Cyberhulp

Wat is phishing nou eigenlijk?
Phishing is een containerbegrip voor alle elektronische criminele fraude waarbij men probeert persoonlijke identificeerbare informatie te achterhalen. Denk hierbij aan namen, wachtwoorden, creditcardgegevens en pincodes.
Een vreemd berichtje?
Stel: u krijgt een sms of e-mail met de vraag ergens in te loggen. De afzender lijkt uw bank. De cybertip van Univé: klik niet op de link in het bericht, maar ga zelf naar de officiële website van uw bank. Log daar in en bekijk uw meldingen.
Veelvoorkomende vormen van phishing
Phishing is dus een verzamelterm en kent vele verschillende vormen. Onderstaand een drietal veelvoorkomende vormen van phishing.
Pharming
Dit treedt op wanneer hackers DNS-serversoftware misbruiken om verkeer van een legitieme website naar een frauduleuze site te leiden om daar persoonlijke gegevens te stelen. Ze sturen bijvoorbeeld bezoekers van de website van een bank door naar een site die wordt beheerd door hackers. Zie het maar als het doorsturen van de post.
Vishing
Dit is een malafide combinatie van phishing en Voice-over IP of telefoon via het internet. Het komt neer op hackers die telefoneren via het internet en de nummerherkenning vervalsen door het te doen lijken alsof de oproep van een bank, creditcardbedrijf of verzekeraar komt. Het zijn vaak automatische oproepen waarin de ontvanger wordt gevraagd terug te bellen. Als dat gebeurt, vraagt de oplichter vaak om persoonlijke informatie.
Smishing
Dit combineert SMS-berichten en phishing en komt neer op hackers die zich voordoen als officiële instanties om via mobiele telefoon te phishen.
Cyberexpert Sanne Maasakkers aan het woord
Cyber Security Expert en Ethisch Hacker Sanne Maasakkers legt uit hoe u veelvoorkomende vormen van phishing kan voorkomen.
Hoe u cybercrime kunt herkennen
Controleer het bericht op spelfouten
Controleer op omleidingen
Google het verdachte (e-mail)adres, bericht of nummer
Laat de deur niet openstaan.

Wachtwoorden: maak het hackers niet te makkelijk
Datalekken komen vaker voor dan u denkt, en wanneer u één wachtwoord gebruikt zijn in één keer al uw accounts blootgesteld. Gebruik daarnaast voor verschillende services / accounts ook verschillende wachtwoorden.
Tips om cybercrime te voorkomen
Bij cybercriminaliteit denkt u vaak aan hightech spionage of ingewikkelde inbraken in computersystemen. Hoewel dit uiteraard mogelijk is, gaat het in veel gevallen van cybercriminaliteit om inbraak door gebruik te maken van kleine kwetsbaarheden. Onderstaand een aantal tips om u zo veilig mogelijk online te begeven.
- Voer systeemupdates automatisch door
- Gebruik sterke wachtwoorden
- Installeer antivirussoftware
- Gebruik een firewall
Meer tips om cybercrime te voorkomen?
Veelgestelde vragen
Onder cybercriminaliteit verstaan wij elke toegang door een derde zonder uw toestemming of medeweten tot:
- uw privé- of bedrijfsnetwerk,
- de daarmee verbonden computers en apparaten,
- de daarop opgeslagen digitale gegevens,
- uw mobiele apparaten (zoals telefoon of tablet) en de daarop opgeslagen digitale gegevens.
Deze toegang kan plaatsvinden door middel van bv. hacken, een computervirus, malware/ransomware, maar ook via phishing.
De totale financiële schade door cybercriminaliteit op jaarbasis is gezien de omvang van de verschillende soorten incidenten niet in te schatten door het CBS. Dit komt door de complexiteit en de constant veranderende aard van de incidenten. Uit een schatting op basis van 820.000 processen verbaal blijkt dat er in 72.000 gevallen sprake is van cybercriminaliteit. Dat is circa 9%. Het aandeel verschilt per type delict.
Cybercrime betekent hetzelfde als computercriminaliteit of cybercriminaliteit. Het gaat dan om misdaden die gepleegd worden met behulp van een ict-middel - zoals een computer, smartphone, smartwatch of tablet - gericht op een ander ict-middel. Voorbeeld: een computervirus dat via een computer wordt verspreid naar andere computers.
Lees onze praktijkverhalen over cybercriminaliteit

17 maart 2022
Hoe herken je of je gehackt bent (en wat moet je dan doen)?
Je wilt alleen in huis halen wat goed voelt, ook als het gaat om je computernetwerk. Maar het kan best zijn dat er al een hacker ingebroken heeft in je computer of netwerk, maar dat je het nog niet weet. Daarom leggen we graag uit hoe je hacking kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen.

10 maart 2022
De 5 meest voorkomende vormen van cybercrime
Onder de term cybercrime scharen we computergerichte criminaliteit. Hierbij is dus een computer, laptop, smartphone, tablet of smartwatch betrokken. Maar welke vormen komen in de praktijk nu het vaakst voor? En hoe zorg je dat je alleen in huis haalt wat goed voelt? We leggen het je uit, inclusief praktijkvoorbeelden.

9 maart 2022
Identiteitsfraude: zo makkelijk word je opgelicht
Op een maandagavond had Erik samen met zijn vriendin de kinderen naar bed gebracht. Tijd om te relaxen, dacht hij. Nog snel opende hij zijn mailbox om te checken of hij iets gemist had. Maar daar zag hij iets vreemds…