Ga naar inhoud

SEPP: private lease met subsidie

Wilt u als particulier een elektrische auto leasen? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de SEPP, een subsidieregeling van de overheid. We vertellen u wat deze regeling precies inhoudt en wanneer u er aanspraak op kunt maken. Zo leest u op deze pagina meer over:

Wat is de SEPP?

SEPP is de afkorting van Subsidieregeling Elektrische Personenauto’s Particulieren. U kunt van deze regeling gebruikmaken als u een elektrische auto privé leaset of koopt. De SEPP loopt tot en met 31 december 2024. Tot die tijd kunt u dus subsidie voor uw elektrische (lease)auto krijgen, behalve als het subsidiebudget eerder op is.

Wanneer krijg ik voor mijn elektrische auto subsidie?

U kunt aanspraak maken op de SEPP als u aan de eisen van de regeling voldoet. We zetten de acht belangrijkste voorwaarden voor u op een rij.

1. U leaset een emissieloze auto

U kunt alleen gebruikmaken van de SEPP als u een 100% elektrische auto of een auto op waterstof leaset. Het maakt niet uit of dit een nieuwe of gebruikte leaseauto is. Met een hybride leaseauto komt u niet in aanmerking voor subsidie.

2. De catalogusprijs van de leaseauto is minimaal € 12.000 en maximaal € 45.000

De catalogusprijs, ofwel cataloguswaarde, is de officiële nieuwprijs die het kentekenregister (RDW) registreert na de tenaamstelling. Wilt u de catalogusprijs van een leaseauto weten? Dan kunt u online de RDW kentekencheck doen door het kenteken van de auto in te voeren. Hierna vindt u onder het kopje fiscale gegevens de cataloguswaarde die de RDW heeft geregistreerd.

Goed om te weten: de cataloguswaarde van de RDW is altijd leidend voor de SEPP.

3. De leaseauto heeft een minimale actieradius van 120 kilometer

De elektrische leaseauto moet beschikken over een officiële actieradius van minimaal 120 kilometer. Dit geldt voor alle elektrische auto’s uit ons aanbod. De actieradius moet vastgesteld zijn volgens de internationale richtlijn WLTP (Worldwide Harmonised Light Vehicle Test Procedure).

4. U gebruikt de leaseauto privé

De SEPP geldt alleen voor een elektrische personenauto die u gebruikt voor privéritten. U kunt dus geen subsidie aanvragen voor een elektrische auto van de zaak of een elektrische zakelijke leaseauto.

5. Uw leasecontract voldoet aan de eisen

Naast de eisen waaraan uw auto(gebruik) moet voldoen, is het voor de subsidieaanvraag ook belangrijk dat uw private-leasecontract aan bepaalde voorwaarden voldoet:

  • U heeft een schriftelijk contract voor de elektrische auto afgesloten en dit contract staat op uw naam.

  • U heeft het contract op of na 1 januari 2023 afgesloten.

  • U leaset bij een erkend autobedrijf.

  • De leasemaatschappij heeft het Keurmerk Private Lease. Bij Univé werken we samen met leasemaatschappij Athlon die over dit keurmerk beschikt.

6. U heeft op tijd subsidie aangevraagd

Om in aanmerking te komen voor de SEPP, is het belangrijk dat u de subsidie op tijd aanvraagt: binnen 60 dagen nadat u uw private-leasecontract heeft ondertekend. Wacht dus niet te lang met uw aanvraag.

7. U heeft de SEPP niet eerder gebruikt

Van de SEPP kunt u één keer gebruikmaken. Heeft u de regeling al eerder gebruikt, bijvoorbeeld voor het leasen van een andere elektrische auto? Dan kunt u niet meer gebruikmaken van de SEPP.

8. U woont in Nederland

Private lease met subsidie is alleen mogelijk als u over een geldig woonadres in Nederland beschikt.

Aanvraag subsidie voor elektrische auto: hoe regel ik het?

Nadat u uw private-leasecontract heeft getekend, kunt u direct subsidie voor uw elektrische auto aanvragen via de website van de RVO. Dit doet u met uw DigiD.

Let op: jaarlijkse subsidiepot

We raden u aan om de subsidie binnen 14 dagen na het tekenen van uw leasecontract aan te vragen. De overheid heeft namelijk elk jaar een beperkte subsidiepot. Hierdoor kan het zijn dat de subsidiepot leeg is op het moment dat u de SEPP aanvraagt, vooral als u uw aanvraag later in het jaar indient.

Wanneer en hoe krijg ik de subsidie voor mijn elektrische auto?

Het kan 13 weken duren totdat u hoort of uw aanvraag is goedgekeurd. Keurt de overheid uw SEPP-aanvraag goed? Dan krijgt u het subsidiebedrag in maandelijkse termijnen uitbetaald. Deze termijnen zijn verdeeld over de looptijd van uw private-leasecontract.

Met een leasecontract van 12 maanden, krijgt u dus 12 maanden lang een deel van het subsidiebedrag. Heeft u een contract met een looptijd die langer dan 48 maanden is? Dan verdeelt de overheid het subsidiebedrag over 48 maanden.

Via Private Lease met Univé kunt u een elektrische occasion leasen voor een korte looptijd van 12 maanden, of voor een langere looptijd van 36, 48 of 60 maanden. Een nieuwe elektrische auto leaset u bij ons vanaf 24 maanden.

Subsidie en tussentijds opzeggen van leasecontract

Maakt u gebruik van de SEPP en wilt u uw private-leasecontract tussentijds opzeggen? Dan stopt vanaf dat moment ook het maandelijkse subsidiebedrag voor uw elektrische leaseauto. De subsidie die u eigenlijk nog hoorde te krijgen, ontvangt u in dat geval dus niet meer. Ook niet als u daarna een andere elektrische auto privé gaat leasen.

Subsidie voor elektrische auto in 2021

In 2020 ging de jaarlijks subsidiepot niet helemaal op. In 2021 wel: toen was de subsidiepot voor nieuwe elektrische auto’s al in de eerste week van het jaar op. Ook vroegen dat jaar ongeveer twee keer zoveel particulieren de SEPP aan voor een tweedehands elektrische auto.

Deed u in 2021 een aanvraag voor de SEPP? Dan kon u mogelijk rekenen op deze subsidiebedragen:

  • € 4.000 subsidie als u een nieuwe elektrische auto kocht of privé leasete.

  • € 2.000 subsidie als u een tweedehands elektrische auto kocht of privé leasete.

Subsidie voor elektrische auto in 2022

De jaarlijkse subsidiepot voor 2022 ging al op 30 mei van datzelfde jaar op. Deed u in 2022 een aanvraag voor de SEPP? Dan kon u mogelijk rekenen op de volgende bedragen:

  • € 3.350 subsidie als u een nieuwe elektrische auto kocht of privé leasete.

  • € 2.000 subsidie als u een tweedehands elektrische auto kocht of privé leasete.

Subsidie voor elektrische auto in 2023

Dit jaar kunt u de SEPP aanvragen vanaf 10 januari 2023, 9.00 uur. U kunt dan een van deze bedragen krijgen:

Subsidie voor elektrische auto in 2024

In 2024 krijgt u iets minder subsidie voor een nieuwe elektrische auto. De bedragen zijn dan als volgt:

  • € 2.550 subsidie als u een nieuwe elektrische auto koopt of privé leaset.

  • € 2.000 subsidie als u een tweedehands elektrische auto koopt of privé leaset.

Dit is het laatste jaar waarin u gebruik kunt maken van de SEPP. Hierna wordt de regeling afgeschaft.

Welke leaseauto’s komen in aanmerking voor de SEPP?

De meeste private-leaseauto's uit ons aanbod voldoen aan de voorwaarden voor subsidie. Wilt u zeker weten of het model van uw keuze in aanmerking komt? Bel ons dan gerust op 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl.

Leasecontract getekend, maar subsidie afgekeurd: wat nu?

Heeft u private lease bij Univé afgesloten, maar is uw SEPP-aanvraag afgekeurd? Bijvoorbeeld omdat u niet aan de voorwaarden voldoet of omdat de subsidiepot op is? Geen zorgen: u kunt u onze leaseovereenkomst dan gewoon kosteloos annuleren.

Privé leasen via Univé

Bij Private Lease met Univé krijgt u waar u recht op heeft: een betrouwbare aanbieder met eerlijke, flexibele voorwaarden. Tussentijds uw kilometerbundel aanpassen of van auto wisselen? Dat kan gewoon. En komt u onverwacht in een moeilijke situatie terecht, bijvoorbeeld door gedwongen ontslag of een echtscheiding? Dan kunt u kosteloos uw leasecontract opzeggen.

Heeft u een vraag over onze private lease? Bekijk dan de veelgestelde vragen of neem direct contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie