Ga naar inhoud

Eigen risico bij private lease

Bij Private Lease met Univé ben je altijd goed verzekerd tegen schade. Daarom hoef je voor veel soorten schade geen eigen risico te betalen. Is dat wel nodig, dan betaal je altijd een vast tarief. Op deze pagina lees je alles wat je wilt weten over het eigen risico bij private lease.

Wanneer betaal ik een eigen risico?

In elk private-leasecontract is een verplicht eigen risico opgenomen. Bij Univé is dit een vast tarief van € 250 dat je soms betaalt bij schade. Je betaalt alleen een eigen risico als er sprake is van niet-verhaalbare schade.

Wat is niet-verhaalbare schade?

Bij niet-verhaalbare schade kan jouw autoverzekeraar geen schadevergoeding eisen van een tegenpartij. Dit komt doordat je zelf aansprakelijk bent voor de schade. Of doordat de tegenpartij niet bekend is.

Wat is verhaalbare schade?

Is er wel een tegenpartij? En is die ook volledig of voor een deel aansprakelijk voor de schade? Dan spreken we van verhaalbare schade. Je autoververzekeraar vergoedt deze schade altijd helemaal. Hiervoor betaal je dus nooit een eigen risico.

Tip: lees meer over private lease en schade.

Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage?

Mogelijk kom je bij het lezen van jouw leasevoorwaarden ook het woord ‘eigen bijdrage’ tegen. Eigen bijdrage is een ander woord voor eigen risico: er is geen verschil tussen de twee. Jouw eigen risico is dus het enige bedrag dat je bij sommige schades moet betalen.

Situaties waarin je géén eigen risico betaalt

De tegenpartij is bekend én aansprakelijk

Je betaalt nooit een eigen risico als iemand anders aansprakelijk is voor jouw schade én het duidelijk is wie dit is. Dit is bijvoorbeeld het geval in situaties als:

 • Je staat in de file en de bestuurder achter je botst tegen je auto aan.

 • Terwijl je geparkeerd staat, veroorzaakt een andere bestuurder schade aan je auto. De bestuurder laat een briefje achter onder je ruitenwisser.

 • De buurman bekrast per ongeluk je auto met de pedalen van zijn fiets.

Gebruiksschade

Gebruiksschade betekent dat er door normaal gebruik van je leaseauto hier en daar kleine beschadigingen ontstaan zijn. Voor acceptabele schade betaal je geen eigen risico. Voorbeelden van zulke schade zijn:

 • oppervlakkige krasjes op de lak

 • deukjes op de carrosserie

 • schaafplekjes op de bumper

 • steenslag op de voorruit, carrosserie of verlichting

 • andere kleine schade aan de bumpers, spiegels of carrosserie

Tip: controleer op de schademeter van Athlon of de beschadiging klein genoeg is en niet onder je eigen risico valt. Athlon is de leasemaatschappij waarmee Univé samenwerkt.

Situaties waarin je wél eigen risico betaalt

Voor sommige soorten schade aan je private-leaseauto betaal je altijd een eigen risico. Ook als je voor de schade verzekerd bent. Dit zijn een aantal voorbeelden van situaties waarin je een eigen risico moet betalen.

De tegenpartij is onbekend

 • Iemand veroorzaakt schade aan je leaseauto en rijdt daarna door.

 • Schade door diefstal, inbraak of vandalisme.

Er is geen tegenpartij

 • Schade door extreem weer of loslopend wild.

Je bent zelf aansprakelijk

 • Je hebt de schade aan de leaseauto zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld tijdens het inparkeren of bij een verhuizing.

 • Je tankt per ongeluk de verkeerde brandstof en rijdt hierop verder, waardoor er ernstige schade aan je auto ontstaat.

Situaties waarin je mogelijk eigen risico betaalt

Soms is het niet direct duidelijk of je wel of geen eigen risico moet betalen. Dit is dan afhankelijk van de precieze situatie. In deze gevallen betaal je mogelijk een eigen risico:

 • Ruitschade, zoals een sterretje of een barst.

 • Schade door extreem weer, zoals hagelstenen, onweer of een storm.

 • Je leaseauto wordt geleverd met schade die door de vorige bestuurder veroorzaakt is. Je merkt de schade wel op, maar meldt deze niet.

Eigen risico bij levering met schade

Hoewel onze dealers goed opletten, kan het toch gebeuren dat je tijdens of na de levering van je leaseauto een beschadiging opmerkt die je niet zelf veroorzaakt hebt.

Meld je deze schade niet? Dan bestaat de kans dat onze leasepartner Athlon de schade op jouw naam registreert. Meestal moet je dan een eigen risico betalen. Ook raak je mogelijk een paar schadevrije jaren kwijt. Daarom is het belangrijk dat je op tijd actie onderneemt.

Als je schade ontdekt tijdens de levering
Laat je leaseauto achter bij de dealer en bel of mail jouw contactpersoon bij Athlon. Die zal het probleem zo snel mogelijk voor je oplossen. De contactgegevens van jouw Athlon-contactpersoon staan in de mails en brieven over de levering van je private-leaseauto.

Als je schade ontdekt na de levering
Meld de schade meteen door te bellen naar de Athlon Driver Desk: 036 547 44 66.

Private lease en eigen risico afkopen of verlagen

Bij sommige leaseaanbieders kun je ervoor kiezen om je eigen risico te verlagen. Als je niet-verhaalbare schade hebt, hoef je dan een kleiner deel van de schade zelf te betalen.

Bij Private Lease met Univé is het standaard eigen risico € 250. Je kunt dit verlagen naar € 100. Dit doe je door maandelijks een extra bedrag te betalen, bovenop je leasebedrag. Wat dit extra bedrag precies is, hangt af van het merk en model van jouw private-leaseauto. Onze adviseurs berekenen het graag voor je. Je volledige eigen risico afkopen is bij ons niet mogelijk.

Je eigen risico verlagen kan handig zijn alsje minder financieel risico wilt lopen. Vertrouw je genoeg op je eigen rijvaardigheden? Dan is je eigen risico verlagen of afkopen meestal niet nodig. Vaak betaal je dan namelijk onnodig een hoger maandbedrag voor jouw leaseauto.

Ook een elektrische auto leasen via Univé?

Bij Private Lease met Univé geloven we in eerlijke en flexibele voorwaarden. Zonder verborgen kosten of addertjes onder het gras. Zo kun je bij ons gewoon tussentijds je kilometerbundel aanpassen. En kom je onverwacht terecht in een vervelende situatie, dan kun je je contract vaak gratis opzeggen. Wel zo prettig.

Wil je overstappen naar private lease? Loopt je leasecontract bij een andere aanbieder binnenkort af? Of wil je persoonlijk advies over welke leaseauto het beste bij je past? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Bel ons op 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie