Per 1 januari registratie-, kenteken- en APK-plicht voor (land)bouwvoertuigen

Per 1 januari registratie-, kenteken- en APK-plicht voor (land)bouwvoertuigen

Op 1 januari is het zover. Dan treedt de wet registratie- en kentekenplicht (land)bouwvoertuigen in werking. Het doel van de wet is om de verkeersveiligheid te verbeteren. Eigenaren van deze voertuigen kunnen te maken krijgen met een registratieplicht, een kentekenplicht en een APK-plicht. Het volgende staat u te doen.

Uw voertuig registreren
Vanaf 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor:

 • Land- of bosbouwtrekkers;
 • Land- of bosbouwaanhangwagens;
 • Verwisselbare getrokken uitrustingsstukken;
 • Motorrijtuigen met beperkte snelheid (MMBS);
 • Mobiele machines.

U kunt uw voertuig zelf registreren tussen 1 januari en 31 december 2021 via de website van het RDW met uw inloggegevens van DigiD of eHerkenning. Daar hoeft geen keuring aan vooraf te gaan. Vanaf 1 januari 2022 moeten voertuigen voor de eerste registratie wel eerst beoordeeld worden bij een keuringsstation van het RDW.

De uitzonderingen gelden voor:

 • (Land)bouwvoertuigen die nooit op de openbare weg komen
 • Voertuigen waarvoor de bestuurder geen T-rijbewijs nodig heeft. Hieronder vallen motorrijtuigen met beperkte snelheid of mobiele machines, in transportstand smaller dan 1,30 m, ingericht voor maaien, onkruid bestrijden, vegen , sneeuw ruimen, gladhuid bestrijden of hondenpoep verzamelen en geen koppeling hebben voor een aanhangwagen en heftrucks smaller dan 1,30 m
 • Smalspoortrekkers voor fruittreintjes die worden gebruikt tussen 1 juli en 30 november
 • Landbouwaanhangwagens en verwisselbare getrokken uitrustingsstukken waarmee niet harder wordt gereden dan 25 km/u
 • Meeneemheftrucks
 • Voertuigen met een maximumconstructiesnelheid van 6 km/u (bijvoorbeeld hoogwerkers)
 • Asfaltfreesmachines, asfalteermachines en walsen

Deze voertuigen hoeft u niet te registreren.

Wel of geen kenteken?
Heeft u een van bovengenoemde voertuigen en rijdt u daar harder mee dan 25 km per uur, is een ontheffing nodig of rijdt u ermee in het buitenland? Dan mag dat vanaf 1 januari alleen als u een kenteken op het voertuig heeft. Let op: vanaf 1 januari 2025 geldt de kentekenplicht voor alle (land)bouwvoertuigen.

Harder dan 40 km per uur? Dan APK-plicht
De APK-plicht geldt voor land- of bosbouwtrekkers op wielen die sneller kunnen dan 40 km per uur. De invoeringsdatum van de APK-plicht is 1 mei 2021. Hiermee voldoet Nederland eindelijk aan de Europese APK-plicht voor landbouwvoertuigen die harder dan 40 kilometer per uur kunnen rijden. In de meeste Europese landen is een kenteken voor (land)bouwvoertuigen al langer verplicht.

Nieuwe voertuigen
Schaft u na 1 januari 2021 een nieuw (land)bouwvoertuig aan, dan is deze automatisch al geregistreerd en voorzien van een kentekenplaat.

Goed verzekerd de weg op
Een verzekeraar is verplicht om elk kentekenplichtige voertuig op te nemen in het Centrale Register Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (CRWAM). Zo is altijd te traceren of de eigenaar van een voertuig voldoet aan de wettelijke verplichting om dit voertuig WA te verzekeren. Dit aanmelden in het CRWAM moet volgens de wet binnen 28 dagen gebeuren. U kunt dit echter niet zelf doen. Dus: heeft u een kenteken aangevraagd voor uw (land)bouwvoertuig, laat ons dit dan zo snel mogelijk weten. Wij zorgen dan voor registratie in het CRWAM en voor de juiste dekking op de polis.

Houd u aan de termijn van 28 dagen
Het is belangrijk dat u het kenteken van uw (land)bouwvoertuig binnen de termijn van 28 dagen aan ons doorgeeft. Zo voorkomt u een boete van het RDW (en de administratie om de registratie alsnog rond te krijgen).