Ga naar inhoud

Elektrische auto in de winter: waar moet ik op letten?

Als het weer steeds kouder wordt, verandert er veel voor je elektrische auto. Je kunt bijvoorbeeld minder ver rijden en moet daarom vaker je elektrische auto opladen. Het is goed om voorbereid het winterseizoen in te gaan. Daarom vertelt Univé je waar je op moet letten bij het rijden in een elektrische auto in de winter. 

Lees ook: met je elektrische auto op wintersport

Elektrische auto actieradius in de winter 

Een elektrische auto gebruikt een accu om vooruit te komen. Zo’n accu werkt niet even goed bij alle temperaturen. Onder een temperatuur van 10 graden verbruikt de accu meer energie om je auto te laten rijden. De accu gebruikt de extra energie om zichzelf warm te houden. Dit resulteert in een lagere actieradius. Je kunt in de winter dus minder kilometers rijden met je elektrische auto.  

Je actieradius kan in de winter tot wel 30% minder zijn dan met warmer weer. Gelukkig berekent jouw elektrische auto de actieradius automatisch en toont dit op je dashboard. De elektrische auto meet namelijk de temperatuur van de accu en bepaalt hoe lang je kunt rijden. Naast de lage temperaturen zijn er nog twee dingen die invloed hebben op je actieradius in de winter: 

 • Verwarming 
  De verwarming van je elektrische auto verbruikt energie van de accu. Hoe warmer je de verwarming instelt, hoe meer energie deze verbruikt. Dit betekent dus dat er minder energie overblijft voor het rijden. Hierdoor wordt de actieradius van je elektrische auto lager.

 • Bandenspanning 
  In de winter heb je winterbanden nodig met een juiste bandenspanning. Beide zorgen voor meer grip op de weg. Heb je geen winterbanden met de juiste bandenspanning? Dan verbruikt je elektrische auto meer energie om vooruit te komen. Hierdoor daalt de actieradius. 

Tips voor je elektrische auto in de winter 

De vrieskou in de winter heeft niet alleen invloed op de actieradius van je elektrische auto. Het koude weer kan ook de levensduur van je accu verminderen. Wij hebben een aantal tips voor je op een rij gezet om de actieradius en levensduur van je accu te verhogen. 

Heb je een overdekte ruimte waar je jouw elektrische auto ‘s nachts kunt parkeren? Zet je auto in de winter dan altijd binnen. Zo kan de accu warmer blijven. 

Houd je elektrische auto de hele nacht aan de lader. Haal de oplader er pas uit wanneer je in de auto gaat rijden. Het opladen van de auto houdt de accu warm. Hierdoor hoeft de accu geen energie te verbruiken om op te warmen wanneer je weg wilt rijden. 

Heeft jouw auto een voorverwarmfunctie, zodat je de verwarming op afstand aan kunt zetten? Verwarm je auto dan altijd voor voordat je de lader eruit haalt. Zo is je auto al warm wanneer je wegrijdt, zonder energie van de accu te gebruiken.

Het verwarmen van je auto kost energie. Daardoor heb je een kleinere actieradius in de winter. Stoelverwarming kost minder energie dan de autoverwarming. Gebruik daarom altijd de stoelverwarming om je auto te verwarmen. 

De accu van je elektrische auto gebruikt in de winter energie om zichzelf warm te houden. Als de accu te koud wordt, kan deze niet meer goed werken. Het is daarom belangrijk om je accu altijd voldoende opgeladen te houden, zodat hij warm kan blijven. Laat je accu dan ook niet onder 20% zakken in de winter. 

Met het gebruiken van cruise control rijdt je elektrische auto zuiniger. Dit geldt zowel in de zomer als in de winter. Door de constante snelheid verbruikt de auto minder energie om vooruit te komen. Gebruik daarom je cruise control waar het kan, om een grotere actieradius te hebben in de winter.  

Elektronica gebruikt vanzelfsprekend elektriciteit om te werken. Wanneer je bijvoorbeeld je telefoon oplaadt in de auto, komt deze elektriciteit uit de accu. Dit zorgt ervoor dat je actieradius kleiner wordt en je dus minder ver kunt rijden. Plug daarom zo min mogelijk apparaten in in je auto. 

Zuinig omgaan met de accu van je elektrische auto is niet alleen in de winter belangrijk. Lees daarom ook onze andere tips om altijd efficiënt gebruik te maken van je accu

Private Lease met Univé 

Ben je toe aan een nieuwe auto en wil je graag duurzaam rijden? Kies dan voor elektrisch private leasen bij Univé. Je leaset bij ons plug-in hybrides en elektrische auto’s. Zowel nieuw als tweedehands. Daarnaast profiteer je van alle voordelen die Private Lease met Univé aanbiedt: 

 • Reparaties en onderhoud 

 • Verzekeringen en belastingen 

 • Pechhulp in heel Europa 

 • Opzegbaar bij onverwachte situaties 

 • Tussentijds kilometerbundel wijzigen bij meer- en minderkilometers

 • Tussentijds van auto wisselen 

Kies voor Private Lease met Univé