Goed voorbereid naar Duitsland
Algemene informatie
Vaccinaties
Zorgkwaliteit
Medicijnen
Hulpdiensten
- Nederlandse Ambassade: Klosterstraße 50, 10179 Berlijn, Tel. +4930209560
- Nooddiensten algemeen: 112
- Politie: 110
Gezondheidsrisico's
Veiligheidsrisico's
Met de auto op vakantie
In bergachtige gebieden kunnen bij winterse omstandigheden sneeuwkettingen verplicht zijn als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord waarop een witte autoband met een sneeuwketting staat. Als winterse omstandigheden (ijzel, gladheid door sneeuw of sneeuwmodder en gladheid door ijs- of rijpvorming) dat vereisen, is het gebruik van winterbanden verplicht.
Een groot aantal Duitse stadscentra is alleen met een milieusticker (Umweltplakette of Feinstaubplakette) toegankelijk. De milieuzones (Umweltzonen) worden met borden aangegeven.
Tankstations hanteren afwijkende namen. Benzine (Euro95) heet Super95 of Bleifrei, Diesel wordt Diesel genoemd en LPG noemen de Duitsers LPG of Autogas.
Verplicht om mee nemen zijn de Gevarendriehoek, Veiligheidshesje (wordt geadviseerd om voor alle inzittenden een veiligheidshesje mee te nemen in de auto) en verbanddoos.
De maximale snelheid (voor auto’s en motoren) wijkt af van die in Nederland. Op autosnelwegen is 130 km/u de adviessnelheid. Buiten de bebouwde kom is de maximale snelheid 100 km/u en binnen de bebouwde kom is de maximale snelheid 50 km/u, tenzij anders aangegeven. Let op: 130 km/u is de adviessnelheid, maar er geldt op snelwegen niet altijd een maximum snelheid. Hierdoor kan er veel harder worden gereden.
Tip: In Duitsland geldt op zon- en feestdagen, en in de vakantiemaanden ook op zaterdagen, een rijverbod voor vrachtwagens. Dit zorgt voor aanzienlijk minder files op die dagen.
Bijzonderheden
Handig om te weten
- Munteenheid: euro.
- Elektriciteit: geen verloopstekker nodig.
- Eten en drinken: het leidingwater in geheel Duitsland is geschikt als drinkwater.
- Tijdsverschil: geen.
- Taal: de taalbarrière met onze oosterburen is over het algemeen niet groot. Over het algemeen spreken Duitsers wel een woordje Engels – al is het niveau doorgaans lager dan bij Nederlanders - en daarnaast zijn er behoorlijk wat overeenkomsten tussen het Duits en het Nederlands.