Ga naar inhoud

12 augustus 2021

Rookmelders redden levens

Daarom vijf belangrijke tips

Jouw huis: de plek waar je thuis bent, uitrust en plezier maakt. Waar je je veilig voelt en je dierbare spullen staan. Spullen die je graag beschermt tegen bijvoorbeeld brand. Rookmelders zorgen ervoor dat je bij een brand op tijd gewaarschuwd wordt. Zo kun je schade beperken en het leven van jou en/of een dierbare redden.

Op 1 juli 2022 moet in elk huis in Nederland op iedere verdieping een rookmelder hangen. Deze verplichting bestaat al voor nieuwbouwhuizen, maar geldt vanaf dan ook voor bestaande woningen. Een goede zaak, want als je slaapt is je reukorgaan uitgeschakeld. De meeste slachtoffers van een brand komen dan ook om door het inademen van rook en niet door de brand zelf.

1) Ga voor gekoppelde rookmelders
Er zijn meerdere soorten rookmelders. Een optische rookmelder detecteert rook, terwijl een thermische melder (hittemelder) de temperatuur in de ruimte meet. Een hittemelder is geschikt voor een ruimte waar waterdamp, stof of rook kan zijn. Denk aan de badkamer, de garage of de keuken. Ook zijn er gecombineerde rookmelders. Kies bij voorkeur voor gekoppelde rookmelders. Deze rookmelders gaan tegelijk af als er ergens in huis rook wordt gesignaleerd.

2) Plaats ze op de vluchtroute naar buiten
Maar wat is nou de beste plek in huis voor rookmelders? Rookmelders plaats je altijd op de vluchtroute naar buiten, dus in de overloop, de hal of in de bijkeuken. Voor extra veiligheid kun je ze ook plaatsen in slaapkamers, op zolder of in de ruimte waar bijvoorbeeld een wasdroger staat.

3) Let op rookmelders en batterijen
Een rookmelder met een ingebouwde accu gaat het langst mee, namelijk zo’n 10 jaar. Heb je een rookmelder op batterijen? Plaats dan een datumsticker op je rookmelder. Zo weet je hoelang het geleden is dat je een nieuwe batterij hebt geplaatst. De meeste batterijen gaan namelijk maar één jaar mee.

4) Plafond te hoog? Gebruik een gootsteenontstopper
Kun je niet bij het plafond? Geen nood. Gebruik een gootsteenontstopper en dubbelzijdig tape. Voorzie de rookmelder aan de te bevestigen kant op meerdere plekken van dubbelzijdig tape, leg hem in de ontstopper en duw hem stevig tegen het plafond aan.

5) Onderhoud de rookmelder goed
Maak de rookmelder regelmatig schoon met een stofzuiger. Zo geeft hij minder storingen en gaat hij langer mee. Test ook iedere maand of de rookmelder het nog doet door de knop in te drukken.

Deel dit bericht