Laadpaal op kantoor
Heb je een bedrijf en maken veel van je werknemers zakelijke ritten met een elektrische auto? Dan kan het slim zijn om een laadpaal op kantoor te laten plaatsen. Sterker nog: in sommige situaties ben je zelfs verplicht om een laadpaal op het werk te regelen. Hoe dat precies zit, lees je op deze pagina.
Tip: ben je geen werkgever, maar een werknemer die een laadpaal op kantoor wil aanvragen? Lees dan ons artikel over laden op het werk.
Wanneer is een laadpaal installeren op kantoor verplicht?
In bepaalde gevallen ben je als werkgever wettelijk verplicht om een laadpaal op het werk te plaatsen. Dat staat in een richtlijn van de Europese Commissie.
In deze drie situaties moet je een laadpaal voor jouw werknemers installeren:
Je hebt een bedrijfspand met meer dan 20 parkeerplaatsen: vanaf 1 januari 2025 moet je minimaal één laadpaal hebben.
Je laat een nieuw bedrijfspand bouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen: je moet minimaal één laadpaal hebben. Daarbij moet één op de vijf parkeerplaatsen alvast een aansluiting voor een laadpaal hebben, zodat hier in de toekomst mogelijk een extra laadpunt kan komen.
Je hebt een bedrijfspand met meer dan 10 parkeerplaatsen een laat dit groot verbouwen: je moet minimaal één laadpaal hebben. Een grote verbouwing betekent dat je meer dan 25% van de buitenkant van het pand laat verbouwen of groter maakt. Bedragen de kosten voor de laadpaal meer dan 7% van de kosten voor de verbouwing? Dan is een laadpaal niet verplicht. Onder de kosten voor de laadpaal vallen alle kosten die je maakt voor het ontwerp, de aanschaf en de plaatsing.
Goed om te weten: als je verplicht bent om een laadpaal op het werk te plaatsen, dan is het ook belangrijk dat dit laadpunt aan bepaalde eisen voldoet.
Wat zijn de voordelen van een laadpaal op kantoor?
Een laadpunt op de zaak is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar kan ook veel andere voordelen opleveren. Voor jou én je personeel.
Belangrijke redenen om een laadpaal op kantoor te overwegen zijn:
De oplaadpaal is aftrekbaar: zijn de elektrische leaseauto’s uit je wagenpark deel van jouw ondernemingsvermogen? Dan mag je de kosten voor de plaatsing van het laadpunt fiscaal aftrekken. Deze kosten tellen dan niet mee in de bijtelling. Dat is ook zo als je een laadpaal plaatst bij jouw woonhuis. Of bij een werknemer die zakelijk in een elektrische leaseauto rijdt.
Goed werkgeverschap: je werknemers kunnen hun elektrische auto laden terwijl ze aan het werk zijn. Daardoor hoeven ze zich geen zorgen te maken over de actieradius. Ook hoeven ze niet onnodig lang rond te rijden, zoekend naar een vrije laadpaal in de buurt.
De stroom is aftrekbaar: heb je werknemers met een zakelijke leaseauto? Dan is de stroom die zij tijdens het laden verbruiken fiscaal aftrekbaar. De elektriciteit die ze verbruiken mogen ze dan dus onbelast bij jou declareren.
Lagere onkosten: op het werk laden je medewerkers meestal goedkoper dan thuis of onderweg. Als je werknemers lagere zakelijke laadkosten hebben, hoef jij weer minder onkosten te vergoeden. Wel geldt dit alleen voor personeel met een zakelijke leaseauto. Het geldt dus niet voor werknemers die zakelijk rijden in hun eigen auto of een private-leaseauto.
Je kunt er geld mee verdienen: run je een hotel, winkel, evenementenlocatie of ander bedrijf dat veel gasten aantrekt? Dan kun je overwegen om het laadpunt beschikbaar te stellen voor publieke gebruikers en een marge op het stroomtarief te vragen. Zo kun je je investering sneller afschrijven en zelfs ook wat geld verdienen.
Extra service voor bezoekers: een laadplek op kantoor is niet alleen fijn voor je personeel, het verleent ook een stukje extra service aan klanten en andere bezoekers met een elektrische auto.
Makkelijk beheer: veel laadpaalaanbieders proberen hun zakelijke klanten zoveel mogelijk te ontzorgen. Zo bieden zij vaak allerlei handige services aan. Zoals onderhoud, automatische verrekening, maandelijkse rapportages en slim laden.
Oog voor duurzaamheid: steeds meer bedrijven investeren in een goede laadinfrastructuur op het werk. Laden op de zaak wordt daardoor eerder regel dan uitzondering. Met een laadpunt op het werk laat je zien dat jouw bedrijf geeft om vernieuwing, een groenere toekomst en zijn werknemers.
Je vastgoed wordt meer waard: ben je projectontwikkelaar of vastgoedeigenaar? Dan kun jemet laadpunten op het werk de waarde van jouw nieuwe of bestaande vastgoed verhogen. Daardoor kun je in de toekomst dus ook een hogere koopprijs of huurprijs vragen.
Wil je jouw laadpaal op kantoor nóg duurzamer maken en mogelijk ook extra winstgevend? Kies dan voor duurzame stroom. Bijvoorbeeld door de laadpaal aan te sluiten op zonnepanelen. Of door te kiezen voor Energie van de boer.
Wat kost een laadpaal op kantoor?
De kosten voor de aanleg van een laadpaal op kantoor zijn afhankelijk van verschillende zaken. Voor de aanschaf betaal je vanaf € 750 per laadpaal. Dit is exclusief btw.
Behalve de aanschaf maak je ook kosten voor:
de plaatsing
het onderhoud
het beheer
de elektriciteit
Hoeveel de plaatsing precies kost, hangt onder andere af van de ondergrond en de afstand tussen de laadpaal en de netaansluiting. Komt de laadpaal ver van de netaansluiting te staan? Dan is er graafwerk nodig om de grondkabel naar het laadpunt aan te leggen. Vaak geldt: hoe groter de afstand, hoe duurder de plaatsing.
Is er subsidie voor een laadpaal op het werk?
Geef je minimaal € 2.500 uit aan een laadpaal op kantoor? En staat de laadpaal op de Milieulijst? Dan kun je gebruik maken van twee subsidies: de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).
Met de MIA schrijf je tot 36% van de aanschafkosten af. De ‘gewone’ investeringsaftrek komt daar dan nog bij. Soms kun je ook gebruik maken van de Vamil. Hiermee schrijf je tot wel 75% van de investeringskosten af. Je mag zelf bepalen wanneer je deze kosten van jouw fiscale winst afschrijft. Daardoor kan de aanschaf van een laadpaal op het werk je extra belastingvoordeel opleveren.
Meer weten? Op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) lees je hoe de MIA en Vamil precies werken en wat de voorwaarden zijn.
Ook een elektrische auto leasen via Univé?
Bij Univé kun jenog niet terecht voor zakelijke lease. Wel hebben we een ruim aanbod aan private-leaseauto’s die zich uitstekend lenen voor klantbezoek en andere zakelijke ritten. Zo hebben we nieuwe modellen én jonge occasions van merken als Volkswagen, Toyota, Kia, Ford en Peugeot.
Heb je een vraag over Private Lease met Univé? Of wil je persoonlijk advies over welke leaseauto het beste bij je past? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Dit kan telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.