Ga naar inhoud

25 november 2020

Ondernemers ondersteunen elkaar

Kredietunie Groningen is in 2015 opgericht om ondernemers die geraakt werden door de financiële crisis en even niet bij een bank terecht konden, toch te kunnen helpen met een lening.

“Op het hoogtepunt van de financiële crisis kregen ondernemers geen geld meer van de bank waarmee ze konden doorontwikkelen of een moeilijke periode konden overbruggen”, vertelt voorzitter Robert Wielinga.

“Een kredietunie is een coöperatieve geldverstrekker die het geld dat leden inbrengen gebruikt om bedrijven van een lening te kunnen voorzien. Inmiddels worden we vaak ingeschakeld omdat de Kredietunie aan het verstrekken van een lening ook altijd een coach koppelt die de ondernemer gedurende de hele leningperiode bijstaat en functioneert als klankbord.”

Kapitaalleden
De financiële middelen van Kredietunie Groningen komen van verschillende zogenoemde kapitaalleden, waar ook Univé één van is. Groningse ondernemers die willen groeien, moeten reorganiseren of in deze coronatijden het financieel lastig hebben, kunnen bij de Kredietunie aankloppen. Daar worden hun plannen beoordeeld en wordt er eventueel een lening afgesloten. Bedragen variëren tussen de 50.000 euro tot 250.000 euro. Maar het komt ook voor dat een onderneming met 25.000 euro al verder kan.

Bert Valkema van Valkema Machinery, een bedrijf dat groeit dankzij de financiering van de Kredietunie Groningen

Tientallen ondernemers geholpen
In de afgelopen vijf jaar zijn zo al tientallen ondernemingen uit de gehele provincie Groningen geholpen. Van dakdekkers tot tuinbedrijven en van transportbedrijven tot horecazaken. De enige eis die de kredietunie voor het indienen van een businessplan heeft is dat er betalende klanten moeten zijn. “We willen ondernemers helpen”, legt Wielinga uit. “We onderzoeken dan ook altijd hoe we ze kunnen helpen en niet hoe we ze kunnen afwijzen. We werken alleen met vrijwilligers, allemaal mensen met kennis en ervaring die graag ondernemers die een steuntje in rug nodig hebben helpen.”

Coaching
Naast een lening krijgt een ondernemer ook een ervaren coach. Eén van de coaches bij Kredietunie Groningen is Univé-medewerker Rudolf Doornkamp. Hij begeleidt in zijn eigen tijd twee ondernemingen en een startup. “Ik was ooit als gastspreker bij de Kredietunie Groningen en ben toen blijven plakken”, vertelt hij. “Ik vind dat zulke organisaties de kern raken van wat een bank moet zijn: van en voor ondernemers. En als het even tegenzit, kun je op elkaars steun en kennis rekenen.”

Goede match
Dat Univé zich  ook heeft aangesloten bij de Kredietunie Groningen, doet voorzitter Wielinga goed. “De mensen achter onze kredietunie en de mensen achter Univé hebben hetzelfde DNA. We denken allemaal vanuit de coöperatieve gedachte. Dat maakt ons een goede match.”

Deel dit bericht