Ga naar inhoud

Private-leaseauto uitlenen, delen of verhuren: mag dat?

Kiest u voor Private Lease met Univé, dan mag u uw leaseauto gewoon uitlenen aan vrienden, buren of familie. Wel is het belangrijk dat u de regels en risico’s kent. Waar moet u rekening mee houden als u uw auto uitleent? En wat als u de auto wilt delen, verhuren of gebruiken als taxi: mag dat ook?

Waar moet ik op letten als ik mijn private-leaseauto wil uitlenen?

Het is goed om te weten dat uw private-leaseauto altijd eigendom blijft van de leaseaanbieder. Daarom is het belangrijk dat u én de andere bestuurders zich houden aan de voorwaarden van uw aanbieder.

Controleer of uitlenen toegestaan is

Elke aanbieder heeft weer andere voorwaarden voor het uitlenen van een leaseauto. Bij Private Lease met Univé mag u gerust af en toe uw auto uitlenen aan een bekende. Hiervoor hoeft u geen toestemming aan ons te vragen.

Kiest u voor een andere leaseaanbieder? Lees dan altijd goed de voorwaarden door. Of neem contact op met de aanbieder en vraag wat de regels zijn, nog voordat u het contract tekent. Er zijn namelijk ook aanbieders waarbij het verboden is om de leaseauto uit te lenen.

Soms geldt er een minimale leeftijd

U mag uw leaseauto uitlenen aan iedereen met een geldig rijbewijs. Leaset u via Univé of een andere aanbieder waar de leaserijder minimaal 21 jaar moet zijn? Dan geldt die minimale leeftijd ook voor de bestuurders aan wie u uw auto uitleent. Informeer bij uw leasemaatschappij of er een leeftijdseis is.

U blijft verantwoordelijk voor de auto

Het is altijd slim om voorzichtig te zijn met aan wie u de leaseauto uitleent. Uw auto uitlenen komt namelijk met risico’s en kan vervelende gevolgen voor u hebben.

Leent u de auto bijvoorbeeld uit aan een familielid met onbetaalde schulden bij de Belastingdienst? En komt diegene onderweg terecht in een politiecontrole? Dan bestaat de kans dat de politie uw leaseauto in beslag neemt omdat de bestuurder deze openstaande schulden heeft.

Private-leaseauto uitlenen en schade

Bij Private Lease met Univé is uw leaseauto altijd All Risk-verzekerd tegen schade. Ook wanneer iemand anders in uw auto rijdt. Leent u de auto uit en ontstaat er schade die te verhalen is op een tegenpartij? Dan wordt de schade volledig vergoed en betaalt u geen eigen risico.

Kan de autoverzekeraar de schade niet verhalen op een tegenpartij? Bijvoorbeeld omdat de dader is doorgereden? Of omdat de persoon aan wie u de auto uitleende de schade zelf veroorzaakt heeft? Dan bent u als leasenemer aansprakelijk voor de schade. Dit betekent dat u een eigen risico moet betalen.

Lees meer over private lease en schade.

Wat als de andere bestuurder een bekeuring krijgt?

Als leasenemer bent u ook aansprakelijk voor alle bekeuringen die met uw leaseauto zijn gereden. Parkeert degene aan wie u de auto uitleent dubbel? Of rijdt de bestuurder te hard tijdens een trajectcontrole? Dan valt de bekeuring bij u in de brievenbus.

Om problemen of misverstanden te voorkomen, raden we u aan om vooraf duidelijke afspraken te maken. Spreek via e-mail of een appje af dat u bijvoorbeeld niet voor de bekeuringen en schades van de ander betaalt.

Mag ik mijn private-leaseauto verhuren?

Uw private-leaseauto verhuren: het klinkt misschien als een makkelijke manier om een zakcentje bij te verdienen. Maar het kan u ook in de financiële problemen brengen. U kunt er namelijk niet altijd op rekenen dat een onbekende huurder betrouwbaar is. Of dat diegene goed omgaat met uw auto.

Rijdt de huurder schade waar u aansprakelijk voor bent? Dan moet u zelf opdraaien voor de kosten. Deze rekening pakt soms fors uit: zo kunnen de kosten bij letselschade al snel oplopen tot in de honderdduizenden euro’s.

Bij Private Lease met Univé vinden we zulke financiële risico’s onverantwoord en willen we u hiertegen beschermen. Daarom is verhuur bij ons niet toegestaan. Ook mag u de auto niet gebruiken als taxi, Uber of lesauto.

Mag ik mijn private-leaseauto delen?

Misschien denkt u er juist wel over na om uw elektrische private-leaseauto te delen, bijvoorbeeld met uw buren of familie. Zo kunt u samen de kosten delen en besparen op het leasebedrag dat u maandelijks betaalt.

Bij sommige aanbieders mag u uw private-leaseauto delen met anderen. Bij Private Lease met Univé houden we de financiële risico’s graag zo laag mogelijk voor u. Daarom is het delen van uw auto bij ons niet toegestaan. Uw auto af en toe uitlenen mag natuurlijk wel gewoon.

Ook een elektrische auto leasen via Univé?

Bij Univé leaset u tegen eerlijke en flexibele voorwaarden. Rijdt u meer of minder kilometers dan verwacht? Dan kunt u tussentijds gewoon uw kilometerbundel aanpassen. En als u te maken krijgt met een onverwachte situatie, dan kunt u gratis uw contract opzeggen. Wel zo fijn.

Heeft u een vraag over Private Lease met Univé? Of wilt u persoonlijk advies over welke leaseauto het beste bij u past? Neem dan gerust contact op met onze ervaren adviseurs. Dit kan telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie