Ga naar inhoud

Private-leaseauto uitlenen, delen of verhuren: mag dat?

Kies je voor Private Lease met Univé, dan mag je je leaseauto gewoon uitlenen aan vrienden, buren of familie. Wel is het belangrijk dat je de regels en risico’s kent. Waar moet je rekening mee houden als je je auto uitleent? En wat als je de auto wilt delen, verhuren of gebruiken als taxi: mag dat ook?

Waar moet ik op letten als ik mijn private-leaseauto wil uitlenen?

Het is goed om te weten dat jouw private-leaseauto altijd eigendom blijft van de leaseaanbieder. Daarom is het belangrijk dat jij én de andere bestuurders zich houden aan de voorwaarden van je aanbieder.

Controleer of uitlenen toegestaan is

Elke aanbieder heeft weer andere voorwaarden voor het uitlenen van een leaseauto. Bij Private Lease met Univé mag je gerust af en toe je auto uitlenen aan een bekende. Hiervoor hoef je geen toestemming aan ons te vragen.

Kies je voor een andere leaseaanbieder? Lees dan altijd goed de voorwaarden door. Of neem contact op met de aanbieder en vraag wat de regels zijn, nog voordat je het contract tekent. Er zijn namelijk ook aanbieders waarbij het verboden is om de leaseauto uit te lenen.

Soms geldt er een minimale leeftijd

Je mag je leaseauto uitlenen aan iedereen met een geldig rijbewijs. Lease je via Univé of een andere aanbieder waar de leaserijder minimaal 21 jaar moet zijn? Dan geldt die minimale leeftijd ook voor de bestuurders aan wie je je auto uitleent. Informeer bij je leasemaatschappij of er een leeftijdseis is.

Jij blijft verantwoordelijk voor de auto

Het is altijd slim om voorzichtig te zijn met aan wie je je leaseauto uitleent. Je auto uitlenen komt namelijk met risico’s en kan vervelende gevolgen voor je hebben.

Leen je de auto bijvoorbeeld uit aan een familielid met onbetaalde schulden bij de Belastingdienst? En komt diegene onderweg terecht in een politiecontrole? Dan bestaat de kans dat de politie je leaseauto in beslag neemt omdat de bestuurder openstaande schulden heeft.

Private-leaseauto uitlenen en schade

Bij Private Lease met Univé is je leaseauto altijd All Risk-verzekerd tegen schade. Ook wanneer iemand anders in jouw auto rijdt. Leen je de auto uit en ontstaat er schade die te verhalen is op een tegenpartij? Dan wordt de schade volledig vergoed en betaal je geen eigen risico.

Kan de autoverzekeraar de schade niet verhalen op een tegenpartij? Bijvoorbeeld omdat de dader is doorgereden? Of omdat de persoon aan wie je de auto uitleende de schade zelf veroorzaakt heeft? Dan ben je als leasenemer aansprakelijk voor de schade. Dit betekent dat je een eigen risico moet betalen.

Lees meer over private lease en schade.

Wat als de andere bestuurder een bekeuring krijgt?

Als leasenemer ben je ook aansprakelijk voor alle bekeuringen die met jouw leaseauto zijn gereden. Parkeert degene aan wie jij je auto uitleent dubbel? Of rijdt de bestuurder te hard tijdens een trajectcontrole? Dan valt de bekeuring bij jou in de brievenbus.

Om problemen of misverstanden te voorkomen, raden we je aan om vooraf duidelijke afspraken te maken. Spreek via e-mail of een appje af dat je bijvoorbeeld niet voor de bekeuringen en schades van de ander betaalt.

Mag ik mijn private-leaseauto verhuren?

Je private-leaseauto verhuren: het klinkt misschien als een makkelijke manier om een zakcentje bij te verdienen. Maar het kan je ook in de financiële problemen brengen. Je kunt er namelijk niet altijd op rekenen dat een onbekende huurder betrouwbaar is. Of dat diegene goed omgaat met je auto.

Rijdt de huurder schade waar jij aansprakelijk voor bent? Dan moet je zelf opdraaien voor de kosten. Deze rekening pakt soms fors uit: zo kunnen de kosten bij letselschade al snel oplopen tot in de honderdduizenden euro’s.

Bij Private Lease met Univé vinden we zulke financiële risico’s onverantwoord en willen we jou hiertegen beschermen. Daarom is verhuur bij ons niet toegestaan. Ook mag je de auto niet gebruiken als taxi, Uber of lesauto.

Mag ik mijn private-leaseauto delen?

Mogelijk overweeg je om je elektrische private-leaseauto te delen, bijvoorbeeld met je buren of familie. Zo kun je samen de kosten delen en besparen op het leasebedrag dat je maandelijks betaalt.

Bij sommige aanbieders mag je je private-leaseauto delen met anderen. Bij Private Lease met Univé houden we de financiële risico’s graag zo laag mogelijk voor jou. Daarom is het delen van je auto bij ons niet toegestaan. Je auto af en toe uitlenen mag natuurlijk wel gewoon.

Ook een elektrische auto leasen via Univé?

Bij Univé lease je tegen eerlijke en flexibele voorwaarden. Rij je meer of minder kilometers dan verwacht? Dan kun je tussentijds gewoon je kilometerbundel aanpassen. En als je te maken krijgt met een onverwachte situatie, dan kun je je contract gratis opzeggen. Wel zo fijn.

Heb je een vraag over Private Lease met Univé? Of wil je persoonlijk advies over welke leaseauto het beste bij jou past? Neem dan gerust contact op met onze ervaren adviseurs. Dit kan telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie