EDR en private lease: hoe zit het?
Als je private lease aanvraagt, dan beoordeelt de leaseaanbieder of je hiervoor in aanmerking komt. Hier hoort ook een financiële check bij. Deze check wordt vaak gedaan door EDR Credit Services. Hoe gaat de EDR-check precies in z’n werk? En wat is het verschil tussen EDR en BKR?
Waarom is een EDR-check nodig?
Met het afsluiten van een private-leasecontract ga je een financiële verplichting aan. De leaseaanbieder controleert daarom of dit in jouw situatie haalbaar en verantwoord is. Dit gebeurt onder andere met een financiële check. Deze check wordt ook wel draagkrachttoets genoemd.
Veel leaseaanbieders laten de draagkrachttoets doen door de EDR. Dat geldt ook voor Private Lease met Univé. Maar er zijn ook aanbieders die de toets zelf doen.
Hoe werkt de EDR-check?
De EDR beoordeelt of het voor jou financieel verstandig is om een private-leasecontract af te sluiten. Dit gebeurt door te kijken naar jouw kredietwaardigheid. Deze geeft aan hoe sterk je op financieel gebied bent.
Om je kredietwaardigheid te berekenen, vraagt de EDR je om bepaalde financiële gegevens door te geven. Met deze gegevens berekent de EDR of je genoeg geld overhoudt om van te leven nadat je je vaste lasten hebt betaald. En of je het maandelijkse leasebedrag kunt betalen zonder in de financiële problemen te komen.
Bij de berekening kijkt de EDR naar al je vaste lasten. Dat zijn dus niet alleen je woonlasten, maar bijvoorbeeld ook je mogelijke kosten voor alimentatie, de kinderopvang en de rente op leningen.
EDR-check bij Private Lease met Univé
Als je Private Lease met Univé aanvraagt, dan krijg je van EDR Credit Services een e-mail met daarin een link naar het leaseportaal van EDR. Via dit portaal kun je alle informatie leveren die nodig is voor de beoordeling door de EDR.
We raden je aan om de nodige gegevens binnen 3 dagen na jouw aanvraag door te geven. Je hoeft dan niet onnodig lang op de afhandeling van je verzoek te wachten. Heb je alle gegevens en documenten geleverd? Dan moet de EDR binnen 1 maand op je aanvraag reageren.
Lage kredietwaardigheid, wat nu?
Heb je een lage kredietwaardigheid, dan bestaat er een grotere kans dat je met het afsluiten van een leasecontract in de financiële problemen komt. In zo’n situatie geeft de EDR dan meestal ook een negatief advies aan de leaseaanbieder waarbij je de aanvraag doet. De EDR probeert op deze manier te voorkomen dat je te diep in de schulden komt.
Wat is een EDR-registratie?
Is je EDR-check positief? En voldoe je ook aan de andere voorwaarden voor private lease? Dan kun je een private-leasecontract afsluiten. Je krijgt dan ook een registratie bij de EDR. Dit heet een EDR-registratie.
Veel mensen denken dat een EDR-registratie in hun nadeel werkt. Maar als je het leasebedrag altijd op tijd betaalt, dan werkt een registratie juist in jouw voordeel. Andere kredietverstrekkers kunnen dan namelijk zien dat je een betrouwbare betaler bent.
Wat is het verschil tussen BKR en EDR?
Behalve de financiële check door de EDR, vraagt de leaseaanbieder vaak ook je financiële gegevens op bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). De EDR en het BKR zijn twee verschillende organisaties. Het BKR houdt bij welke leningen en schulden je hebt. En of je je financiële verplichtingen op tijd betaalt.
Teken je een private-leasecontract bij Univé? Dan krijg je een registratie bij de EDR én het BKR. Lees meer over private lease en BKR.
Ook een elektrische auto leasen via Univé?
Bij Univé lease je zoals het hoort: eerlijk en flexibel. Rij je meer of juist minder kilometers dan je had verwacht? Dan kun je tussentijds jouw kilometerbundel aanpassen. Ook mag je je leaseauto gewoon uitlenen aan familie, vrienden of de buren. Wel zo handig.
Meer weten over Private Lease met Univé? Onze adviseurs staan voor je klaar en beantwoorden graag al je vragen. Neem gerust contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.