Ga naar inhoud

Parkeren met een elektrische auto: wat zijn de regels?

Hoelang mag je bij een openbare laadpaal staan? Mag je je auto bij de laadpaal parkeren? En moet je daar dan wel of geen parkeergeld voor betalen? Eerlijk is eerlijk: het is nogal een klus om de parkeerregels voor elektrische auto’s uit te vogelen. Ook omdat sommige zaken in de laatste jaren veranderd zijn. We zetten de belangrijkste regels voor u op een rij.

Mag je parkeren bij een oplaadpunt voor elektrische auto’s?

Vroeger kon u in veel Nederlandse steden uw elektrische auto gratis parkeren bij een openbare laadpaal. Maar dit is nu helaas niet meer toegestaan. De nieuwe regel is: uw auto mag alleen op een laadplek staan tijdens het laden.

Zodra de accu van uw elektrische auto of plug-in hybride 100% vol is, moet u de wagen dus ergens anders neerzetten. Doet u dit niet en betaalt u geen parkeergeld, dan riskeert u een boete. De gemeente doet dit om laadpaalkleven te voorkomen.

Wat is laadpaalkleven?

Mogelijk is het u wel eens overkomen: u komt aan bij een openbaar laadpunt en ziet dat de laadpaal bezet is, terwijl de andere auto allang opgeladen is. Of misschien houdt u het laadpunt per ongeluk zelf bezet. Bijvoorbeeld omdat u in een afspraak zit en het u niet lukt om uw auto op tijd te verplaatsen. Een laadpunt onnodig bezet houden wordt ook wel laadpaalkleven genoemd.

Boete voor laadpaalkleven

Tot voor kort kregen bestuurders die laadpaalkleven automatisch een boete. Sinds september 2022 is dat niet meer zo. De Hoge Raad heeft namelijk besloten dat u parkeergeld schuldig bent voor de tijd waarin uw auto er met een volle accu staat. Betaalt u dit niet, dan kan de gemeente u een boete voor illegaal parkeren geven.

Tips om laadpaalkleven te voorkomen

Om laadpaalkleven te voorkomen, moet u uw auto dus snel verplaatsen na het laden. Maar dit is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. Want wat als u ‘s nachts uw auto aan een publieke laadpaal in de straat hangt? Of als uw afspraak uitloopt terwijl uw auto al volgeladen is?

In veel situaties kunt u nou eenmaal niet de hele tijd naast uw auto wachten. En gelukkig hoeft dat ook niet. Met deze tips kunt u laadpaalkleven namelijk makkelijk voorkomen:

  • Gebruik uw laadapp: houd op uw laadapp in de gaten wat de status van het laden is.

  • Laad de accu niet helemaal vol: uw accu hoeft niet 100% vol te zijn. Sterker nog: het is beter voor de gezondheid voor uw accu als u deze tot 80% oplaadt. U kunt uw auto dus al gerust eerder verplaatsen.

  • Laad op werk: kunt u gebruikmaken van een laadpaal op kantoor? Laad uw auto dan tijdens werk op. Op die manier riskeert u geen boete als uw wagen iets te lang bij de laadpaal staat, bijvoorbeeld omdat u net in een vergadering zit. Daarnaast begrijpen uw collega’s het vast als het niet meteen lukt om uw auto ergens anders te zetten.

  • Laad uw auto thuis: heeft u de ruimte én het budget voor een laadpaal aan huis? Overweeg dan om een privé laadpaal op uw eigen terrein te laten plaatsen. U kunt dan laden wanneer en hoelang u maar wilt. Bovendien doet u dat ook nog eens tegen een voordeliger tarief.

Verkeersbord voor elektrische auto’s: wat betekenen alle borden?

In Nederland kunt u drie verschillende parkeerborden voor elektrische auto’s tegenkomen:

Bord 1 of 2 vindt u bij openbare laadpunten. Beide borden betekenen hetzelfde: u mag uw elektrische auto of plug-in hybride er alleen parkeren tijdens het laden. Met andere woorden: als de laadstekker losgekoppeld is, bent u verplicht om uw auto te verplaatsen.

Bord 3 betekent dat dit een parkeerplaats voor (deels) elektrische auto’s is. U mag uw elektrische auto hier dus gewoon parkeren, ook als u die niet aan het opladen bent.

In de toekomst komt er in de EU één nieuw parkeerbord dat de verschillende verkeersborden moet vervangen. Tot die tijd blijft u de bestaande borden tegenkomen.

Mag je parkeren op een parkeerplaats voor elektrische auto’s?

Bij een openbare laadpaal mag u uw elektrische auto of hybride auto nooit parkeren, behalve als u aan het laden bent. Op een parkeerplaats voor elektrische auto’s mag u uw wagen natuurlijk wel gewoon parkeren. U herkent zo’n plek aan bord 3 (zie afbeelding hierboven).

Parkeerplaats voor elektrische auto en boete

Heeft u een traditionele brandstofauto? Dan mag u nooit staan of parkeren bij een laadpaal of parkeerplaats voor elektrische auto’s. Doet u dit wel, dan loopt u het risico op een boete voor illegaal parkeren.

Moet ik tijdens het laden ook parkeergeld betalen?

Gebruikt u een openbare laadpaal in een gebied waar betaald parkeren geldt? Dan moet u parkeergeld betalen voor de tijd dat uw auto op de laadplek staat. Behalve als u een parkeervergunning voor dat gebied heeft, waardoor u er gratis mag staan.

Ook uw elektrische auto leasen via Univé?

Wilt u elektrisch rijden zonder een auto te kopen? Dan biedt Private Lease met Univé uitkomst. Hiermee rijdt u in een nieuwe elektrische auto, voor een vast maandbedrag en tegen flexibele voorwaarden. Zo kunt u gratis uw contract opzeggen bij onverwachte situaties, zoals gedwongen ontslag. Wel zo eerlijk.

Meer weten? Onze ervaren adviseurs helpen u graag verder. Neem contact met ons op, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie