Ga naar inhoud

Vormen van cybercrime: wat doen cybercriminelen?

Er zijn allerlei vormen van internetoplichting waar cybercriminelen zich mee bezighouden. Wij hebben de belangrijkste vormen van cybercrime voor u verzameld op deze pagina. Hopelijk helpt het u om internetfraude te voorkomen. Klik gerust door naar de achterliggende pagina’s voor meer informatie en haal alleen in huis wat goed voelt.

Phishing

Met phishing wordt het per e-mail vissen naar uw persoonlijke gegevens bedoeld. In deze e-mails lokken cybercriminelen u naar een op het oog betrouwbare website. U wordt gevraagd om uw persoonlijke gegevens in te vullen of zelfs een rekening te betalen.

Meer over phishing

Ransomware

Met ransomware wordt er een virus op uw computer geïnstalleerd. Vervolgens wordt uw harde schijf met gevoelige gegevens geblokkeerd. Deze zogenoemde gijzelsoftware geeft aan dat u moet betalen om de bestanden terug te krijgen. Doe dit nooit!

Meer over ransomware

Hacken

Met hacken probeert een cybercrimineel toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens zonder uw toestemming. Dit kan bijvoorbeeld door in te breken op een wifi-netwerk of door uw wachtwoord te kraken.

Meer over hacken

Computervirus

Een computervirus (kortweg virus) is een specifieke vorm van malware. Een virus is bedoeld om andere netwerken of apparaten te infecteren. Kenmerk van een virus is dat uw apparaat zeer traag wordt of niet meer werkt.

Meer over virussen

Malware

Malware is de verzamelnaam voor alle kwaadaardige software die wordt gebruikt om uw computer te vertragen of te hacken. Cybercriminelen gebruiken vaak verouderde software om computers te besmetten. Ook onbetrouwbare websites zijn een bron van malware.

Meer over malware

Botnet

Een botnet is een netwerk van computers die zelfstandig grote hoeveelheden spam produceren en versturen via internet. Cybercriminelen infecteren duizenden computers met schadelijke software om deze vervolgens op afstand te besturen.

Meer over botnets

WhatsApp-fraude

Criminelen gebruiken massaal WhatsApp om zich voor te doen als uw vriend of familielid (vaak zoon of dochter), maar dan zogenaamd met een nieuw nummer. Ze vragen u dan om zo snel mogelijk geld over te maken, met het verhaal dat ze nog niet kunnen internetbankieren.

Meer over WhatsApp-fraude

Identiteitsfraude

Zodra iemand uw identiteitsbewijs of uw inloggegevens voor een website in handen krijgt, kan hij hiermee online identiteitsfraude plegen. Door te doen alsof u het bent, kan deze persoon bijvoorbeeld een creditcard aanvragen en onder uw naam spullen kopen.

Meer over identiteitsfraude

Haal alleen in huis wat goed voelt met Univé Cyberhulp

U krijgt standaard 24/7 cyberhulp bij al onze verzekeringen. Zo helpen wij u de cybercriminelen buiten de deur te houden. En heeft u een inboedel- en/of aansprakelijkheidsverzekering van Univé? Dan bent u vaak tot € 2.000 per jaar verzekerd tegen cyberschade. 

Bekijk onze tips

Cybercrime voorkomen

  • Inzicht in veel voorkomende manieren van cybercrime
  • Duidelijke acties om uw cyberrisico te beperken
  • Praktische tips voor optimale cyberbeveiliging

Ontdek meer over voorkomen

24/7 bereikbaar

Univé Cyberhelpdesk

  • Vermoeden van cybercrime? Bel direct 0592 74 22 22
  • 24/7 ondersteuning op afstand door experts
  • Standaard inbegrepen bij al onze verzekeringen

Lees meer over de helpdesk

Tot € 2.000 per jaar

Vergoeding bij cyberschade

  • Tot € 2.000 vergoeding per jaar voor cyberschade
  • Voor bijv. vervanging kapot apparaat of verwijderen van een computervirus
  • Geldt alleen voor de aansprakelijkheids- en/of inboedelverzekering

Ontdek meer over vergoeden