Verbouwen uit de overwaarde, zo doet u dat!

Verbouwen uit de overwaarde, zo doet u dat!

Heeft u een verbouwwens en wilt u uw eigen spaargeld daar niet (volledig) voor gebruiken? Dan is het gebruiken van uw overwaarde een goede mogelijkheid. Met de stijgende huizenprijzen van de laatste jaren is de kans groot dat u een overwaarde heeft, die u kan gebruiken voor een verbouwing.

Hoeveel kunt u opnemen?
U heeft een overwaarde indien de getaxeerde marktwaarde van uw woning meer is dan de openstaande hypotheekschuld. Vanuit deze overwaarde kunt u bij uw geldverstrekker in de meeste gevallen een extra hypotheekdeel aangaan ten behoeve van de gewenste verbouwing. Voor het bepalen van het maximum bedrag is naast de huidige marktwaarde ook uw inkomen van belang. Deze wordt getoetst om na te gaan of u uw nieuwe maandlast goed kunt blijven voldoen, ook voor de langere termijn.

Voorbeeld maandlasten
Indien u een extra hypotheek van € 30.000 aangaat met bijvoorbeeld een rente van 1,7% (20 jaar vast bij een lening tot 100% van de marktwaarde) en een annuïteiten hypotheek voor 30 jaar; dan wordt de extra maandlast naast uw bestaande hypotheeklast € 106,- bruto per maand. In dit maandbedrag zit in beginsel ongeveer € 42,- aan rente en € 64,- aan aflossing. 

Is een consumptief krediet een goed alternatief?
Dat hangt van een aantal factoren af. Globaal geldt dat hoe hoger het bedrag is dat u wilt lenen, hoe interessanter een extra hypotheek is. De rente voor een hypotheek is aanzienlijk lager dan voor een consumptieve lening. Vanwege de financieringskosten die gelden voor een hypotheek is het voor kleinere verbouwingen tot een paar duizend euro vaak verstandiger een consumptief krediet aan te gaan (ofwel eerst te sparen).

Overwaarde voor andere doeleinden
De overwaarde kan bij behoorlijk wat geldverstrekkers ook gebruikt worden om geld vrij te maken voor consumptieve uitgaven. Denk hierbij aan; aankoop camper, schenking aan (klein)kinderen of als aanvulling op uw pensioen.

Stappenplan

  1. Bereken uw overwaarde: Is er ruimte tussen de marktwaarde en de openstaande hypotheekschuld?
  2. Hypotheekwens: Past de ruimte in de overwaarde bij het gewenste verhogingsbedrag?
  3. Inkomenstoets: Laat uw inkomen(s) vrijblijvend toetsen door de adviseurs van Univé.

Via de samenwerking met Vereniging Eigen Huis werken onze adviseurs met nagenoeg alle geldverstrekkers samen en kunnen u juist begeleiden bij het advies- en bemiddelingstraject.

Meer informatie
Wilt u meer informatie omtrent het opnemen van uw overwaarde of andere zaken omtrent uw hypotheek. Neem contact met ons op via 015 274 2620.
Meer informatie vindt u op www.unive.nl/hypotheek/eigen-huis

Advies nodig?
Wij helpen u graag. Maak nu een afspraak via Unive Hypotheekadvies (eigenhuis.nl).