Ga naar inhoud

Openbare laadpaal aanvragen

Wil je jouw elektrische auto thuis kunnen opladen? Dan moet je in de meeste gevallen zelf en op eigen kosten een laadpaal aan huis laten plaatsen. Maar in bepaalde situaties is het ook mogelijk om bij je gemeente een openbare laadpaal aan te vragen. In dat geval is de aanschaf en plaatsing gratis. We vertellen je wat de voorwaarden zijn en hoe de aanvraag precies werkt.

Wanneer kan ik een openbare laadpaal aanvragen?

Je komt alleen in aanmerking voor een openbare laadpaal als jouw woonsituatie én jouw auto voldoen aan de voorwaarden van je gemeente. Welke voorwaarden dat precies zijn, vind je op de website van de gemeente waar je woont. Soms is het ook mogelijk om een laadpaal aan te vragen in de gemeente waar je werkt.

Eisen aan je woonsituatie

Hoewel de eisen per gemeente verschillen, is er één voorwaarde die overal in Nederland geldt: je hebt geen eigen parkeerterrein. Dit betekent dat je je elektrische auto alleen kunt parkeren op een openbare parkeerplaats op straat. Je kunt deze dus niet kwijt op eigen parkeerterrein.

Wat verder goed is om te weten:

  • Woon je in een appartement met een parkeergarage bij of onder jouw gebouw? Dan ziet de gemeente dat gewoon als een eigen parkeerplaats, ook als je daar dan elke maand extra voor moet betalen.

  • Woon je in een grote stad? Dan is het meestal zo dat je alleen een openbare laadpaal kunt aanvragen als je ook in aanmerking komt voor een parkeervergunning.

Eisen aan je auto

Behalve de eisen voor je woonsituatie, stelt de gemeente vaak ook eisen aan jouw auto. Zo kan het zijn dat je voertuig aan één of meer van de volgende voorwaarden moet voldoen:

  • Je auto moet volledig elektrisch zijn en is dus geen hybride.

  • Je auto heeft een bepaalde minimale actieradius.

  • Je auto heeft een bepaalde minimale accucapaciteit.

Ik heb een nieuwe (lease)auto
Heb je een eigen auto of leaseauto die nog niet op jouw naam staat? Maar heb je het koop- of leasecontract al wel getekend? Dan kun je in sommige gemeenten alvast je aanvraag indienen.

Wat zijn de voor- en nadelen van een publieke laadpaal aanvragen?

Als de gemeente jouw aanvraag voor een openbare laadpaal goedkeurt, dan neemt zij jou een hoop werk uit handen. Zo worden de aanschaf, de plaatsing én het beheer allemaal geregeld, zonder dat jij je portemonnee hoeft te trekken. Dat is natuurlijk erg voordelig, want een laadpaal aan huis kost al gauw zo’n € 2.000.

Maar eerlijk is eerlijk: een openbare laadpaal aanvragen heeft ook bepaalde nadelen. Het is slim om daar rekening mee te houden, zodat je weet waar je aan begint en later niet voor verrassingen komt te staan. We helpen je op weg met een overzicht van de belangrijkste voor- en nadelen.

Voordelen

  • De aanvraag is gratis.

  • Je hoeft niet te betalen voor het kopen, plaatsen of beheren van de laadpaal.

  • Je hoeft je geen zorgen te maken over het terugverdienen van je investering.

  • De laadpaal wordt geplaatst binnen een cirkel van 200 of 300 meter, waardoor je nooit ver hoeft te rijden.

  • Je laadt tegen het tarief van een commerciële aanbieder, waardoor je mogelijk minder betaalt dan als je thuis zou laden. Of dit zo is, hangt van jouw energiecontract af.

Nadelen

  • De gemeente kan je aanvraag afwijzen. 

  • Na je aanvraag kan het makkelijk zo’n 4 tot 6 maanden duren tot de openbare laadpaal geplaatst wordt.

  • Je deelt het laadpunt met anderen, waardoor het bezet kan zijn wanneer jij het nodig hebt.

  • De laadpaal wordt mogelijk niet bij je voor de deur geplaatst, maar een paar straten verderop.

  • Je laadt tegen het tarief van een commerciële aanbieder, waardoor je mogelijk meer betaalt dan als je thuis zou laden.

Hoe kan ik een openbare laadpaal aanvragen bij de gemeente?

Een publieke laadpaal aanvragen is tegenwoordig bij de meeste gemeenten mogelijk. De aanvraag en plaatsing van het laadpunt gebeurt in een aantal stappen.

1. Je dient een aanvraag in

De makkelijkste manier om een openbare laadpaal aan te vragen is via de website laadpaalnodig.nl. Dit onafhankelijke online portaal is samen met gemeenten, marktpartijen en overheden ontwikkeld.

Na het invullen van jouw gemeente of postcode, krijg je direct te zien waar je terecht kunt voor je aanvraag en wat de voorwaarden zijn. Is het bij jouw gemeente (nog) niet mogelijk om een laadpaal aan te vragen? Dan helpt het portaal je ook verder.

2. Je aanvraag wordt beoordeeld

Na het indienen van je aanvraag, beoordeelt de gemeente jouw verzoek. Met een aanvraag ben je dus niet automatisch verzekerd van een laadpaal. Zo kijkt de gemeente eerst naar hoeveel openbare laadpalen er al bij jou in de buurt staan.

Staan er geen publieke laadpalen binnen een cirkel van 200 of 300 meter van jouw huis? Of zijn die er wel, maar zijn ze meestal bezet? Dan heb je een grotere kans dat je aanvraag goedgekeurd wordt.

3. Akkoord of afwijzing van de gemeente

Je hoort van de gemeente of zij jouw aanvraag goedkeurt of afwijst. De plaatsing en het beheer van de laadpaal laat de gemeente over aan een commerciële aanbieder. Deze aanbieder bepaalt ook wat de laadtarieven zullen zijn.

4. Plaatsing van laadpaal

De aanbieder regelt de netaansluiting en zorgt dat de netbeheerder deze tegelijk met de laadpaal plaatst. Vervolgens test de aanbieder het laadpunt om te zien of alles goed werkt. Na deze controle is de laadpaal geschikt voor gebruik. De gemeente brengt je hiervan op de hoogte. Dit duurt gemiddeld 26 weken, vanaf het moment dat jij je aanvraag indient.

Mag ik een privé laadpaal aan de openbare weg plaatsen?

Als je een privé laadpaal wilt, dan kun je die alleen op eigen terrein plaatsen. Op straat, langs de openbare weg of op ander openbaar terrein mag je zelf geen laadpaal neerzetten. Dit kan alleen via de gemeente en is dan altijd een openbare laadpaal waar iedereen gebruik van mag maken.

Een laadkabel over de stoep leggen, mag dat?
Als je een openbare laadpaal voor de deur hebt, dan mag je niet zomaar een laadkabel over de stoep leggen. In veel gemeenten is dit verboden of alleen toegestaan als je een ontheffing voor de Algemene Plaatselijke Verordening hebt. De gemeente geeft je dan speciale toestemming. Informeer bij jouw gemeente over de mogelijkheden en regels.

Ook een elektrische auto leasen via Univé?

Denk je erover na om een elektrische auto te leasen? Dan kun je prima terecht bij Private Lease met Univé. Bij ons lease je makkelijk, eerlijk én betrouwbaar: zonder gedoe, verborgen kosten of addertjes onder het gras.

Tussentijds je kilometerbundel aanpassen of van auto wisselen? Doen we niet moeilijk over. En als je wilt leasen tegen een extra scherp tarief, dan heb je volop keuze uit een ruim aanbod aan jonge occasions.

Heb je vragen over onze private lease? Of wil je persoonlijk advies over welke auto het beste bij jou past? Dan staan we voor je klaar. Neem vrijblijvend contact op met een van onze adviseurs, telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie