Ga naar inhoud

Online identiteitsfraude

Op internet komt identiteitsfraude steeds vaker voor. Maar wat is het precies en hoe kunt u zich ertegen wapenen? Ontdek hier meer over deze vorm van cybercrime en leer online identiteitsfraude te herkennen. Met deze voorbeelden en tips voorkomen we samen dat uw persoonlijke gegevens worden misbruikt. Haal alleen in huis wat goed voelt.

Wat is online identiteitsfraude?

Op internet is uw persoonlijke informatie geld waard voor cybercriminelen. Zodra iemand uw identiteitsbewijs of uw inloggegevens voor een website in handen krijgt, kan hij hiermee online identiteitsfraude plegen. Door te doen alsof u het bent, kan deze persoon bijvoorbeeld een creditcard aanvragen en onder uw naam spullen kopen.

Voorbeelden van identiteitsfraude

Er kan op allerlei manieren misbruik worden gemaakt van uw identiteit. Bijvoorbeeld doordat uw account voor een webwinkel gehackt is en cybercriminelen spullen bestellen op uw naam door te kiezen voor achteraf betalen. Krijgt u een mailtje dat u iets besteld heeft, check dan altijd of dit klopt. Zorg ook dat u sterke wachtwoorden gebruikt en maak voor elke webwinkel waar u een account heeft een ander sterk wachtwoord.

Het is nog een tikje serieuzer als uw officiële identiteitsbewijs in handen is van criminelen, bijvoorbeeld een scan van uw rijbewijs of paspoort. Hierop staan namelijk gegevens waarmee kwaadwillenden bijvoorbeeld een auto kunnen huren zonder deze terug te brengen. Of ze sluiten een lening af bij de bank op uw naam.

Tot slot kunnen cybercriminelen ook nog accounts aanmaken op social media met uw naam, persoonlijke informatie en foto’s. Daarmee kunnen zij uw sociale netwerk proberen op te lichten. Zij denken immers dat u het bent.

Hoe voorkomt u online identiteitsfraude?

  • Deel niet zomaar foto’s van uw bankpas, creditcard of identiteitsbewijs via internet (bijvoorbeeld Marktplaats)
  • Zijn uw bankpas, creditcard of identiteitsbewijs gestolen? Doe daarvan aangifte bij de politie en laat de passen blokkeren door uw bank.
  • Gooit u papieren met persoonlijke (inlog)informatie weg? Vernietig deze dan met een papierversnipperaar.
  • Gebruik voor online accounts altijd unieke, sterke wachtwoorden. Sla deze op in een wachtwoordmanager.
  • Zorg dat identiteitsfraude via social media niet mogelijk is: zet uw accounts op privé, zodat alleen uw vrienden en familie alles kunnen zien.

Bent u slachtoffer van cybercriminaliteit, of verkeert u in een situatie die u niet vertrouwt? Bel dan direct met onze Cyberhelpdesk (0592 74 22 22) om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en verdere schade te voorkomen.
​​​​​​

Bel de Cyberhelpdesk