Ga naar inhoud

Cyberhulp

Als coöperatie vinden we het belangrijk dat u met een veilig en zeker gevoel online bent. Daarom hebben wij onze schadeverzekeringen standaard uitgebreid met Cyberhulp.

Meer over cyberhulp

Wat is phishing nou eigenlijk?

Phishing is een containerbegrip voor alle elektronische criminele fraude waarbij men probeert persoonlijke identificeerbare informatie te achterhalen. Denk hierbij aan namen, wachtwoorden, creditcardgegevens en pincodes. 

Een vreemd berichtje?

Stel: u krijgt een sms of e-mail met de vraag ergens in te loggen. De afzender lijkt uw bank. De cybertip van Univé: klik niet op de link in het bericht, maar ga zelf naar de officiële website van uw bank. Log daar in en bekijk uw meldingen.

Meer over phishing

Veelvoorkomende vormen van phishing

Phishing is dus een verzamelterm en kent vele verschillende vormen. Onderstaand een drietal veelvoorkomende vormen van phishing.

Pharming

Dit treedt op wanneer hackers DNS-serversoftware misbruiken om verkeer van een legitieme website naar een frauduleuze site te leiden om daar persoonlijke gegevens te stelen. Ze sturen bijvoorbeeld bezoekers van de website van een bank door naar een site die wordt beheerd door hackers. Zie het maar als het doorsturen van de post.

Vishing

Dit is een malafide combinatie van phishing en Voice-over IP of telefoon via het internet. Het komt neer op hackers die telefoneren via het internet en de nummerherkenning vervalsen door het te doen lijken alsof de oproep van een bank, creditcardbedrijf of verzekeraar komt. Het zijn vaak automatische oproepen waarin de ontvanger wordt gevraagd terug te bellen. Als dat gebeurt, vraagt de oplichter vaak om persoonlijke informatie.

Smishing

Dit combineert SMS-berichten en phishing en komt neer op hackers die zich voordoen als officiële instanties om via mobiele telefoon te phishen.

Cyberexpert Sanne Maasakkers aan het woord

Cyber Security Expert en Ethisch Hacker Sanne Maasakkers legt uit hoe u veelvoorkomende vormen van phishing kan voorkomen.

Hoe u cybercrime kunt herkennen

Controleer het bericht op spelfouten

Controleer op omleidingen

Google het verdachte (e-mail)adres, bericht of nummer

Laat de deur niet openstaan.

Wachtwoorden: maak het hackers niet te makkelijk

Datalekken komen vaker voor dan u denkt, en wanneer u één wachtwoord gebruikt zijn in één keer al uw accounts blootgesteld. Gebruik daarnaast voor verschillende services / accounts ook verschillende wachtwoorden.

  Blog: hoe kies ik een goed wachtwoord?

  Tips om cybercrime te voorkomen

  Bij cybercriminaliteit denkt u vaak aan hightech spionage of ingewikkelde inbraken in computersystemen. Hoewel dit uiteraard mogelijk is, gaat het in veel gevallen van cybercriminaliteit om inbraak door gebruik te maken van kleine kwetsbaarheden. Onderstaand een aantal tips om u zo veilig mogelijk online te begeven.

  • Voer systeemupdates automatisch door
  • Gebruik sterke wachtwoorden
  • Installeer antivirussoftware
  • Gebruik een firewall

  Meer tips om cybercrime te voorkomen?

  De Univé basisregels

  Veelgestelde vragen

  Onder cybercriminaliteit verstaan wij elke toegang door een derde zonder uw toestemming of medeweten tot: 

  • uw privé- of bedrijfsnetwerk,
  • de daarmee verbonden computers en apparaten,
  • de daarop opgeslagen digitale gegevens,
  • uw mobiele apparaten (zoals telefoon of tablet) en de daarop opgeslagen digitale gegevens. 

  Deze toegang kan plaatsvinden door middel van bv. hacken, een computervirus, malware/ransomware, maar ook via phishing. 

  De totale financiële schade door cybercriminaliteit op jaarbasis is gezien de omvang van de verschillende soorten incidenten niet in te schatten door het CBS. Dit komt door de complexiteit en de constant veranderende aard van de incidenten. Uit een schatting op basis van 820.000 processen verbaal blijkt dat er in 72.000 gevallen sprake is van cybercriminaliteit. Dat is circa 9%. Het aandeel verschilt per type delict.

  Van de Nederlanders van 12 jaar en ouder werd in 2018 8,5% slachtoffer van cybercriminaliteit. Dat komt neer op ruim 1,2 miljoen mensen.

  In 2021 werden ongeveer 2,5 miljoen Nederlanders slachtoffer van cybercriminaliteit. De meesten kregen te maken met online oplichting en fraude. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.  De verwachting is dat het aantal cybercrimeschades in de komende jaren toeneemt.

  .

  Cybercrime betekent hetzelfde als computercriminaliteit of cybercriminaliteit. Het gaat dan om misdaden die gepleegd worden met behulp van een ict-middel - zoals een computer, smartphone, smartwatch of tablet - gericht op een ander ict-middel. Voorbeeld: een computervirus dat via een computer wordt verspreid naar andere computers.

  Meer veelgestelde vragen

  Lees onze praktijkverhalen over cybercriminaliteit