Ga naar inhoud

SEPP: private lease met subsidie

Wilt u als particulier een elektrische auto leasen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de SEPP, een subsidieregeling van de overheid. We vertellen u wat deze regeling precies inhoudt en wanneer u er aanspraak op kunt maken. Zo leest u op deze pagina meer over:

Wat is de SEPP?

SEPP is de afkorting van Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. U kunt van deze regeling gebruikmaken als u een elektrische auto privé leaset of koopt. De SEPP loopt tot en met 31 december 2024. Tot die tijd kunt u dus subsidie voor uw elektrische (lease)auto krijgen, behalve als het subsidiebudget eerder op is.

Kom ik in aanmerking voor de SEPP?

U kunt aanspraak maken op de SEPP als u aan de eisen van de regeling voldoet. We zetten de 8 belangrijkste voorwaarden voor u op een rij.

1. U leaset een emissieloze auto

U kunt alleen gebruikmaken van de SEPP als u een 100% elektrische auto of een auto op waterstof leaset. Het maakt niet uit of dit een nieuwe of gebruikte leaseauto is. Met een hybride leaseauto komt u niet in aanmerking voor subsidie.

2. De catalogusprijs van de leaseauto is minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000

De catalogusprijs, ofwel cataloguswaarde, is de officiële nieuwprijs die het kentekenregister (RDW) registreert na de tenaamstelling. Wilt u de catalogusprijs van een leaseauto weten? Dan kunt u online de RDW kentekencheck doen door het kenteken van de auto in te voeren. Hierna vindt u onder het kopje fiscale gegevens de cataloguswaarde die de RDW heeft geregistreerd.

Goed om te weten: de cataloguswaarde van de RDW is altijd leidend voor de SEPP.

3. De leaseauto heeft een minimale actieradius van 120 kilometer

De elektrische leaseauto moet beschikken over een officiële actieradius van minimaal 120 kilometer. Dit geldt voor alle elektrische auto’s uit ons aanbod. De actieradius moet vastgesteld zijn volgens de internationale richtlijn WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure).

4. U gebruikt de leaseauto privé

De SEPP geldt alleen voor een elektrische personenauto die u privé gebruikt. Niet voor een personenauto waarmee u zakelijke ritten maakt, zoals klantbezoek of het vervoer van goederen.

5. Uw leasecontract voldoet aan de eisen

Naast de eisen waaraan uw auto(gebruik) moet voldoen, is het voor de subsidieaanvraag ook belangrijk dat uw private-leasecontract aan bepaalde voorwaarden voldoet:

  • U heeft een schriftelijk contract voor de elektrische auto afgesloten en dit contract staat op uw naam.

  • U heeft het contract op of na 1 januari 2022 afgesloten.

  • De elektrische leaseauto staat op uw naam in het kentekenregister (RDW).

  • De leasemaatschappij heeft het Keurmerk Private Lease. Bij Univé werken we samen met leasemaatschappij Athlon die over dit keurmerk beschikt.

6. U heeft op tijd subsidie aangevraagd

Om in aanmerking te komen voor de SEPP, is het belangrijk dat u de subsidie op tijd aanvraagt: binnen 60 dagen nadat u uw private-leasecontract heeft ondertekend. Wacht dus niet te lang met uw aanvraag.

7. U heeft de SEPP niet eerder gebruikt

Van de SEPP kunt u één keer gebruikmaken. Heeft u de regeling al eerder gebruikt, bijvoorbeeld voor het leasen van een andere elektrische auto? Dan kunt u niet meer gebruikmaken van de SEPP.

8. U heeft een geldig woonadres in Nederland

Private lease met subsidie is alleen mogelijk als u over een geldig woonadres in Nederland beschikt.

Subsidie voor elektrische auto's in 2022

Heeft u recht op de SEPP? Dan kunt u in 2022 een van deze subsidiebedragen krijgen:

Na 2022 worden deze subsidiebedragen waarschijnlijk per jaar steeds verder verlaagd.

Maximaal subsidiebudget

Het is goed om er rekening mee te houden dat de overheid elk jaar een beperkte subsidiepot heeft. Hierdoor kan het zijn dat de jaarlijkse subsidiepot leeg is op het moment dat u de SEPP aanvraagt, vooral als u uw aanvraag later in het jaar indient. Daarom is het altijd een goed idee om dit op tijd te doen.

Tip: op de website van de RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) bekijkt u hoeveel budget er nog over is voor dit jaar.

Update 25 mei 2022: inmiddels is de subsidiepot voor 2022 helaas op. Vanaf 1 januari 2023 beoordeelt de overheid weer nieuwe aanvragen voor de SEPP. U kunt dan dus weer in aanmerking komen voor subsidie.

Wanneer en hoe krijg ik de subsidie?

Keurt de overheid uw SEPP-aanvraag goed? Dan krijgt u het subsidiebedrag in maandelijkse termijnen uitbetaald. Deze termijnen zijn verdeeld over de looptijd van uw private-leasecontract.

Met een leasecontract van 12 maanden, krijgt u dus 12 maanden lang een deel van het subsidiebedrag. Heeft u een contract met een looptijd die langer dan 48 maanden is? Dan verdeelt de overheid het subsidiebedrag over 48 maanden.

Via Private Lease met Univé kunt u een elektrische occasion leasen voor een korte looptijd van 12 maanden, of voor een langere looptijd van 36, 48 of 60 maanden. Een nieuwe elektrische auto leaset u bij ons vanaf 24 maanden.

Subsidie en tussentijds opzeggen van leasecontract

Maakt u gebruik van de SEPP en wilt u uw private-leasecontract tussentijds opzeggen? Dan stopt vanaf dat moment ook het maandelijkse subsidiebedrag voor uw elektrische leaseauto. De subsidie die u eigenlijk nog hoorde te krijgen, ontvangt u in dat geval dus niet meer. Ook niet als u daarna een andere elektrische auto privé gaat leasen.

Welke leaseauto’s komen in aanmerking voor de SEPP?

De meeste private-leaseauto's uit ons aanbod voldoen aan de voorwaarden voor subsidie. Wilt u zeker weten of het model van uw keuze in aanmerking komt? Bel dan 0592 34 97 00 of stuur een e-mail naar privatelease@unive.nl.

Hoe regel ik private lease met subsidie?

U kunt de SEPP aanvragen nadat u uw private-leaseovereenkomst heeft getekend. We raden u aan om hier niet te lang mee te wachten en de subsidie binnen 14 dagen aan te vragen. Via de website van de RVO kunt u de SEPP aanvragen. Het kan 13 weken duren totdat u hoort of uw aanvraag is goedgekeurd.

Contract getekend maar subsidie afgekeurd: wat nu?

Heeft u private lease bij Univé afgesloten, maar is uw SEPP-aanvraag afgekeurd? Bijvoorbeeld omdat u niet aan de voorwaarden voldoet, of omdat de subsidiepot op is? Dan kunt u onze leaseovereenkomst kosteloos annuleren.

Privé leasen via Univé

Sluit u Private Lease met Univé af? Dan vinden we het belangrijk dat u dat doet tegen eerlijke en flexibele voorwaarden. Bij ons zit u bijvoorbeeld niet ongewenst vast aan een leasecontract als u rood licht krijgt voor uw subsidieaanvraag. En bevindt u zich in een moeilijke situatie, dan maken we het u graag makkelijker. Zo kunt u gratis uw leasecontract opzeggen als u te maken krijgt met gedwongen ontslag (bij een vast dienstverband) of een echtscheiding.

Heeft u een vraag over onze private lease? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem direct contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie