Ga naar inhoud

Private lease en schade

Schade aan je private-leaseauto: het kan je zomaar overkomen, hoe voorzichtig je ook bent. Bij Private Lease met Univé gaan we eerlijk en flexibel om met schade. Zo hoef je voor veel soorten schade geen eigen risico te betalen. En als dat wel nodig is, dan betaal je altijd een vast en laag tarief. Op deze pagina lees je meer over:

Hoe is mijn private-leaseauto verzekerd?

Univé werkt samen met de erkende leasemaatschappij Athlon. Al onze private-leaseauto’s zijn door Athlon verzekerd met een All Risk-autoverzekering, ook wel WA Volledig Casco genoemd.

Dit betekent dat jouw leaseauto optimaal verzekerd is. All Risk dekt namelijk niet alleen de schade die jij aan anderen en hun spullen veroorzaakt: ook schade aan je eigen leaseauto én schade die je per ongeluk zelf veroorzaakt wordt vergoed.

Inzittendenverzekering

Je kunt je dekking uitbreiden met een schadeverzekering voor inzittenden. Jij en jouw passagiers zijn dan verzekerd tegen letselschade, waaronder schade aan je bagage en spullen. Niet verplicht, wel handig.

Wanneer betaal ik een eigen risico?

In sommige situaties kan het zijn dat je bij schade een eigen risico moet betalen. Ook als je voor de schade verzekerd bent. Dit is alleen het geval als Athlon de schade niet kan verhalen op een tegenpartij.

In deze 3 situaties betaal je eigen risico:

  • Je weet niet wie de schade aan je leaseauto heeft veroorzaakt, bijvoorbeeld omdat de dader is doorgereden. Of omdat er sprake is van diefstal of vandalisme.

  • Je hebt de schade zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld tijdens het inparkeren of bij een verhuizing.

  • De schade kan niet worden verhaald op een tegenpartij, omdat deze partij er niet is. Dit is bijvoorbeeld het geval bij schade door weersomstandigheden of loslopend wild.

In deze situatie betaal je nooit eigen risico:

  • De schade kan verhaald worden op iemand anders. Bijvoorbeeld omdat een andere bestuurder tegen je leaseauto aanbotst. Of omdat de buurman je auto per ongeluk bekrast met de pedalen van zijn fiets.

Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage?

Eigen bijdrage is een ander woord voor eigen risico. Er is dus geen verschil tussen de twee.

Ik heb schade gereden, wat nu?

In de meeste gevallen kun je schade aan je private-leaseauto het beste zo snel mogelijk melden. Dit kan op verschillende manieren. Welke manier het meest passend is, hangt van de soort schade af.

Gebruiksschade

Door normaal gebruik van je leaseauto kunnen hier en daar kleine beschadigingen ontstaan. Denk aan krasjes, deukjes of andere kleine schade aan de bumpers, spiegels of carrosserie.

Dit kun je doen
Gebruiksschade hoef je niet te melden of te laten repareren. Ook hoef je hier geen eigen risico voor te betalen. Wel raden we je aan om voor de zekerheid de schademeter van Athlon te raadplegen. Hierop kun je zien of de beschadiging inderdaad klein genoeg en dus acceptabel is.

Schade waarbij de tegenpartij bekend is

In veel schadegevallen is de tegenpartij bekend. Als je bijvoorbeeld van achteren aangereden wordt in de file, dan weet je wie dit gedaan heeft. Dat is ook zo als iemand een briefje onder je ruitenwisser achterlaat nadat diegene parkeerschade aan je auto heeft veroorzaakt.

Dit kun je doen
Maak een melding via www.mobielschademelden.nl en schrijf elkaars contactgegevens op, ook als er geen schade te zien is. Er kan namelijk sprake zijn van onzichtbare schade die nog gerepareerd moet worden. Zoals schade aan de parkeersensoren of een deuk in de bodemplaat.

Schade waarbij de tegenpartij ontbreekt of onbekend is

Heb je de schade zelf veroorzaakt? Of heb je schade door bijvoorbeeld loslopend wild of weersomstandigheden? Dan is er geen tegenpartij. Het kan ook zijn dat de tegenpartij onbekend is. Dit is meestal het geval bij diefstal, inbraak of vandalisme. Of als iemand doorrijdt na schade aan jouw auto te hebben veroorzaakt.

Dit kun je doen
Meld de schade op www.mobielschademelden.nl. Heb je parkeerschade door een onbekende (of onverzekerde) dader? Dan kun je mogelijk een schadevergoeding van het Waarborgfonds Motorverkeer krijgen. Hier gelden wel bepaalde voorwaarden voor.

Gebruik je Private Lease met Univé en wil je weten of je in aanmerking komt voor deze schadevergoeding? Dan zoeken we dit graag voor je uit. Bel ons op 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl.

Ruitschade

Heb je ruitschade, zoals een sterretje of een barst? Dan is het belangrijk dat je de schade zo snel mogelijk laat herstellen. In sommige gevallen betaal je hier een eigen risico voor.

Dit kun je doen
Als je voorruit beschadigd is, neem dan contact met ons op via 0592 34 97 00. Is een zijruit of achterruit beschadigd? Meld de schade dan via www.mobielschademelden.nl. In zo’n geval moet de ruit namelijk altijd worden vervangen.

Schade door weersomstandigheden

Soms moet je tijdens extreem weer de weg op. Van hagelstenen tot een sneeuwstorm: door heftige weersomstandigheden kan er allerlei schade aan je leaseauto ontstaan.

Dit kun je doen
Meld de schade zo snel mogelijk via www.mobielschademelden.nl. Lukt het niet om dit gelijk te doen, meld de schade dan in ieder geval binnen 24 uur.

Letselschade

Door een ongeluk kun jij, een passagier of een andere betrokkene lichamelijke schade oplopen. Bij letselschade is het belangrijk dat je hier altijd een melding van maakt.

Dit kun je doen
Meld de letselschade zo snel mogelijk bij Athlon via telefoonnummer 036 547 11 55.

Schade door verkeerde brandstof

Als je per ongeluk de verkeerde brandstof tankt, dan kan dit ernstige schade aan je auto veroorzaken. Vooral als je verder probeert te rijden op deze brandstof.

Dit kun je doen
Zorg dat je de motor niet start en bel gelijk de Athlon Alarmservice op 036 547 44 44. Om veilig verder te kunnen rijden, moet de verkeerde brandstof eerst helemaal uit je brandstoftank worden gepompt. De hulpdienst van Athlon kan dit voor je doen met een speciale installatie. Voor deze service betaal je een eigen risico.

Schade door diefstal, inbraak of vandalisme

Hebben inbrekers of vandalen het op jouw private-leaseauto gemunt? Of is de auto gestolen? Dan is er ook sprake van schade.

Dit kun je doen
Doe direct aangifte bij de politie en meld de schade zo snel mogelijk bij Athlon via 036 547 11 55.

Schade die ontstaan is vóór de levering van je auto

Hoewel onze dealers goed opletten en het niet vaak voorkomt, kan het soms gebeuren dat je tijdens of na de levering van je leaseauto een beschadiging opmerkt die je niet zelf hebt veroorzaakt.

Dit kun je doen
We raden je aan om de auto niet mee te nemen, maar deze achter te laten bij de dealer. Daarna kun je het beste jouw contactpersoon bij Athlon bellen of mailen. Die zal het probleem zo snel mogelijk voor je oplossen. De contactgegevens van je Athlon-contactpersoon staan in de mails en brieven over de levering van je leaseauto.

Ontdek je pas na de levering dat je leaseauto beschadigd is door de vorige bestuurder? Meld de schade dan meteen bij de Athlon Driver Desk via 036 547 44 66.

Goed om te weten: meld je de schade niet? Dan bestaat de kans dat Athlon de schade op jouw naam registreert, omdat jij de huidige leaserijder bent. In dat geval moet je waarschijnlijk een eigen risico betalen. Ook raak je mogelijk een paar schadevrije jaren kwijt.

Schade aan je private-leaseauto repareren

Heb je de schade gemeld? Dan kun je deze laten repareren door een schadeherstelbedrijf dat aangesloten is bij Athlon. Hier vind je een schadehersteller bij jou in de buurt.

Je kunt de schade alleen laten herstellen bij een vestiging van ABS Autoherstel of Schadenet en niet bij een dealer. Behalve als hier andere afspraken over staan in je private-leasecontract.

Wat als ik schade én autopech heb?

Kun je door schade aan je leaseauto niet verder rijden? Dan staat er dag en nacht een hulpdienst voor je klaar, elke dag van het jaar. Je schakelt de hulpdienst in via de Athlon Alarmservice: 036 547 44 44. De hulpdienst kan vanuit Nederland en heel Europa direct pechhulp of vervangend vervoer voor je regelen.

Goed om te weten: vervangend vervoer bij schade is niet altijd inbegrepen. Als dit wel zo is, dan staat dit in je private-leasecontract. Het vervangend vervoer kun je dan aanvragen bij jouw schadehersteller.

Schade bij het inleveren van je private-leaseauto

Tijd om je leaseauto weer bij de dealer in te leveren? Dan vindt er een controle plaats om de staat van de auto te beoordelen. Hierbij zal de medewerker ook kijken of de auto beschadigd is.

Door normaal gebruik kunnen er kleine schades zijn ontstaan, zoals oppervlakkige krasjes of deukjes. Zulke gebruiksschade is meestal lastig te voorkomen, hoe voorzichtig je ook rijdt. Daarom hoef je voor kleine autoschade geen eigen risico te betalen.

Grotere beschadigingen aan je auto vallen niet onder normale gebruiksschade. Denk aan kapotte verlichting, kromme velgen of gaten in de bekleding. Daarom kan Athlon je bij zulke schade vragen om een eigen risico te betalen.

Tip: twijfelt je of de schade aan je private-leaseauto acceptabel is? Gebruik dan de schademeter van Athlon.

Private lease en schadevrije jaren

Bij Private Lease met Univé bouw je tijdens de leaseperiode gewoon schadevrije jaren op. Met elk jaar waarin je geen schade claimt, bouw je 1 schadevrij jaar op. Claim je 1 of meer schades? Dan verlies je daarmee 5 schadevrije jaren. Heb je meer dan 15 opgebouwde jaren? Dan blijven er na jouw claim altijd 10 schadevrije jaren over.

Lees meer over private lease en schadevrije jaren.

Kies voor Private Lease met Univé

Wil je overstappen naar private lease? Of loopt je leasecontract bij een andere aanbieder binnenkort af? Kies dan voor Private Lease met Univé. Omdat we in eerlijke voorwaarden geloven, lease je via ons makkelijk en flexibel. Zonder verborgen kosten of addertjes onder het gras. En de leaseperiode? Die varieert van 1 tot 5 jaar en bepaal je helemaal zelf. Wel zo prettig.

Bekijk het aanbod

Meer informatie