Ga naar inhoud

Voor- en nadelen van elektrische auto’s

Als u een brandstofauto gewend bent, dan is elektrisch rijden in verschillende opzichten anders. Zo profiteert u met een elektrische auto van allerlei voordelen die een traditionele wagen niet heeft. Maar er zijn natuurlijk ook mogelijke nadelen waar u op moet letten. We zetten de belangrijkste plus- en minpunten eerlijk voor u op een rij.

Voordelen van elektrische auto’s

Als u een elektrische auto koopt of leaset, dan levert dat u de volgende vijf voordelen op.

1. Beste keus voor het milieu

Met een elektrische wagen kiest u voor de meest duurzame manier van rijden. Tijdens het rijden stoot u namelijk geen CO2 of of schadelijke uitlaatgassen uit. En daardoor draagt u bij aan een beter milieu en een groenere toekomst. Vooral als u de auto ook oplaadt met duurzame stroom. Zoals Energie van de boer of stroom van uw eigen zonnepanelen.

2. Stiller en soepeler rijden

Elektrische auto’s hebben geen verbrandingsmotor, maar een elektromotor. Deze motor maakt nauwelijks geluid, waardoor u stiller onderweg bent. Dat betekent ook dat u ‘s ochtends vroeg ongemerkt van huis kunt vertrekken. Zonder uw gezin of de buren wakker te maken.

Maar dat is niet het enige: rijden gaat ook soepeler. Dat komt doordat elektrische auto’s geen versnellingen hebben. Daardoor hoeft u nooit te schakelen en trekt u sneller op dan met een brandstofauto.

3. Goedkopere kilometers

Ook fijn: met een elektrische auto maakt u meestal goedkopere ritten. Stroom is namelijk vaak goedkoper dan brandstof. Houd er wel rekening mee dat u bij snellaadpunten een stuk meer betaalt dan als u laadt via uw eigen laadpaal of een gewoon openbaar laadpunt. Het is daarom slim om vooraf te controleren wat het laadtarief is en alleen een snellader te gebruiken als het niet anders kan.

4. Minder onderhoud nodig

Nog een prettig voordeel: met een elektrische auto hoeft u minder vaak naar de garage voor onderhoud. Dit heeft te maken met de elektromotor. Deze heeft minder bewegende delen en is daardoor minder gevoelig voor pech en slijtage. Vaak is een jaarlijkse beurt dan ook niet nodig.

Welke onderhoudstermijn voor uw elektrische auto geldt, staat in het instructieboekje of volgt u op de display in de auto. Heeft u een elektrische auto gekocht? Houd er dan rekening mee dat de onderhoudsbeurten meestal wel duurder zijn. Bent u leaserijder bij Private Lease met Univé? Dan is het onderhoud altijd gratis.

5. U kunt elektrisch leasen

Er komen steeds meer elektrische leaseauto’s op de markt. En dat is goed nieuws voor iedereen die elektrisch wil rijden zonder er de hoofdprijs voor te betalen. Want eerlijk is eerlijk: het prijskaartje kan nogal fors zijn. En als u de auto ooit weer wilt verkopen, is het onduidelijk wat de restwaarde zal zijn.

Met private lease hoeft u zich hier niet druk over te maken. Als u leaset, betaalt u namelijk alleen een vast maandbedrag en de laadkosten. Alle andere zaken betaalt de leasemaatschappij voor u. Dat geldt ook als u leaset via Univé. Zo betalen wij de belasting, de verzekering, het onderhoud en zelfs pechhulp voor u. Wel zo prettig.

Fiscale voordelen van elektrische auto's

Er zijn ook bepaalde fiscale voordelen waar u in ieder geval tot en met 2024 van kunt profiteren. Welke belastingvoordelen dat precies zijn, hangt af van of u een particuliere of zakelijke rijder bent.

Particulier

Bent u een particulier, dan profiteert u met een elektrische auto van:

De laatste twee voordelen gelden alleen voor particuliere kopers van een elektrische auto. Als particuliere leaserijder hoeft u namelijk sowieso geen bpm of wegenbelasting te betalen. Lees meer over de (wegen)belasting voor elektrische auto’s.

Zakelijk

Met een elektrische (lease)auto van de zaak ontvangt u tot en met 2026 korting op uw bijtelling. Heeft u ook een laadpaal voor zakelijk gebruik? Dan profiteert u van nog meer fiscale voordelen. Zo kunt u voor de aankoop van de laadpaal mogelijk subsidie van uw gemeente krijgen.

Daarnaast kunt u de kosten voor de aanschaf en plaatsing van de laadpaal mogelijk afschrijven of aftrekken van uw winst. Dit doet u met fiscale regelingen als de MIA (Milieu-investeringsaftrek), de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) of de Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) leest u hoe de MIA en Vamil precies werken en wat de voorwaarden zijn.

Tot slot betaalt u tot en met 2022 ook minder belasting voor het energieverbruik van uw zakelijke laadpaal. Deze korting geldt over de eerste 10.000 kWh die de laadpaal verbruikt.

Wat is het voordeel van elektrische private lease voor zzp’ers?

Korting op uw bijtelling krijgt u alleen als u een elektrische auto van de zaak koopt. Of als u die zakelijk leaset. Maar wat als u zzp’er bent en een private-leaseauto heeft die u ook voor zakelijke ritten gebruikt? Gelukkig heeft u ook dan bepaalde (fiscale) voordelen.

Zo hoeft u met private lease nooit bijtelling te betalen, hoeveel kilometers u ook privé rijdt. Daarnaast mag u uzelf kilometervergoeding uitbetalen uit de zaak. Daardoor kan het goed zijn dat u goedkoper uit bent met private lease dan met zakelijke lease. We raden u daarom altijd aan om de twee vooraf te vergelijken, zodat u zeker weet dat u voor de voordeligste manier van leasen kiest.

Nadelen van elektrische auto’s

Als u de overstap naar een elektrische auto overweegt, dan wilt u natuurlijk ook weten waar u op moet letten. Dit zijn vijf mogelijke nadelen om rekening mee te houden.

1. Beperkte actieradius

De meeste elektrische auto’s hebben een kleinere actieradius dan brandstofauto’s. Zo ligt de gemiddelde actieradius van een elektrische middenklasser rond de 310 kilometer. Terwijl een benzineauto met een tankinhoud van 40 liter en een gemiddeld brandstofverbruik van 1 op 15 een actieradius van 600 kilometer heeft. Met een elektrische auto komt u mogelijk dus iets minder ver.

Wel is het zo dat de gemiddelde woon-werkafstand in Nederland slechts 22,6 kilometer is. Met de gemiddelde elektrische auto kunt u deze afstand dus bijna tien keer afleggen zonder te hoeven laden.

Tip: bent u wél vaak lang onderweg? Dan raden we u aan om te kiezen voor een zelfopladende hybride. Deze hoeft u niet op te laden. Of kies voor een plug-in hybrid: als de accu leeg is, rijdt u hiermee gewoon verder op brandstof. Lees meer over de voor- en nadelen van hybrides.

2. Laden kost (soms) meer tijd

Bij de pomp staat u meestal maar een paar minuten, maar het laden van een elektrische auto gaat langzamer. Als u een openbaar laadpunt of een laadpaal thuis gebruikt, dan kunt u uitgaan van een laadtijd van gemiddeld 4 uur. Bij een snellader gaat het al een stuk sneller: daar kunt u tegen een hoger laadtarief uw auto binnen 30 minuten opladen.

Wel is het zo dat veel elektrische rijders laden juist handiger vinden dan tanken. Dat komt doordat de meeste bestuurders thuis of op het werk laden, wanneer de auto toch al geparkeerd staat. Doet u dat ook, dan kost opladen u nauwelijks extra tijd.

3. Vaker laden in de winter

Door kou wordt de actieradius van een elektrische auto kleiner. Dit betekent meestal dat u vanaf oktober of november uw auto iets vaker moet opladen. Dit heeft vooral met twee dingen te maken.

Ten eerste kan de accu van een elektrische auto niet goed tegen lage temperaturen. Dus: hoe kouder het is, hoe kleiner de actieradius. Ten tweede verbruikt de verwarming veel stroom, waardoor de accu sneller opraakt. Dit kunt u voorkomen door uw auto te verwarmen wanneer deze nog thuis of op uw werk aan de laadpaal hangt.

4. Niet altijd geschikt voor autovakantie

Wilt u met de auto op vakantie of wintersport? Houd er dan rekening mee dat de kofferbak van een elektrische auto kleiner kan zijn dan die van een brandstofauto. Kies daarom voor een elektrische auto met veel bagageruimte, zoals de Mercedes-Benz EQB. U heeft dan genoeg ruimte voor uw koffers en (ski)spullen.

Als u eropuit wilt met de camper of caravan, is het goed om te weten dat de meeste elektrische auto’s geen trekhaak hebben. Deze monteren heeft vaak ook geen zin, omdat de trekkracht gewoon te beperkt is. Gelukkig zijn er wel een paar uitzonderingen, zoals de Tesla Model 3 met een trekgewicht van 910 kilogram.

5. Fors prijskaartje

Met een elektrische auto rijdt u stiller, zuiniger en duurzamer. Maar dat neemt niet weg dat een nieuwe of gebruikte elektrische wagen een flinke investering is die u mogelijk niet wilt of kunt maken. Bovendien is het lastig om een mooie en betaalbare elektrische occasion te vinden, omdat er meer vraag dan aanbod is.

Een elektrische auto leasen kan dan een oplossing zijn. Op die manier profiteert u van de voordelen van elektrisch rijden, zonder in één klap een hoop geld kwijt te zijn. Lees meer over de voorwaarden en of u in aanmerking komt voor private lease.

Uw elektrische auto leasen via Univé?

Bij Private Lease met Univé heeft u de keus uit een ruim aanbod aan elektrische auto’s, zowel gloednieuw als tweedehands. De meeste van onze elektrische occasions zijn slechts 1 tot 2 jaar oud en allemaal professioneel gereinigd en gekeurd. Dus welke private-leaseauto u ook kiest: u bent altijd onbezorgd onderweg.

Meer weten? Onze adviseurs staan klaar om al uw vragen te beantwoorden. Neem direct vrijblijvend contact met ons op via 0592 34 97 00 of mail naar privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie