Ga naar inhoud

7 maart 2022

Het elektriciteitsnet raakt vol; zijn batterijen de oplossing?

Wil jij jouw bedrijf verduurzamen? Of de kantine van de sportvereniging of het buurthuis? Veel verduurzamingsplannen komen stil te liggen vanwege zogenoemde netcongestie, oftewel overbelasting van het elektriciteitsnet. Dat komt omdat er op piekmomenten geen balans is tussen de energie die wordt opgewekt en de energie die wordt verbruikt. Het batterijsysteem van iwell kan een oplossing zijn.

Iwell heeft namelijk een batterijsysteem ontwikkeld waarmee energie kan worden opgewekt en opgeslagen en zo gebruikt kan worden wanneer het nodig is. De energie die wordt opgewekt met windmolens en zonnepanelen kent namelijk een belangrijk nadeel: het is onvoorspelbaar. Op grijze dagen werken zonnepanelen niet, terwijl er op heel zonnige dagen zonnestroom ten overvloede is. Het gevolg: soms is er veel groene energie beschikbaar, soms niet.

Zorgen voor een buffer
“Ons waternetwerk is veel slimmer georganiseerd”, legt Vincent Ruijter – commercieel directeur van iwell – uit. “We hebben immers allemaal een buffer in huis. Denk maar eens aan de wateropslag in de wc. Zo kun je altijd nog één keer doorspoelen. Met energie doen we dit niet. Zonde.”

Meer balans tussen opwekken en verbruik
De oplossing voor netcongestie? Zorgen voor meer balans tussen het opwekken van energie en het verbruik. Dat kan bijvoorbeeld met het batterijsysteem van iwell. Tijdens piekmomenten – bijvoorbeeld als iedereen na werktijd elektrisch begint te koken of op een stralend zonnige dag – slaan de batterijen zonnestroom op of ze leveren de stroom die eerder opgewekt is.

“Het probleem zit hem in dat we op andere momenten energie opwekken, dan we verbruiken. Dat kan het elektriciteitsnet niet aan. Met batterijen maken we makkelijk verduurzamen toch mogelijk”, vertelt Ruijter. “Zo bespaar je tot wel 70 procent op de energierekening en kun je tot 75 procent zelfvoorzienend worden.”

Stijgende energieprijzen
Juist nu de energieprijzen stijgen en energie-afhankelijkheid een groot thema is, houdt netcongestie sommige verduurzamingsplannen tegen. “Met batterijen creëren we een slimmer systeem en voorkomen we dat iemand geen zonnepanelen kan aanleggen omdat het elektriciteitsnet de opgewekte energie niet kwijt kan. Maar als batterijen niet de oplossing zijn, vertellen we dat natuurlijk ook.”

Mkb’ers, sportverenigingen en woningcorporatie
Zo kan het batterijsysteem voor particulieren nog niet uit, vertelt Ruijter eerlijk. “Daarvoor is het simpelweg nog te duur.” Hij noemt het systeem vooral geschikt voor mkb’ers, grote bedrijven, sportverenigingen, buurthuizen, woningcorporaties en gemeenten. “Door te werken met een batterij kan ook de netaansluiting soms naar beneden. Ook zo bespaar je kosten.”

Deel dit bericht