Ga naar inhoud

Eigen risico bij private lease

Bij Private Lease met Univé bent u altijd goed verzekerd tegen schade. Daarom hoeft u voor veel soorten schade geen eigen risico te betalen. Is dat wel nodig, dan betaalt u altijd een vast tarief. Op deze pagina leest u alles wat u wilt weten over het eigen risico bij private lease.

Wanneer betaal ik een eigen risico?

In elk private-leasecontract is een verplicht eigen risico opgenomen. Bij Univé is dit een vast tarief van € 250 dat u soms betaalt bij schade. U betaalt alleen een eigen risico als er sprake is van niet-verhaalbare schade.

Wat is niet-verhaalbare schade?

Bij niet-verhaalbare schade kan uw autoverzekeraar geen schadevergoeding eisen van een tegenpartij. Dit komt doordat u zelf aansprakelijk bent voor de schade. Of doordat de tegenpartij niet bekend is.

Wat is verhaalbare schade?

Is er wel een tegenpartij? En is die ook volledig of voor een deel aansprakelijk voor de schade? Dan spreken we van verhaalbare schade. Uw autoververzekeraar vergoedt deze schade altijd helemaal. Hiervoor betaalt u dus nooit een eigen risico.

Tip: lees meer over private lease en schade.

Wat is het verschil tussen het eigen risico en de eigen bijdrage?

Mogelijk komt u bij het lezen van uw leasevoorwaarden ook het woord ‘eigen bijdrage’ tegen. Eigen bijdrage is een ander woord voor eigen risico: er is geen verschil tussen de twee. Uw eigen risico is dus het enige bedrag dat u bij sommige schades moet betalen.

Situaties waarin u géén eigen risico betaalt

De tegenpartij is bekend én aansprakelijk

U betaalt nooit een eigen risico als iemand anders aansprakelijk is voor uw schade én het duidelijk is wie dit is. Dit is bijvoorbeeld het geval in situaties als:

 • U staat in de file en de bestuurder achter u botst tegen uw auto aan.

 • Terwijl u geparkeerd staat, veroorzaakt een andere bestuurder schade aan uw auto. De bestuurder laat een briefje achter onder uw ruitenwisser.

 • De buurman bekrast per ongeluk uw auto met de pedalen van zijn fiets.

Gebruiksschade

Gebruiksschade betekent dat er door normaal gebruik van uw leaseauto hier en daar kleine beschadigingen ontstaan zijn. Voor acceptabele schade betaalt u geen eigen risico. Voorbeelden van zulke schade zijn:

 • oppervlakkige krasjes op de lak

 • deukjes op de carrosserie

 • schaafplekjes op de bumper

 • steenslag op de voorruit, carrosserie of verlichting

 • andere kleine schade aan de bumpers, spiegels of carrosserie

Tip: controleer op de schademeter van Athlon of de beschadiging klein genoeg is en niet onder uw eigen risico valt. Athlon is de leasemaatschappij waarmee Univé samenwerkt.

Situaties waarin u wél eigen risico betaalt

Voor sommige soorten schade aan uw private-leaseauto betaalt u altijd een eigen risico. Ook als u voor de schade verzekerd bent. Dit zijn een aantal voorbeelden van situaties waarin u een eigen risico moet betalen.

De tegenpartij is onbekend

 • Iemand veroorzaakt schade aan uw leaseauto en rijdt daarna door.

 • Schade door diefstal, inbraak of vandalisme.

Er is geen tegenpartij

 • Schade door extreem weer of loslopend wild.

U bent zelf aansprakelijk

 • U heeft de schade aan de leaseauto zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld tijdens het inparkeren of bij een verhuizing.

 • U tankt per ongeluk de verkeerde brandstof en rijdt hierop verder, waardoor er ernstige schade aan uw auto ontstaat.

Situaties waarin u mogelijk eigen risico betaalt

Soms is het niet direct duidelijk of u wel of geen eigen risico moet betalen. Dit is dan afhankelijk van de precieze situatie. In deze gevallen betaalt u mogelijk een eigen risico:

 • Ruitschade, zoals een sterretje of een barst.

 • Schade door extreem weer, zoals hagelstenen, onweer of een storm.

 • Uw leaseauto wordt geleverd met schade die door de vorige bestuurder veroorzaakt is. U merkt de schade wel op, maar meldt deze niet.

Eigen risico bij levering met schade

Hoewel onze dealers goed opletten, kan het toch gebeuren dat u tijdens of na de levering van uw leaseauto een beschadiging opmerkt die u niet zelf veroorzaakt heeft.

Meldt u deze schade niet? Dan bestaat de kans dat onze leasepartner Athlon de schade op uw naam registreert. Meestal moet u dan een eigen risico betalen. Ook raakt u mogelijk een paar schadevrije jaren kwijt. Daarom is het belangrijk dat u op tijd actie onderneemt.

Als u schade ontdekt tijdens de levering
Laat uw leaseauto achter bij de dealer en bel of mail uw contactpersoon bij Athlon. Die zal het probleem zo snel mogelijk voor u oplossen. De contactgegevens van uw Athlon-contactpersoon staan in de mails en brieven over de levering van uw private-leaseauto.

Als u schade ontdekt na de levering
Meld de schade meteen door te bellen naar de Athlon Driver Desk: 036 547 44 66.

Private lease en eigen risico afkopen of verlagen

Bij sommige leaseaanbieders kunt u ervoor kiezen om uw eigen risico te verlagen. Als u niet-verhaalbare schade heeft, hoeft u dan een kleiner deel van de schade zelf te betalen.

Bij Private Lease met Univé is het standaard eigen risico € 250. U kunt dit verlagen naar € 100. Dit doet u door maandelijks een extra bedrag te betalen, bovenop uw leasebedrag. Wat dit extra bedrag precies is, hangt af van het merk en model van uw private-leaseauto. Onze adviseurs berekenen het graag voor u. Uw volledige eigen risico afkopen is bij ons niet mogelijk.

Uw eigen risico verlagen kan handig zijn als u minder financieel risico wilt lopen. Vertrouwt u genoeg op uw eigen rijvaardigheden? Dan is uw eigen risico verlagen of afkopen meestal niet nodig. Vaak betaalt u dan namelijk onnodig een hoger maandbedrag voor uw leaseauto.

Ook een elektrische auto leasen via Univé?

Bij Private Lease met Univé geloven we in eerlijke en flexibele voorwaarden. Zonder verborgen kosten of addertjes onder het gras. Zo kunt u bij ons gewoon tussentijds uw kilometerbundel aanpassen. En komt u onverwacht terecht in een vervelende situatie, dan kunt u uw contract vaak gratis opzeggen. Wel zo prettig.

Wilt u overstappen naar private lease? Loopt uw leasecontract bij een andere aanbieder binnenkort af? Of wilt u persoonlijk advies over welke leaseauto het beste bij u past? Neem dan vrijblijvend contact op met onze adviseurs. Bel ons op 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie