontract kunt afsluiten.

Goed om te weten: met Private Lease met Univé blijf je tijdens de leaseperiode gewoon schadevrije jaren opbouwen. Lees meer over private lease en schadevrije jaren.

Moet mijn partner altijd meetekenen?

Ben je getrouwd of heb je een geregistreerd partnerschap gesloten? Dan kunnen sommige leasemaatschappijen eisen dat je partner het leasecontract ook tekent. Bij ons is dit alleen nodig als we het inkomen van je partner hebben meegeteld bij de goedkeuring van jouw inkomenscheck. Bijvoorbeeld omdat je partner garant staat. In zo’n situatie vragen we je partner om mee te tekenen.

Check altijd de voorwaarden

Voordat je een leasecontract tekent, is het altijd slim om eerst in de voorwaarden te controleren wat de gevolgen zijn als jouw partner meetekent. Zo is het bij sommige leasemaatschappijen niet mogelijk om het contract kosteloos op te zeggen bij een echtscheiding. Of als een van jullie komt te overlijden. Kies je voor Private Lease met Univé? Dan is boetevrij opzeggen in allebei deze situaties gewoon mogelijk.

Kies voor Private Lease met Univé

Bij Private Lease met Univé lease je tegen flexibele en eerlijke voorwaarden. Wil je een contract afsluiten, maar heb je geen schadevrije jaren opgebouwd? Geen probleem. Wil je je leaseauto uitlenen aan een andere bestuurder? Dan vinden wij dat dat gewoon moet kunnen.

Heb je een vraag over private leasen bij Univé? Of wil je meer weten over de voorwaarden? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem direct contact op. Je kunt ons bellen op 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie