Ga naar inhoud

Openbare laadpaal aanvragen

Wilt u uw elektrische auto thuis kunnen opladen? Dan moet u in de meeste gevallen zelf en op eigen kosten een laadpaal aan huis laten plaatsen. Maar in bepaalde situaties is het ook mogelijk om bij uw gemeente een openbare laadpaal aan te vragen. In dat geval is de aanschaf en plaatsing gratis. We vertellen u wat de voorwaarden zijn en hoe de aanvraag precies werkt.

Wanneer kan ik een openbare laadpaal aanvragen?

U komt alleen in aanmerking voor een openbare laadpaal als uw woonsituatie én uw auto voldoen aan de voorwaarden van uw gemeente. Welke voorwaarden dat precies zijn, vindt u op de website van de gemeente waar u woont. Soms is het ook mogelijk om een laadpaal aan te vragen in de gemeente waar u werkt.

Eisen aan uw woonsituatie

Hoewel de eisen per gemeente verschillen, is er één voorwaarde die overal in Nederland geldt: u heeft geen eigen parkeerterrein. Dit betekent dat u uw elektrische auto alleen kunt parkeren op een openbare parkeerplaats op straat. U kunt deze dus niet kwijt op eigen parkeerterrein.

Wat verder goed is om te weten:

 • Woont u in een appartement met een parkeergarage bij of onder uw gebouw? Dan ziet de gemeente dat gewoon als een eigen parkeerplaats, ook als u daar dan elke maand extra voor moet betalen.

 • Woont u in een grote stad? Dan is het meestal zo dat u alleen een openbare laadpaal kunt aanvragen als u ook in aanmerking komt voor een parkeervergunning.

Eisen aan uw auto

Behalve de eisen voor uw woonsituatie, stelt de gemeente vaak ook eisen aan uw auto zelf. Zo kan het zijn dat uw voertuig aan één of meer van de volgende voorwaarden moet voldoen:

 • Uw auto moet volledig elektrisch zijn en is dus geen hybride.

 • Uw auto heeft een bepaalde minimale actieradius.

 • Uw auto heeft een bepaalde minimale accucapaciteit.

Ik heb een nieuwe (lease)auto
Heeft u een eigen auto of leaseauto die nog niet op uw naam staat? Maar heeft u het koop- of leasecontract al wel getekend? Dan kunt u in sommige gemeenten alvast uw aanvraag indienen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een publieke laadpaal aanvragen?

Als de gemeente uw aanvraag voor een openbare laadpaal goedkeurt, dan neemt zij u een hoop werk uit handen. Zo worden de aanschaf, de plaatsing én het beheer allemaal geregeld, zonder dat u uw portemonnee hoeft te trekken. Dat is natuurlijk erg voordelig, want een laadpaal aan huis kost al gauw zo’n € 2.000.

Maar eerlijk is eerlijk: een openbare laadpaal aanvragen heeft ook bepaalde nadelen. Het is slim om daar rekening mee te houden, zodat u weet waar u aan begint en later niet voor verrassingen komt te staan. We helpen u op weg met een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen

 • Uw aanvraag is gratis.

 • U hoeft niet te betalen voor het kopen, plaatsen of beheren van de laadpaal.

 • U hoeft zich geen zorgen te maken over het terugverdienen van uw investering.

 • De laadpaal wordt geplaatst binnen een cirkel van 200 of 300 meter, waardoor u nooit ver hoeft te rijden.

 • U laadt tegen het tarief van een commerciële aanbieder, waardoor u mogelijk minder betaalt dan als u thuis zou laden. Of dit zo is, hangt van uw energiecontract af.

Nadelen

 • De gemeente kan uw aanvraag afwijzen. 

 • Na uw aanvraag kan het makkelijk zo’n 4 tot 6 maanden duren tot de openbare laadpaal geplaatst wordt.

 • U deelt het laadpunt met anderen, waardoor het bezet kan zijn wanneer u het nodig heeft.

 • De laadpaal wordt mogelijk niet bij u voor de deur geplaatst, maar een paar straten verderop.

 • U laadt tegen het tarief van een commerciële aanbieder, waardoor u mogelijk meer betaalt dan als u thuis zou laden.

Hoe kan ik een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente?

Een publieke laadpaal aanvragen is tegenwoordig bij de meeste gemeenten mogelijk. De aanvraag en plaatsing van het laadpunt gebeurt in een aantal stappen.

1. U dient uw aanvraag in

De makkelijkste manier om een openbare laadpaal aan te vragen is via de website laadpaalnodig.nl. Dit onafhankelijke online portaal is samen met gemeenten, marktpartijen en overheden ontwikkeld.

Na het invullen van uw gemeente of postcode, krijgt u direct te zien waar u terecht kunt voor uw aanvraag en wat de voorwaarden zijn. Is het bij uw gemeente (nog) niet mogelijk om een laadpaal aan te vragen? Dan helpt het portaal u ook verder.

2. Uw aanvraag wordt beoordeeld

Na het indienen van uw aanvraag, beoordeelt de gemeente uw verzoek. Dit betekent dat u met een aanvraag dus niet automatisch verzekerd bent van een laadpaal. Zo kijkt de gemeente eerst naar hoeveel openbare laadpalen er al bij u in de buurt staan.

Staan er geen publieke laadpalen binnen een cirkel van 200 of 300 meter van uw huis? Of zijn die er wel, maar zijn ze meestal bezet? Dan heeft u een grotere kans dat uw aanvraag goedgekeurd wordt.

3. Akkoord of afwijzing van de gemeente

U hoort van de gemeente of zij uw aanvraag goedkeurt of afwijst. De plaatsing en het beheer van de laadpaal laat de gemeente over aan een commerciële aanbieder. Deze aanbieder bepaalt ook wat de laadtarieven zullen zijn.

4. Plaatsing van laadpaal

De aanbieder regelt de netaansluiting en zorgt dat de netbeheerder deze tegelijk met de laadpaal plaatst. Vervolgens test de aanbieder het laadpunt om te zien of alles goed werkt. Na deze controle is de laadpaal geschikt voor gebruik. De gemeente brengt u hiervan op de hoogte. Dit duurt gemiddeld 26 weken, vanaf het moment dat u uw aanvraag indient.

Mag ik een privé laadpaal aan de openbare weg plaatsen?

Als u een privé laadpaal wilt, dan kunt u die alleen op eigen terrein plaatsen. Op straat, langs de openbare weg of op ander openbaar terrein mag u zelf geen laadpaal neerzetten. Dit kan alleen via de gemeente en is dan altijd een openbare laadpaal waar iedereen gebruik van mag maken.

Laadkabel over de stoep leggen, mag dat?
Als u een openbare laadpaal voor de deur heeft, dan mag u niet zomaar een laadkabel over de stoep leggen. In veel gemeenten is dit namelijk verboden of alleen toegestaan als u een ontheffing voor de Algemene Plaatselijke Verordening heeft. De gemeente geeft u dan speciale toestemming. Informeer bij uw gemeente wat de mogelijkheden en regels zijn.

Ook uw elektrische auto leasen via Univé?

Denkt u erover na om een elektrische auto te leasen? Dan kunt u prima terecht bij Private Lease met Univé. Bij ons leaset u makkelijk, eerlijk én betrouwbaar: zonder gedoe, verborgen kosten of addertjes onder het gras.

Tussentijds uw kilometerbundel aanpassen of van auto wisselen? Doen we niet moeilijk over. En als u wilt leasen tegen een extra scherp tarief, dan heeft u volop keuze uit een ruim aanbod aan jonge occasions.

Heeft u vragen over onze private lease? Of wilt u persoonlijk advies over welke auto het beste bij u past? Dan staan we voor u klaar. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie