Ga naar inhoud

18 mei 2023Wonen

Volgende stap voor off-grid wonen: thermische opslag

Met de oplevering van twee off-grid-woningen in 2020 en 2021, ging een deel van de droom van Hilco Broekman (Bouwbedrijf Broekman) en Arend Sjabbens (Installatiebedrijf Dick Sjabbens) in vervulling. Nu is het tijd voor de volgende stap.

De off-grid-woningen hebben een eigen regenwaterfilteringssysteem en zijn voorzien van een IBA-systeem (Individueel Behandeling Afvalwater). Het signaal voor tv, internet en telefoon komt via de lucht. Geheel off-grid zijn de woningen echter nog niet helemaal, omdat er periodes zijn waarin de energievoorziening afhankelijk is van het elektriciteitsnet. Voor off-grid zou dat niet nodig zijn. 

Pilot voor thermische opslag
Daarom starten Hilco Broekman en Arend Sjabbens met een pilot voor thermische opslag. Er wordt een berging geplaatst achter de bestaande schuur. De zuidoostkant van de schuur krijgt een schuine wand met daarin vacuümbuizen (heat pipes). De warmte die geproduceerd wordt zal opgeslagen worden in thermische vaten. Die warmte kan op elk moment gebruikt worden. Omzetting van energie is niet nodig, waardoor er dus geen conversieverlies is. 

Speciale software moet ervoor zorgen dat de warmte op de juiste momenten geleverd wordt. De pilot gaat drie jaar lopen en komt tot stand dankzij subsidie van de provincie en gemeente. Ook de voucher van € 10.000,- die bouwbedrijf Broekman won als Hét Duurzaamste bedrijf van Drenthe (2019) is besteed aan het project. 

Deel dit bericht