Ga naar inhoud

19 november 2018Gezondheid

Zelf leren Eerste Hulp verlenen

Voldoende aanleiding om samen met Marja van Livis een cursus EHBO bij Univé in Meppel te organiseren. Over wat je kunt doen als iemand iets overkomt. Op 6 maart 2019 werd deze avond georganiseerd.

Tijdens de avond vertellen deelnemers wat hun ervaringen zijn met ehbo in de dagelijkse praktijk. Weet jij bijvoorbeeld waar de dichtstbijzijnde aed  in je buurt is?

Daarna werden verschillende situaties nagespeeld en leerden de deelnemers hoe je dan kunt handelen. Enkele voorbeelden die voorbij kwamen:

  • Je ziet een verkeersslachtoffer, wat doe je als eerste?

Als je niet weet wat het slachtoffer mankeert kun je toch al veel doen; bel direct 112. Zorg dat het verkeer bij het slachtoffer wegblijft. Kalmeer eventueel de chauffeur die het slachtoffer heeft aangereden. Kijk of het slachtoffer nog ademt. Bedek het slachtoffer met een jas.

  • Iemand verslikt zich in een gehaktbal in de kroeg.

Het is belangrijk om te kijken of iemand nog kan hoesten, want dan krijg je nog zuurstof binnen. Als dit zo is moet je 5x slaan tussen de schouderbladen om de lucht eruit te krijgen. Als dat niet lukt kun je de heimlich greep proberen of een buikstoot geven als iemand bijvoorbeeld in een rolstoel zit.  Is degene die zich verslikt een zwangere dame? Probeer de baby omhoog te duwen. Bij een buikstoot moet je daarna wel laten controleren door een arts ivm een eventuele bloeding.

  • In het café ligt iemand bij het toilet op de grond. Wat te doen? Slachtoffer is bewusteloos.

Eerst aanspreken. Geen reactie? In de mond kijken of je iets ziet. Ademhaling checken, start reanimatie.

  • En wat doe je als een kind zich verslikt?

Neem kind op schoot of ga er achter zitten op je knieën.  Verslikking gebeurt vaak bij eten en praten tegelijk.

  • Snijwond met stanleymes. Wat doe je?

Belangrijk is om de hand omhoog te houden en druk op de wond te zetten. Gebruik eventueel een zakdoek als je geen verband bij je hebt. Zet het slachtoffer op een stoel neer. Breng een drukverband aan. De wond hoef je niet schoon te spoelen maar ga wel direct naar een arts. Daarom is het fijn om een steriel verband de wond te verbinden. Het bloed kan er dan nog doorheen komen. Gebruik dan een rekverband. Door het kruislings aan te brengen komt er druk op de wond en stopt het bloeden. Breng eventueel een mitella aan om de hand hoog te houden.
Hoe neem je het slachtoffer mee in de auto? 
Bij voorkeur neem je het slachtoffer achter in de auto mee . Als het slachtoffer flauw valt en kun je tenminste wel verder rijden en breng je de chauffeur niet in gevaar. Laat iemand die flauw valt 10 minuten rustig liggen. Doe sieraden af om stuwing te voorkomen.

  • Wat doe je bij een brandwond?

Het is belangrijk om eerst te koelen met lauw stromend water, dus niet met koud water. Met lauw water blijft de bloedsomloop goed. Daarna doe je aluminiumfolie op de huid. Losjes aanhechten.
Wanneer ga je naar de huisarts?
Alles wat groter is dan een 2 euro munt en/of een 2-3e graads verbranding is. Hete thee, frituurvet of aardappels afgieten zijn vaak de oorzaak. Hete thee is het ergst. Verwijder direct de kleding, maar niet waar het vast zit aan de huid. Eromheen knippen. Smeer er niets op.

  • Wat doe je bij een spierscheuring?

Direct koelen en daarna er rekverband omheen doen.

  • Wat is iemand oververhit is?

Belangrijk is om die persoon direct uit de zon te houden en actief af te koelen. Is iemand niet meer aanspreekbaar, bel dan 112.
Daarna kregen alle deelnemers de gelegenheid om zelf een reanimatie uit te proberen met de aed. Het oefenen met de aed is een belangrijk onderdeel van de training. In tweetallen wordt op de poppen geoefend. Een deelnemer merkte op dat reanimeren best wel inspannend is. Vragen die werden gesteld naar aanleiding van het oefenen waren:

  • Wat doe je bijvoorbeeld als het slachtoffer tussendoor moet overgeven.
  • Mag je iemand reanimeren met een pacemaker?

Marja gaf ook aan om op te letten als iemand een penning draagt. Overleg dan ter plaatse met het ambulancepersoneel. En je hoeft als burgerhulpverlener niet altijd te reanimeren. Zorg in ieder geval voor een veilig omgeving voor het verkeer, zorg dat je de ambulance kunt verwijzen/opvangen ed.

Al met al was het een zeer leerzame avond en een laagdrempelige manier van kennis delen om tegenspoed te voorkomen en in dit specifieke geval lichamelijk letsel zien te beperken. Zo vond deelnemer Thaeke het belangrijk om nu te weten hoe je moet handelen als er iets gebeurt. Hij geeft jeugdtrainingen  en heeft een gezin met twee kinderen en heeft nu het vertrouwen dat hij ook iets kan doen, mocht er iemand iets overkomen.

De deelnemers kregen aan het einde van de avond een getuigschrift. Deze is 2 jaar geldig.

Deel dit bericht