Ga naar inhoud

Voor- en nadelen van elektrische auto’s

Als je een brandstofauto gewend bent, dan is elektrisch rijden in verschillende opzichten anders. Zo profiteer je met een elektrische auto van allerlei voordelen die een traditionele wagen niet heeft. Maar er zijn natuurlijk ook mogelijke nadelen waar je op moet letten. We zetten de belangrijkste plus- en minpunten voor je op een rij.

Voordelen van elektrische auto’s

Als je een elektrische auto koopt of leaset, dan levert dat je de volgende vijf voordelen op.

1. Beste keus voor het milieu

Met een elektrische wagen kies je voor de meest duurzame manier van rijden. Tijdens het rijden stoot je namelijk geen CO2 of of schadelijke uitlaatgassen uit. En daardoor draag je bij aan een beter milieu en een groenere toekomst. Vooral als je de auto ook oplaadt met duurzame stroom. Zoals Energie van de boer of stroom van je eigen zonnepanelen.

2. Stiller en soepeler rijden

Elektrische auto’s hebben geen verbrandingsmotor, maar een elektromotor. Deze motor maakt nauwelijks geluid, waardoor je stiller onderweg bent. Dat betekent ook dat je ‘s ochtends vroeg ongemerkt van huis kunt vertrekken. Zonder je gezin of de buren wakker te maken.

Maar dat is niet het enige: rijden gaat ook soepeler. Dat komt doordat elektrische auto’s geen versnellingen hebben. Daardoor hoef je nooit te schakelen en trek je sneller op dan met een brandstofauto.

3. Goedkopere kilometers

Ook fijn: met een elektrische auto maak je meestal goedkopere ritten. Stroom is namelijk vaak goedkoper dan brandstof. Hou er wel rekening mee dat je bij snellaadpunten een stuk meer betaalt dan als je laadt via je eigen laadpaal of een gewoon openbaar laadpunt. Het is daarom slim om vooraf te controleren wat het laadtarief is en alleen een snellader te gebruiken als het niet anders kan.

4. Minder onderhoud nodig

Nog een prettig voordeel: met een elektrische auto hoef je minder vaak naar de garage voor onderhoud. Dit heeft te maken met de elektromotor. Deze heeft minder bewegende delen en is daardoor minder gevoelig voor pech en slijtage. Vaak is een jaarlijkse beurt dan ook niet nodig.

Welke onderhoudstermijn voor jouw elektrische auto geldt, staat in het instructieboekje of volg je op de display in de auto. Heb je een elektrische auto gekocht? Hou er dan rekening mee dat de onderhoudsbeurten meestal wel duurder zijn. Ben je leaserijder bij Private Lease met Univé? Dan is het onderhoud altijd gratis.

5. Je kunt elektrisch leasen

Er komen steeds meer elektrische leaseauto’s op de markt. En dat is goed nieuws voor iedereen die elektrisch wil rijden zonder er de hoofdprijs voor te betalen. Want eerlijk is eerlijk: het prijskaartje kan nogal fors zijn. En als je de auto ooit weer wilt verkopen, is het onduidelijk wat de restwaarde zal zijn.

Met private lease hoeft je je hier niet druk over te maken. Als je leaset, betaal je namelijk alleen een vast maandbedrag en de laadkosten. Alle andere zaken betaalt de leasemaatschappij voor jou. Dat geldt ook als je leaset via Univé. Zo betalen wij de belasting, de verzekering, het onderhoud en zelfs eventuele pechhulp voor je. Wel zo prettig.

Fiscale voordelen van elektrische auto's

Er zijn ook bepaalde fiscale voordelen waar je in ieder geval tot en met 2024 van kunt profiteren. Welke belastingvoordelen dat precies zijn, hangt af van of je een particuliere of zakelijke rijder bent.

Particulier

Ben je een particulier, dan profiteer je met een elektrische auto van:

De laatste twee voordelen gelden alleen voor particuliere kopers van een elektrische auto. Als particuliere leaserijder hoef je namelijk sowieso geen bpm of wegenbelasting te betalen. Lees meer over de (wegen)belasting voor elektrische auto’s.

Zakelijk

Met een elektrische (lease)auto van de zaak ontvang je tot en met 2026 korting op je bijtelling. Heb je ook een laadpaal voor zakelijk gebruik? Dan profiteer je van nog meer fiscale voordelen. Zo kun je voor de aankoop van de laadpaal mogelijk subsidie van je gemeente krijgen.

Daarnaast kun je de kosten voor de aanschaf en plaatsing van de laadpaal mogelijk afschrijven of aftrekken van je winst. Dit doe je met fiscale regelingen als de MIA (Milieu-investeringsaftrek), de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) of de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) lees je hoe de MIA en Vamil precies werken en wat de voorwaarden zijn.

Tot slot betaal je tot en met 2022 ook minder belasting voor het energieverbruik van je zakelijke laadpaal. Deze korting geldt over de eerste 10.000 kWh die de laadpaal verbruikt.

Wat is het voordeel van elektrische private lease voor zzp’ers?

Korting op je bijtelling krijg je alleen als je een elektrische auto van de zaak koopt. Of als je die zakelijk leaset. Maar wat als je zzp’er bent en een private-leaseauto hebt die je ook voor zakelijke ritten gebruikt? Gelukkig heb je ook dan bepaalde (fiscale) voordelen.

Zo hoef je met private lease nooit bijtelling te betalen, hoeveel kilometers je ook privé rijdt. Daarnaast mag je jeze;f kilometervergoeding uitbetalen uit de zaak. Daardoor kan het goed zijn dat je goedkoper uit bent met private lease dan met zakelijke lease. We raden je daarom altijd aan om de twee vooraf te vergelijken. Zo weet je zeker dat je voor de voordeligste manier van leasen kiest.

Nadelen van elektrische auto’s

Als  je de overstap naar een elektrische auto overweegt, dan wil je natuurlijk ook weten waar je op moet letten. Dit zijn vijf mogelijke nadelen om rekening mee te houden.

1. Beperkte actieradius

De meeste elektrische auto’s hebben een kleinere actieradius dan brandstofauto’s. Zo ligt de gemiddelde actieradius van een elektrische middenklasser rond de 310 kilometer. Terwijl een benzineauto met een tankinhoud van 40 liter en een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 15 een actieradius van 600 kilometer heeft. Met een elektrische auto kom je mogelijk dus iets minder ver.

Wel is het zo dat de gemiddelde woon-werkafstand in Nederland slechts 22,6 kilometer is. Met de gemiddelde elektrische auto kun je deze afstand dus bijna tien keer afleggen zonder te hoeven laden.

Tip: ben je wél vaak lang onderweg? Dan raden we je aan om te kiezen voor een  zelfopladende hybride. Deze hoef je niet op te laden. Of kies voor een plug-in hybrid: als de accu leeg is, rij je hiermee gewoon verder op brandstof. Lees meer over de voor- en nadelen van hybrides.

2. Laden kost (soms) meer tijd

Bij de pomp sta je meestal maar een paar minuten, maar het laden van een elektrische auto gaat langzamer. Als je een openbaar laadpunt of een laadpaal thuis gebruikt, dan kun je uitgaan van een laadtijd van gemiddeld 4 uur. Bij een snellader gaat het al een stuk sneller: daar kun je tegen een hoger laadtarief je auto binnen 30 minuten opladen.

Wel is het zo dat veel elektrische rijders laden juist handiger vinden dan tanken. Dat komt doordat de meeste bestuurders thuis of op het werk laden, wanneer de auto toch al geparkeerd staat. Doe jij dat ook, dan kost opladen je nauwelijks extra tijd.

3. Vaker laden in de winter

Door kou wordt de actieradius van een elektrische auto kleiner. Dit betekent meestal dat je vanaf oktober of november je auto iets vaker moet opladen. Dit heeft vooral met twee dingen te maken.

Ten eerste kan de accu van een elektrische auto niet goed tegen lage temperaturen. Dus: hoe kouder het is, hoe kleiner de actieradius. Ten tweede verbruikt de verwarming veel stroom, waardoor de accu sneller opraakt. Dit kun je voorkomen door je auto te verwarmen wanneer deze nog thuis of op je werk aan de laadpaal hangt.

4. Niet altijd geschikt voor autovakantie

Wil je met de auto op vakantie of wintersport? Hou er dan rekening mee dat de kofferbak van een elektrische auto kleiner kan zijn dan die van een brandstofauto. Kies daarom voor een elektrische auto met veel bagageruimte, zoals de Mercedes-Benz EQB. Je hebt dan genoeg ruimte voor je koffers en (ski)spullen.

Als je eropuit wilt met de camper of caravan, is het goed om te weten dat de meeste elektrische auto’s geen trekhaak hebben. Deze monteren heeft vaak ook geen zin, omdat de trekkracht gewoon te beperkt is. Gelukkig zijn er wel een paar uitzonderingen, zoals de Tesla Model 3 met een trekgewicht van 910 kilogram.

5. Fors prijskaartje

Met een elektrische auto rij je stiller, zuiniger en duurzamer. Maar dat neemt niet weg dat een nieuwe of gebruikte elektrische wagen een flinke investering is die je mogelijk niet wilt of kunt maken. Bovendien is het lastig om een mooie en betaalbare elektrische occasion te vinden, omdat er meer vraag dan aanbod is.

Een elektrische auto leasen kan dan een oplossing zijn. Op die manier profiteer je van de voordelen van elektrisch rijden, zonder in één klap een hoop geld kwijt te zijn. Lees meer over de voorwaarden en of je in aanmerking komt voor private lease.

Lees ook: kosten van elektrisch rijden

Ook een elektrische auto leasen via Univé?

Bij Private Lease met Univé heb je de keus uit een ruim aanbod aan elektrische auto’s, zowel gloednieuw als tweedehands. De meeste van onze elektrische occasions zijn slechts 1 tot 2 jaar oud en allemaal professioneel gereinigd en gekeurd. Dus welke private-leaseauto je ook kiest: je bent altijd onbezorgd onderweg.

Meer weten? Onze adviseurs staan klaar om al je vragen te beantwoorden. Neem direct vrijblijvend contact met ons op via 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie