Hoe voorkomt u diefstal of leegroof van uw keyless auto?

Hoe voorkomt u diefstal of leegroof van uw keyless auto?

Het aantal diefstallen van personenauto’s is de eerste helft van dit jaar licht gedaald. Zover het goede nieuws. Heeft u een auto met keyless entry? Dan is de kans dat uw auto wordt gestolen of leeggeroofd juist toegenomen. Vooral hybride auto’s met keyless entry zijn momenteel erg in trek. Vier tips om relay attack te voorkomen. In Nederland zijn momenteel 700.000 auto’s potentieel doelwit.

Wat is relay attack?
Keyless entry is natuurlijk reuze handig. Om de auto te openen, hoeft u uw sleutel niet meer uit uw zak te halen. De auto reageert op het signaal dat de sleutel uitzendt. Helaas brengt keyless entry een groot risico met zich mee. Dieven kunnen namelijk vrij eenvoudig dat signaal versterken en zo uw  auto openen. Dat is relay attack. En omdat de dieven ook geen sleutel meer nodig hebben om de auto te starten, drukken ze op de startknop en rijden er zo mee weg.

Populair doelwit
Er zijn momenteel in Nederland 829.000 personenauto’s met keyless entry. Daarvan heeft minder dan 20 procent een goede anti-diefstalbeveiliging. Dat betekent dat ongeveer 700.000 auto’s mogelijk doelwit zijn van relay attack. Het afgelopen jaar zien we dan ook een zorgwekkende stijging van de diefstalcijfers in dit segment, vooral van hybride modellen met keyless entry.


Gestolen of gestript
Het aantal auto’s dat na diefstal wordt teruggevonden is klein. De dieven mikken op auto’s zonder terugvindsysteem en rijden deze zo snel mogelijk de grens over. Als de auto wél een terugvindsysteem heeft, openen de dieven de auto met relay attack en trekken hem helemaal leeg. Laatst waren er in Zwolle in één nacht drie auto’s op die manier van binnen helemaal gestript: de audio-installatie, airbag, navigatie en zelfs het stuur waren meegenomen. Simpelweg door met een rugzak met daarin een versterker langs de voordeur te lopen en ‘klik’: de auto is open.


Hoe voorkomt u relay attack?
Fabrikanten doen hun uiterste best om deze vorm van diefstal te bestrijden. Zo hebben de nieuwste modellen met keyless entry een zendsleutel die niet constant uitzendt. Maar wat doe je als je een van die 700.000 bezitters bent van een niet goed beveiligde auto met keyless entry?

4 tips om relay attack te voorkomen

  • Ruil de zendsleutel om. Bij de nieuwere modellen kunt u bij de fabrikant uw zendsleutel omruilen voor een beveiligd model.

  • Laat een startonderbreker met eigen autorisatie plaatsen. De startonderbreker werkt dan onafhankelijk van de keyless entry-functies van uw auto. Bedenk wel dat u daarmee diefstal van uw auto verhindert, maar niet van de inhoud.

  • Voorkom onderschepping van het signaal. Dit is de eenvoudigste en meteen de belangrijkste tip. Leg uw zendsleutel niet direct achter de voordeur. Laat hem ook niet in uw jas zitten die u aan de kapstok achter de voordeur hangt. Berg hem op in een – goed afsluitbaar – blikje: dat blokkeert het signaal. Er zijn ook speciale blokkeer-opbergmapjes op de markt. Daarmee voorkomt u ook dat dieven toeslaan als u op pad bent en de sleutel in uw tas of jas zit.