Ga naar inhoud

Bijtelling voor elektrische auto’s

Als zakelijke rijder kunt u te maken krijgen met bijtelling. Heeft u een elektrische (lease)auto van de zaak? Dan krijgt u tijdelijk korting op uw bijtelling. Op deze pagina vertellen we u hoe dit precies zit en werkt. Zo leest u over:

Wat is bijtelling?

U krijgt met bijtelling te maken als u uw auto van de zaak ook voor privéritten gebruikt én per kalenderjaar meer dan 500 kilometer privé rijdt. De belasting die u dan over het privégebruik van uw zakelijke auto betaalt, wordt bijtelling genoemd.

Hoe weet ik of een rit zakelijk of privé is?

Zakelijke ritten zijn alle ritten die u maakt om werk te kunnen doen. In de meeste gevallen is gelijk duidelijk of hier sprake van is. Bijvoorbeeld bij:

  • woon-werkverkeer

  • klantbezoek

  • rit naar een bedrijfsuitje

Moet u tijdens een zakelijke rit omrijden doordat er bijvoorbeeld wegwerkzaamheden, files of afgesloten wegen zijn? Dan mag u deze extra kilometers als zakelijke omrijkilometers rekenen.

Gemengde ritten
Soms is het wat lastiger om te bepalen of een rit zakelijk of privé is. Bijvoorbeeld omdat u tijdens dezelfde rit zowel zakelijke kilometers als privékilometers rijdt. Er is dan sprake van een gemengde of gecombineerde rit.

Voorbeelden van gemengde ritten:

  • U bezoekt familie en rijdt daarna door naar een zakelijke klus in de omgeving.

  • U bezoekt een klant en rijdt na afloop nog even langs de supermarkt.

  • U brengt uw kinderen naar school en rijdt vervolgens door naar werk.

Voor gemengde ritten geldt: alle kilometers die u niet had hoeven rijden voor werk, moet u rekenen als privékilometers. Du rijdt u 10 kilometer om, zodat u uw kinderen naar school kunt brengen? Dan rekent u deze kilometers als privé omrijkilometers in uw rittenregistratie.

Wat als ik niet meer dan 500 kilometer privé rijd?

Rijdt u per kalenderjaar 500 kilometer of minder privé, dan hoeft u geen bijtelling te betalen. Wel is het belangrijk dat u dit aan de Belastingdienst kunt bewijzen. Dit doet u door een nauwkeurige rittenregistratie bij te houden. U kunt die dan invullen bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Op de website van de Belastingdienst leest u wat de eisen voor een geldige rittenregistratie zijn. Voldoet uw rittenregistratie niet aan deze eisen of heeft u uw ritten niet bijgehouden? Dan kunt u niet voldoende bewijzen dat u minder dan 500 privékilometers heeft gemaakt en moet u bijtelling betalen.

Hoe werkt bijtelling?

De overheid stelt voor elk jaar een bepaald bijtellingspercentage vast. Maar dat betekent niet dat u elk jaar weer een ander percentage betaalt. Het percentage gaat namelijk in vanaf de DET (Datum Eerste Toelating) en staat daarna voor 5 jaar vast. De DET is de datum waarop de auto voor het eerst is geregistreerd.

Rekenvoorbeeld
De periode van 5 jaar gaat in vanaf de eerste volledige maand na registratie. Rijdt u bijvoorbeeld een (lease)auto die is geregistreerd op 6 november 2021? Dan betaalt u tot en met 31 december 2026 het bijtellingspercentage dat voor 2021 geldt.

Wat gebeurt er met de bijtelling na 5 jaar?

Wanneer de periode van 5 jaar voorbij is, gaat u het bijtellingspercentage betalen dat voor dat jaar geldt. Geldt uw huidige bijtellingspercentage bijvoorbeeld tot en met 31 maart 2024? Dan betaalt u daarna het percentage dat voor 2024 geldt. Dit staat dan weer 5 jaar lang vast.

Waarom korting op bijtelling voor elektrische auto’s?

Kiest u zakelijk voor een elektrische (lease)auto, dan krijgt u van de overheid korting op de bijtelling. De overheid doet dit om schoon rijden aan te moedigen. Elektrische auto’s stoten namelijk geen broeikasgassen uit. Hierdoor is elektrisch rijden de meest duurzame manier van autorijden.

Goed om te weten: de korting geldt alleen voor volledig elektrische auto’s. U krijgt dus geen korting op de bijtelling als u zakelijk een hybride auto rijdt.

Tot wanneer geldt de korting?

De overheid geeft nog tot en met 2025 korting op de bijtelling. Wel wordt het kortingspercentage langzaam afgebouwd over de jaren. Simpel gezegd betekent dit: hoe nieuwer uw elektrische auto, hoe meer bijtelling u betaalt.

Bijtelling voor elektrische auto’s in 2021

Is uw elektrische zakelijke auto geregistreerd tussen 2 december 2020 en 30 november 2021? Dan kunt u rekening houden met 12% bijtelling. Het drempelbedrag voor dit percentage is een catalogusprijs van maximaal € 40.000. Heeft u een elektrische auto met een hogere catalogusprijs? Dan geldt voor de meerwaarde de normale bijtelling van 22%.

Bijtelling voor elektrische auto’s in 2022

Voor een elektrische auto die geregistreerd is tussen 2 december 2021 en 30 november 2022 betaalt u 16% bijtelling. Het drempelbedrag is een catalogusprijs van maximaal € 35.000. Heeft u een duurdere elektrische (lease)auto? Dan betaalt u voor de meerwaarde de normale bijtelling van 22%.

Bijtelling elektrische auto’s in 2023 en 2024

Kiest u voor een elektrische (lease)auto die is geregistreerd tussen 2 december 2022 en 30 november 2024? Dan betaalt u 16% bijtelling. Deze lagere bijtelling geldt voor elektrische auto’s met een cataloguswaarde van maximaal € 30.000. Boven dit drempelwaarde betaalt u de normale bijtelling van 22%.

Bijtelling elektrische auto’s in 2025

Als u een nieuwe elektrische auto wilt, dan is dit laatste jaar waarin u kunt profiteren van lagere bijtelling. Voor een elektrische auto die geregistreerd is op uiterlijk 30 november 2025, betaalt u dan 17% bijtelling. Het drempelbedrag geldt tot een cataloguswaarde van maximaal € 30.000.

Bijtelling elektrische auto’s vanaf 2026

Vanaf 2026 geeft de overheid geen korting meer op de bijtelling voor elektrische auto’s. Vanaf dit jaar betaalt u dus de normale bijtelling van 22%.

Tip: toch profiteren van een lager bijtellingspercentage uit een vorig jaar? Kies dan voor een elektrische occasion. Gerekend vanaf de datum waarop de auto is geregistreerd, betaalt u dan nog 5 jaar lang het oude bijtellingspercentage.

Elektrische auto leasen: bijtelling berekenen

Overweegt u als zakelijke rijder een elektrische auto te leasen? Dan is het altijd een goed idee om vooraf te berekenen hoeveel bijtelling u moet betalen. Zo komt u straks minder snel voor verrassingen te staan.

Hoeveel bijtelling u gaat betalen, is in de eerste plaats afhankelijk van het bijtellingspercentage. Dit kunt u bepalen aan de hand van:

  • De datum waarop de auto is geregistreerd (DET).

  • De cataloguswaarde van de auto, ofwel de catalogusprijs.

Daarnaast spelen ook deze twee zaken een rol:

  • Uw eigen bijdrage voor de leaseauto (inclusief bpm en btw).

  • De belastingschijf die voor uw inkomen geldt.

Bruto bijtelling voor leaseauto berekenen

Eerst berekent u de bruto bijtelling voor uw leaseauto. Dit doet u met deze som: percentage bijtelling x cataloguswaarde minus eigen bijdrage.

Rekenvoorbeeld
Stel: u heeft een elektrische leaseauto met een cataloguswaarde van € 25.000, een bijtelling van 16% en een eigen bijdrage van € 1.200 per jaar. Het bedrag dat u dan betaalt is: 16% van € 25.000 (€ 4.000) minus € 1.200 = € 2.800 bruto bijtelling per jaar.

Netto bijtelling voor leaseauto berekenen

De netto bijtelling is het bedrag dat u daadwerkelijk kwijt bent aan uw leaseauto. De Belastingdienst berekent dit door uw bruto bijtelling op te tellen bij uw belastbare inkomen en daarna te belasten volgens de belastingschijf waar u in valt. U kunt dit zelf berekenen door de bruto bijtelling te vermenigvuldigen met deze belastingschijf.

Rekenvoorbeeld
Valt u bijvoorbeeld in de schijf van 49,50%? Dan betaalt u uiteindelijk 49,50% van € 2.800. Dit komt neer op € 1.386 netto bijtelling per jaar.

Heb ik bij private lease ook bijtelling?

Met private lease hoeft u nooit bijtelling te betalen. Ook niet als u ondernemer of werknemer bent en uw private-leaseauto deels voor zakelijke ritten gebruikt. Bovendien mag u als ondernemer met een private-leaseauto uzelf kilometervergoeding uitbetalen uit de zaak. Daardoor kan het in bepaalde gevallen voordeliger zijn om te kiezen voor private lease in plaats van zakelijke lease met bijtelling.

Hoe zit het met de belasting voor een elektrische auto?

Als u zakelijk elektrisch rijdt, dan betaalt u de komende jaren niet alleen minder bijtelling: u betaalt ook minder motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Tot 2025 zijn alle elektrische auto’s namelijk vrijgesteld van deze belasting.

Private Lease met Univé

Bij Univé kunt u (nog) niet terecht voor zakelijke lease. Wel hebben we een ruim aanbod aan private-leaseauto’s die u ook uitstekend voor zakelijke ritten kunt gebruiken. Zo hebben we gloednieuwe modellen en jonge occasions van merken als Mercedes, Tesla, Kia, Volvo en Peugeot.

Meer weten over Private Lease met Univé? Dan helpen onze ervaren adviseurs u graag verder. Neem direct vrijblijvend contact op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie