Ga naar inhoud

Laadpaal op kantoor

Heeft u een bedrijf en maken veel van uw werknemers zakelijke ritten met een elektrische auto? Dan kan het slim zijn om een laadpaal op kantoor te laten plaatsen. Sterker nog: in sommige situaties bent u zelfs verplicht om een laadpaal op het werk te regelen. Hoe dat precies zit, leest u op deze pagina.

Tip: bent u geen werkgever, maar een werknemer die een laadpaal op kantoor wil aanvragen? Lees dan ons artikel over laden op het werk.

Wanneer is een laadpaal installeren op kantoor verplicht?

In bepaalde gevallen bent u als werkgever wettelijk verplicht om een laadpaal op het werk te plaatsen. Dat staat in een richtlijn van de Europese Commissie.

In deze drie situaties moet u een laadpaal voor uw werknemers installeren:

 • U heeft een bedrijfspand met meer dan 20 parkeerplaatsen: vanaf 1 januari 2025 moet u minimaal één laadpaal hebben.

 • U laat een nieuw bedrijfspand bouwen met meer dan 10 parkeerplaatsen: u moet minimaal één laadpaal hebben. Daarbij moet één op de vijf parkeerplaatsen alvast een aansluiting voor een laadpaal hebben, zodat hier in de toekomst mogelijk een extra laadpunt kan komen.

 • U heeft een bedrijfspand met meer dan 10 parkeerplaatsen een laat dit groot verbouwen: u moet minimaal één laadpaal hebben. Een grote verbouwing betekent dat u meer dan 25% van de buitenkant van het pand laat verbouwen of groter maakt. Bedragen de kosten voor de laadpaal meer dan 7% van de kosten voor de verbouwing? Dan is een laadpaal niet verplicht. Onder de kosten voor de laadpaal vallen alle kosten die u maakt voor het ontwerp, de aanschaf en de plaatsing.

Goed om te weten: als u verplicht bent om een laadpaal op het werk te plaatsen, dan is het ook belangrijk dat dit laadpunt aan bepaalde eisen voldoet.

Wat zijn de voordelen van een laadpaal op kantoor?

Een laadpunt op de zaak is niet alleen financieel aantrekkelijk, maar kan ook veel andere voordelen opleveren. Voor u én uw personeel.

Belangrijke redenen om een laadpaal op kantoor te overwegen zijn:

 1. De oplaadpaal is aftrekbaar: zijn de elektrische leaseauto’s uit uw wagenpark deel van uw ondernemingsvermogen? Dan mag u de kosten voor de plaatsing van het laadpunt fiscaal aftrekken. Deze kosten tellen dan niet mee in de bijtelling. Dat is ook zo als u een laadpaal plaatst bij uw woonhuis. Of bij een werknemer die zakelijk in een elektrische leaseauto rijdt.

 2. Goed werkgeverschap: uw werknemers kunnen hun elektrische auto laden terwijl ze aan het werk zijn. Daardoor hoeven ze zich geen zorgen te maken over de actieradius. Ook hoeven ze niet onnodig lang rond te rijden, zoekend naar een vrije laadpaal in de buurt.

 3. De stroom is aftrekbaar: heeft u werknemers met een zakelijke leaseauto? Dan is de stroom die zij tijdens het laden verbruiken fiscaal aftrekbaar. De elektriciteit die ze verbruiken mogen ze dan dus onbelast bij u declareren. 

 4. Lagere onkosten: op het werk laden uw medewerkers meestal goedkoper dan thuis of onderweg. Daardoor worden de zakelijke laadkosten van uw werknemer vaak lager, waardoor u weer minder onkosten hoeft te vergoeden. Dit geldt wel alleen voor personeel met een zakelijke leaseauto. Het geldt dus niet voor werknemers die zakelijk rijden in hun eigen auto of een private-leaseauto.

 5. U kunt er geld mee verdienen: runt u een hotel, winkel, evenementenlocatie of ander bedrijf dat veel gasten aantrekt? Dan kunt u overwegen om het laadpunt beschikbaar te stellen voor publieke gebruikers en een marge op het stroomtarief te vragen. Zo kunt u uw investering sneller afschrijven en zelfs ook wat geld verdienen.

 6. Extra service voor bezoekers: een laadplek op kantoor is niet alleen fijn voor uw personeel, het verleent ook een stukje extra service aan klanten en andere bezoekers met een elektrische auto.

 7. Makkelijk beheer: veel laadpaalaanbieders proberen hun zakelijke klanten zoveel mogelijk te ontzorgen. Zo bieden zij vaak allerlei handige services. Zoals onderhoud, automatische verrekening, maandelijkse rapportages en slim laden.

 8. Oog voor duurzaamheid: steeds meer bedrijven investeren in een goede laadinfrastructuur op het werk. Laden op de zaak wordt daardoor eerder regel dan uitzondering. Met een laadpunt op het werk laat u zien dat uw bedrijf geeft om vernieuwing, een groenere toekomst en zijn werknemers.

 9. Uw vastgoed wordt meer waard: bent u projectontwikkelaar of vastgoedeigenaar? Dan kunt u met laadpunten op het werk de waarde van uw nieuwe of bestaande vastgoed verhogen. Daardoor kunt u in de toekomst dus ook een hogere koopprijs of huurprijs vragen.

Wilt u uw laadpaal op kantoor nóg duurzamer maken en mogelijk ook extra winstgevend? Kies dan voor duurzame stroom. Bijvoorbeeld door de laadpaal aan te sluiten op zonnepanelen. Of door te kiezen voor Energie van de boer.

Wat kost een laadpaal op kantoor?

De kosten voor de aanleg van een laadpaal op kantoor zijn afhankelijk van verschillende zaken. Voor de aanschaf betaalt u vanaf € 750 per laadpaal. Dit is exclusief btw.

Behalve de aanschaf maakt u ook kosten voor:

 • de plaatsing

 • het onderhoud

 • het beheer

 • de elektriciteit

Hoeveel de plaatsing precies kost, hangt onder andere af van de ondergrond en de afstand tussen de laadpaal en de netaansluiting. Komt de laadpaal ver van de netaansluiting te staan? Dan is er graafwerk nodig om de grondkabel naar het laadpunt aan te leggen. Vaak geldt: hoe groter de afstand, hoe duurder de plaatsing.

Is er subsidie voor een laadpaal op het werk?

Geeft u minimaal € 2.500 uit aan een laadpaal op kantoor? En staat de laadpaal op de Milieulijst? Dan kunt u gebruik maken van twee subsidies: de MIA (Milieu-investeringsaftrek) en de Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen).

Met de MIA schrijft u tot 36% van de aanschafkosten af. De ‘gewone’ investeringsaftrek komt daar dan nog bij. Soms kunt u ook gebruik maken van de Vamil. Hiermee schrijft u tot wel 75% van de investeringskosten af. U mag zelf bepalen wanneer u deze kosten van uw fiscale winst afschrijft. Daardoor kan de aanschaf van een laadpaal op het werk u extra belastingvoordeel opleveren.

Meer weten? Op de website van het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) leest u hoe de MIA en Vamil precies werken en wat de voorwaarden zijn.

Ook een elektrische auto leasen via Univé?

Bij Univé kunt u nog niet terecht voor zakelijke lease. Wel hebben we een ruim aanbod aan private-leaseauto’s die zich uitstekend lenen voor klantbezoek en andere zakelijke ritten. Zo hebben we nieuwe modellen én jonge occasions van merken als Volkswagen, Toyota, Kia, Ford en Peugeot.

Heeft u een vraag over Private Lease met Univé? Of wilt u persoonlijk advies over welke leaseauto het beste bij u past? Neem dan gerust contact op met onze adviseurs. Dit kan telefonisch via 0592 34 97 00 of per mail: privatelease@unive.nl.

Bekijk het aanbod

Meer informatie