Ga naar inhoud

Cyberhulp van Univé

 • 24/7 hulp van onze cyberhelpdesk
 • Bekijk onze tips tegen cybercrime
 • Standaard bij al onze verzekeringen

Haal alleen in huis wat goed voelt met Univé Cyberhulp

U krijgt standaard 24/7 cyberhulp bij al onze verzekeringen. Zo helpen wij u de cybercriminelen buiten de deur te houden. En heeft u een inboedel- en/of aansprakelijkheidsverzekering van Univé? Dan bent u vaak tot € 2.000 per jaar verzekerd tegen cyberschade. 

Bekijk onze tips

Cybercrime voorkomen

 • Inzicht in veel voorkomende manieren van cybercrime
 • Duidelijke acties om uw cyberrisico te beperken
 • Praktische tips voor optimale cyberbeveiliging

Ontdek meer over voorkomen

24/7 bereikbaar

Univé Cyberhelpdesk

 • Vermoeden van cybercrime? Bel direct 0592 74 22 22
 • 24/7 ondersteuning op afstand door experts
 • Standaard inbegrepen bij al onze verzekeringen

Lees meer over de helpdesk

Tot € 2.000 per jaar

Vergoeding bij cyberschade

 • Tot € 2.000 vergoeding per jaar voor cyberschade
 • Voor bijv. vervanging kapot apparaat of verwijderen van een computervirus
 • Geldt alleen voor de aansprakelijkheids- en/of inboedelverzekering

Ontdek meer over vergoeden

Met welke soorten Cybercrime kan ik te maken krijgen?

Criminelen weten vaak op veel verschillende manieren toegang te krijgen tot uw persoonlijke gegevens of apparaten. Onderstaand vind u een overzicht van de meest voorkomende vormen van cybercrime.

Phishing

Met phishing wordt het per e-mail vissen naar uw persoonlijke gegevens bedoeld. In deze e-mails lokken cybercriminelen u naar een op het oog betrouwbare website. U wordt gevraagd om uw persoonlijke gegevens in te vullen of zelfs een rekening te betalen.

Meer over phishing

Ransomware

Met ransomware wordt er een virus op uw computer geïnstalleerd. Vervolgens wordt uw harde schijf met gevoelige gegevens geblokkeerd. Deze zogenoemde gijzelsoftware geeft aan dat u moet betalen om de bestanden terug te krijgen. Doe dit nooit!

Meer over ransomware

Malware

Malware is de verzamelnaam voor alle kwaadaardige software die wordt gebruikt om uw computer te vertragen of te hacken. Cybercriminelen gebruiken vaak verouderde software om computers te besmetten. Ook onbetrouwbare websites zijn een bron van malware.

Meer over malware

Computervirus

Een computervirus (kortweg virus) is een specifieke vorm van malware. Een virus is bedoeld om andere netwerken of apparaten te infecteren. Kenmerk van een virus is dat uw apparaat zeer traag wordt of niet meer werkt.

Meer over virussen

Botnet

Een botnet is een netwerk van computers die zelfstandig grote hoeveelheden spam produceren en versturen via internet. Cybercriminelen infecteren duizenden computers met schadelijke software om deze vervolgens op afstand te besturen.

Meer over botnets

Hacken

Met hacken probeert een cybercrimineel toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens zonder uw toestemming. Dit kan bijvoorbeeld door in te breken op een wifi-netwerk of door uw wachtwoord te kraken.

Meer over hacken

Wanneer krijg ik een vergoeding bij cyberschade?

Heeft u een aansprakelijkheids- en/of een inboedelverzekering? Dan krijgt u in geval van cyberschade vaak tot € 2.000 per jaar vergoed. Voor wat voor soort schade dit geldt, leest u hieronder.

Cyberschade inboedelverzekering

Met de inboedelverzekering bent u verzekerd voor schade aan uw eigen spullen. Bijvoorbeeld:

 • U heeft een virus op uw computer. Wij vergoeden de kosten voor het verwijderen ervan.
 • Uw apparaat is door cybercriminaliteit niet meer bruikbaar. Wij vergoeden de kosten om het apparaat te vervangen.
 • In onze voorwaarden leest u precies wanneer cyberschade wel en niet wordt vergoed.

Bereken uw premie

Bekijk de voorwaarden

Cyberschade aansprakelijkheidsverzekering

Met de aansprakelijkheidsverzekering bent u verzekerd voor schade aan anderen of hun spullen. Bijvoorbeeld:

 • Uw computer is gehackt, waardoor er een virus is verstuurd naar uw contacten.
 • Uw telefoon is gehackt, waardoor er persoonlijke gegevens van uw vrienden en familie in verkeerde handen komen.
 • In onze voorwaarden leest u precies wanneer cyberschade wel en niet wordt vergoed.

Bereken uw premie

Bekijk de voorwaarden

Verdachte website? Check het met ScamCheck

Twijfelt u over de betrouwbaarheid van een webshop of een linkje in een e-mail? Via de online tool Scamcheck kunt u direct checken of een website misschien onveilig is.

ScamCheck is te benaderen via veiliginternetten.nl. U plakt een link in de zoekbalk van ScamCheck en u ziet direct of een website betrouwbaar is.

De tool  maakt gebruik van input van o.a. Thuiswinkel.org, Kamer van Koophandel en internationale partijen als Trustpilot en Scamadviser.

Doe de ScamCheck

Lees onze praktijkverhalen over cybercriminaliteit

Veelgestelde vragen

Onder cybercriminaliteit verstaan wij elke toegang door een derde zonder uw toestemming of medeweten tot: 

 • uw privé- of bedrijfsnetwerk,
 • de daarmee verbonden computers en apparaten,
 • de daarop opgeslagen digitale gegevens,
 • uw mobiele apparaten (zoals telefoon of tablet) en de daarop opgeslagen digitale gegevens. 

Deze toegang kan plaatsvinden door middel van bv. hacken, een computervirus, malware/ransomware, maar ook via phishing. 

De totale financiële schade door cybercriminaliteit op jaarbasis is gezien de omvang van de verschillende soorten incidenten niet in te schatten door het CBS. Dit komt door de complexiteit en de constant veranderende aard van de incidenten. Uit een schatting op basis van 820.000 processen verbaal blijkt dat er in 72.000 gevallen sprake is van cybercriminaliteit. Dat is circa 9%. Het aandeel verschilt per type delict.

Van de Nederlanders van 12 jaar en ouder werd in 2018 8,5% slachtoffer van cybercriminaliteit. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen mensen.

In 2021 werden ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit. De meesten kregen te maken met online oplichting en fraude. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.  De verwachting is dat het aantal cybercrimeschades in de komende jaren toeneemt.

.

Cybercrime betekent hetzelfde als computercriminaliteit of cybercriminaliteit. Het gaat dan om misdaden die gepleegd worden met behulp van een ict-middel - zoals een computer, smartphone, smartwatch of tablet - gericht op een ander ict-middel. Voorbeeld: een computervirus dat via een computer wordt verspreid naar andere computers.

Alle veelgestelde vragen

Zo werkt de cyberhelpdesk

1. Bel de cyberhelpdesk

Heeft u een verzekering van Univé? Dan kunt u bij (een vermoeden van) cybercrime geheel kosteloos contact opnemen met de cyberhelpdesk via 0592 74 22 22.

2. De cyberexpert staat u te woord

Onze cyberexpert stelt u een aantal vragen over uw situatie om zo het probleem scherp te krijgen. Hiervoor zijn uw klantnummer en eventuele andere informatie nodig.

3. Op naar een veilige (cyber)situatie

Vaak kan de cyberexpert u in één telefoongesprek al van dienst zijn. Zijn er toch vervolgstappen nodig? Dan maakt de expert een vervolgafspraak.

Univé winnaar Best in Business Award 2021

Voor de lancering van Univé Cyberhulp hebben we de International Best in Business Award gewonnen. Univé werd genomineerd vanwege de ‘gedurfde en ongewone actie’ om haar leden standaard betere cyberbescherming te bieden.

Meer over deze award

Nog geen woonverzekering van Univé?

Met onze woonverzekeringen haalt u alleen in huis wat goed voelt.  Standaard met 24/7 cyberhulp. Toch cyberschade? Phishing is vaak verzekerd via onze inboedelverzekering. Ook dat is de zekerheid van Univé.

Benieuwd welke verzekeringen het beste passen bij uw woonsituatie? Onze adviseurs vertellen u graag meer in een vrijblijvend adviesgesprek.

Maak nu een afspraak

(Vermoeden van) cybercrime?

Bel dan direct de Univé Helpdesk via 0592 74 22 22. Onze experts zijn 24/7 kosteloos bereikbaar. Zij helpen u zoveel mogelijk de schade te beperken en te herstellen.

Bel direct met onze helpdesk

Direct hulp nodig?

Bent u slachtoffer geworden van cybercriminaliteit? Doe dan aangifte bij de politie via 0900-8844. Let op: zet uw computer, tablet of smartphone niet uit. Hiermee wist u namelijk belangrijke digitale sporen.