Ga naar inhoud

  Verbouwen en verduurzamen

   Gasloos wonen

   Langzaam maar zeker gaan we in Nederland van het gas af. De bedoeling is namelijk dat we vanaf 2050 thuis niet meer kunnen koken op gas of stoken op aardgas. Als we overstappen op duurzamere energie, verminderen we voor een belangrijk deel de CO2-uitstoot. 

   Waarom gasloos wonen?

   Tijdens de Europese klimaatovereenkomst is vastgesteld dat we in 2050 klimaatneutraal moeten zijn. Een belangrijk onderdeel van die doelstelling is dat tegen die tijd alle woningen gasloos zijn. Zo stoten we geen CO2 meer uit en vertragen we de opwarming van de aarde. Wereldwijd wordt de temperatuurstijging dan beperkt tot onder de 2 graden Celsius. Met als streven om dit zelfs onder de anderhalve graad te houden.

   Stappenplan gasloos wonen

   Wilt u nu of in de toekomst ook gasloos gaan wonen? Dan is het handig om te weten welke stappen u kunt ondernemen. 

   1. Check in de eerste plaats de isolatie van uw woning. Een goed geïsoleerde woning dringt namelijk de warmtevraag terug. Ook houdt uw woning de warmte dan beter vast.
   2. Als dat in orde is, gaat u aan de slag met het maken van een plan voor de woning. Ga bijvoorbeeld op zoek of er binnen uw gemeente of wijk een alternatief beschikbaar is voor aardgas.
   3. Leer ook van anderen en ga in gesprek met buren of vrienden over de aanpassingen die zij hebben gedaan of van plan zijn te gaan doen.
   4. Probeer de duurzame aanpassingen die nodig zijn te combineren met het reguliere onderhoud en eventuele verbouwingen aan uw woning. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten.

   De kosten van gasloos wonen

   Het is lastig om precies aan te geven wat het kost om uw woning gasloos te maken. Dit is ook voor een groot deel afhankelijk van de staat van uw woning. Is deze al goed geïsoleerd of woont u nog in een huis met enkel glas en een minimale isolatie?


   Daarnaast heeft u misschien recht op subsidies die de kosten kunnen drukken. Of u kunt een extra hypotheek afsluiten om te verduurzamen. Het hangt ook af van wat voor soort oplossing u kiest als vervanging van aardgas. Laat u daarom vooraf altijd goed adviseren. 

   Kostenindicatie

   Wilt u alvast een indicatie van de mogelijke kosten en de bijbehorende terugverdientijd van gasloos wonen? Kijk dan eens op de website van milieucentraal.nl.

   Wilt u meer weten over gasloos wonen of wilt u weten wat de mogelijkheden zijn op hypotheekgebied voor uw situatie? Maak dan een afspraak met een hypotheekadviseur van Univé bij u in de buurt of kies voor een (beeld)belafspraak. Een eerste oriënterend gesprek is bij Univé altijd geheel kosteloos.