Zorg

Zwangerschap en het coronavirus: wat moet je weten

Veel zwangere vrouwen maken zich zorgen vanwege het coronavirus. Je krijgt nog steeds alle zorg die je nodig hebt wanneer je zwanger bent, maar veel dingen lopen anders dan normaal. We hebben de belangrijkste zaken rondom het coronavirus en zwangerschap op een rijtje gezet.

Geen verhoogd risico

Allereerst is het goed om te weten dat je als je zwanger bent, geen verhoogd risico hebt om het nieuwe coronavirus te krijgen. Raak je toch besmet, dan hoef je je geen zorgen te maken om je kindje. Je kunt het virus niet doorgeven aan je ongeboren kindje voor of tijdens de bevalling. Er zijn in Nederland al diverse vrouwen bevallen die het coronavirus hadden, bij hun bevallingen zijn geen complicaties opgetreden.

Telefonische controles

Vanwege het coronavirus worden er zo min mogelijk controles gehouden in de verloskundigenpraktijk. Alleen de noodzakelijke echo’s en metingen vinden in de praktijk plaats. De meeste controles zullen dus telefonisch plaats vinden en als je op controle gaat, moet je nu alleen: partners moeten thuis blijven. Zo wordt de kans op besmetting zo klein mogelijk gehouden.

Bevallen en kraamzorg

Ook maken veel zwangere vrouwen zich zorgen of een bevalling in het ziekenhuis nog wel veilig is. Dat is absoluut het geval. Wie besmet is met het coronavirus, verblijft in isolatie. Dat geldt uiteraard ook voor zwangere vrouwen met het coronavirus. Verder is kraamzorg nog gewoon mogelijk zoals normaal. Wel is het advies om geen kraambezoek te ontvangen op momenten dat de kraamverzorgende in huis is. Ook dit helpt om de kans op besmetting zo laag mogelijk te houden.

Deel dit bericht:

Redactie

De blogredactie van Univé deelt tips en adviezen over voorkomen en beperken. Zakelijk en particulier.