Ga naar inhoud

Bijtelling voor elektrische auto’s

Als zakelijke rijder kun je te maken krijgen met bijtelling. Heb je een elektrische (lease)auto van de zaak? Dan krijg je tijdelijk korting op je bijtelling. Op deze pagina vertellen we hoe dit precies zit en werkt. Zo lees je over:

Wat is bijtelling?

Je krijgt met bijtelling te maken als je je auto van de zaak ook voor privéritten gebruikt én per kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé rijdt. De belasting die je dan over het privégebruik van je zakelijke auto betaalt, wordt bijtelling genoemd.

Hoe weet ik of een rit zakelijk of privé is?

Zakelijke ritten zijn alle ritten die je maakt om werk te kunnen doen. In de meeste gevallen is gelijk duidelijk of hier sprake van is. Bijvoorbeeld bij:

  • woon-werkverkeer

  • klantbezoek

  • rit naar een bedrijfsuitje

Moet je tijdens een zakelijke rit omrijden doordat er bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, files of afgesloten wegen zijn? Dan mag je deze extra kilometers als zakelijke omrijkilometers rekenen.

Gemengde ritten
Soms is het wat lastiger om te bepalen of een rit zakelijk of privé is. Bijvoorbeeld omdat je tijdens dezelfde rit zowel zakelijke kilometers als privékilometers rijdt. Er is dan sprake van een gemengde of gecombineerde rit.

Voorbeelden van gemengde ritten:

  • Je bezoekt familie en rijdt daarna door naar een zakelijke klus in de omgeving.

  • Je bezoekt een klant en rijdt na afloop nog even langs de supermarkt.

  • Je brengt je kinderen naar school en rijdt vervolgens door naar werk.

Voor gemengde ritten geldt: alle kilometers die je niet had hoeven rijden voor werk, moet je rekenen als privékilometers. Dus rij je 10 kilometer om, zodat je je kinderen naar school kunt brengen? Dan reken je deze kilometers als privé omrijkilometers in jouw rittenregistratie.

Wat als ik niet meer dan 500 kilometer privé rijd?

Rij je per kalenderjaar 500 kilometer of minder privé, dan hoef je geen bijtelling te betalen. Wel is het belangrijk dat je dit aan de Belastingdienst kunt bewijzen. Dat doet je door een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden. Je kunt die dan invullen bij je aangifte inkomstenbelasting.

Op de website van de Belastingdienst lees je wat de eisen voor een geldige rittenregistratie zijn. Voldoet je rittenregistratie niet aan deze eisen of heb je je ritten niet bijgehouden? Dan kun je niet voldoende bewijzen dat je minder dan 500 privékilometers hebt gemaakt en moet je bijtelling betalen.

Hoe werkt bijtelling?

De overheid stelt voor elk jaar een bepaald bijtellingspercentage vast. Maar dat betekent niet dat je elk jaar weer een ander percentage betaalt. Het percentage gaat namelijk in vanaf de DET (Datum Eerste Toelating) en staat daarna voor 5 jaar vast. De DET is de datum waarop de auto voor het eerst is geregistreerd.

Rekenvoorbeeld
De periode van 5 jaar gaat in vanaf de eerste volledige maand na registratie. Rij je bijvoorbeeld een (lease)auto die is geregistreerd op 6 november 2021? Dan betaal je tot en met 31 december 2026 het bijtellingspercentage dat voor 2021 geldt.

Wat gebeurt er met de bijtelling na 5 jaar?

Wanneer de periode van 5 jaar voorbij is, ga je het bijtellingspercentage betalen dat voor dat jaar geldt. Geldt je huidige bijtellingspercentage bijvoorbeeld tot en met 31 maart 2024? Dan betaal je daarna het percentage dat voor 2024 geldt. Dit staat dan weer 5 jaar lang vast.

Waarom korting op bijtelling voor elektrische auto’s?

Kies je zakelijk voor een elektrische (lease)auto, dan krijg je van de overheid korting op de bijtelling. De overheid doet dit om schoon rijden aan te moedigen. Elektrische auto’s stoten namelijk geen broeikasgassen uit. Hierdoor is elektrisch rijden de meest duurzame manier van autorijden.

Goed om te weten: de korting geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. Je krijgt dus geen korting op de bijtelling als je zakelijk een hybride auto rijdt.

Tot wanneer geldt de korting?

De overheid geeft nog tot en met 2025 korting op de bijtelling. Wel wordt het kortingspercentage langzaam afgebouwd over de jaren. Simpel gezegd betekent dit: hoe nieuwer je elektrische auto, hoe meer bijtelling je betaalt.

Bijtelling voor elektrische auto’s in 2021

Is je elektrische zakelijke auto geregistreerd tussen 2 december 2020 en 30 november 2021? Dan kun je rekening houden met 12% bijtelling. Het drempelbedrag voor dit percentage is een catalogusprijs van maximaal € 40.000. Heb je een elektrische auto met een hogere catalogusprijs? Dan geldt voor de meerwaarde de normale bijtelling van 22%.

Bijtelling voor elektrische auto’s in 2022

Voor een elektrische auto die geregistreerd is tussen 2 december 2021 en 30 november 2022 betaal je 16% bijtelling. Het drempelbedrag is een catalogusprijs van maximaal € 35.000. Heb je een duurdere elektrische (lease)auto? Dan betaal je voor de meerwaarde de normale bijtelling van 22%.

Bijtelling elektrische auto’s in 2023 en 2024

Kies je voor een elektrische (lease)auto die is geregistreerd tussen 2 december 2022 en 30 november 2024? Dan betaal je16% bijtelling. Deze lagere bijtelling geldt voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van maximaal € 30.000. Boven dit drempelwaarde betaal je de normale bijtelling van 22%.

Bijtelling elektrische auto’s in 2025

Als je een nieuwe elektrische auto wilt, dan is dit laatste jaar waarin je kunt profiteren van lagere bijtelling. Voor een elektrische auto die geregistreerd is op uiterlijk 30 november 2025, betaal je dan 17% bijtelling. Het drempelbedrag geldt tot een cataloguswaarde van maximaal € 30.000.

Bijtelling elektrische auto’s vanaf 2026

Vanaf 2026 geeft de overheid geen korting meer op de bijtelling voor elektrische auto’s. Vanaf dit jaar betaal je dus de normale bijtelling van 22%.

Tip: toch profiteren van een lager bijtellingspercentage uit een vorig jaar? Kies dan voor een elektrische occasion. Gerekend vanaf de datum waarop de auto is geregistreerd, betaal je dan nog 5 jaar lang het oude bijtellingspercentage.

Elektrische auto leasen: bijtelling berekenen

Overweeg je als zakelijke rijder een elektrische auto te leasen? Dan is het altijd een goed idee om vooraf te berekenen hoeveel bijtelling je moet betalen. Zo kom je straks minder snel voor verrassingen te staan.

Hoeveel bijtelling je gaat betalen, is in de eerste plaats afhankelijk van het bijtellingspercentage. Dit kun je bepalen aan de hand van:

  • De datum waarop de auto is geregistreerd (DET).

  • De cataloguswaarde van de auto, ofwel de catalogusprijs.

Daarnaast spelen ook deze twee zaken een rol:

  • Je eigen bijdrage voor de leaseauto (inclusief bpm en btw).

  • De belastingschijf die voor jouw inkomen geldt.

Bruto bijtelling voor leaseauto berekenen

Eerst bereken je de bruto bijtelling voor je leaseauto. Dit doe je met deze som: percentage bijtelling x cataloguswaarde minus eigen bijdrage.

Rekenvoorbeeld
Stel: je hebt een elektrische leaseauto met een cataloguswaarde van € 25.000, een bijtelling van 16% en een eigen bijdrage van € 1.200 per jaar. Het bedrag dat je dan betaalt is: 16% van € 25.000 (€ 4.000) minus € 1.200 = € 2.800 bruto bijtelling per jaar.

Netto bijtelling voor leaseauto berekenen

De netto bijtelling is het bedrag dat je daadwerkelijk kwijt bent aan je leaseauto. De Belastingdienst berekent dit door jouw bruto bijtelling op te tellen bij je belastbare inkomen en daarna te belasten volgens de belastingschijf waar je in valt. Je kunt dit zelf berekenen door de bruto bijtelling te vermenigvuldigen met deze belastingschijf.

Rekenvoorbeeld
Val je bijvoorbeeld in de schijf van 49,50%? Dan betaal je uiteindelijk 49,50% van € 2.800. Dit komt neer op € 1.386 netto bijtelling per jaar.

Heb ik bij private lease ook bijtelling?

Met private lease hoef je nooit bijtelling te betalen. Ook niet als je ondernemer of werknemer bent en je private-leaseauto deels voor zakelijke ritten gebruikt. Bovendien mag je, als ondernemer met een private-leaseauto, jezelf kilometervergoeding uitbetalen uit de zaak. Daardoor kan het in bepaalde gevallen voordeliger zijn om te kiezen voor private lease in plaats van zakelijke lease met bijtelling.

Hoe zit het met de belasting voor een elektrische auto?

Als je zakelijk elektrisch rijdt, dan betaal je de komende jaren niet alleen minder bijtelling: je betaalt ook minder motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Tot 2025 zijn alle elektrische auto’s namelijk vrijgesteld van deze belasting.

Private Lease met Univé

Bij Univé kun je (nog) niet terecht voor zakelijke lease. Wel hebben we een ruim aanbod aan private-leaseauto’s die je ook uitstekend voor zakelijke ritten kunt gebruiken. Zo hebben we gloednieuwe modellen en jonge occasions van merken als Mercedes, Tesla, Kia, Volvo en Peugeot.

Meer weten over Private Lease met Univé? Dan helpen onze ervaren adviseurs je graag verder. Neem direct vrijblijvend contact op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie